Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο ο εφαρμοστικός νόμος για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο οποίος κατατίθεται στη Βουλή την Παρασκευή. Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ψήφος εμπιστοσύνης, που έλαβε την Τρίτη η κυβέρνηση, αποτελεί «επιβεβαίωση της εντολής για τη συνέχιση της δύσκολης προσπάθειας που ξεκινήσαμε πριν από 20 μήνες». Νωρίτερα, συνεδρίασε για πρώτη φορά η κυβερνητική επιτροπή, όπου συζητήθηκε το Μεσοπρόθεσμο και ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος του, καθώς και η τελική προετοιμασία της κυβέρνησης για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ads

Από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο εγκρίθηκε επίσης, σε πρώτη ανάγνωση, το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών και την επιτάχυνση του χρόνου έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

Αύριο, Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, πρόκειται να οριστικοποιηθούν οι πίνακες του Μεσοπρόθεσμου, ο εφαρμοστικός του νόμος και το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθεί αύριο με τους επικεφαλής της τρόικας, που έρχονται και πάλι στην Αθήνα. Για το θέμα αυτό είχε σήμερα τηλεφωνική συζήτηση με τον Επίτροπο Όλι Ρεν.

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί και τα τρία αυτά θέματα (πίνακες Μεσοπρόθεσμου, Εφαρμοστικός Νόμος, επικαιροποιημένο Μνημόνιο), μετά την ενημέρωση του αρμόδιου ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ. Στο ΚΤΕ, ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει αναλυτικά τα δεδομένα και ορισμένες εναλλακτικές λύσεις μεταξύ των οποίων πρέπει να γίνει η τελική επιλογή. Εφόσον όλα ακολουθήσουν τον προγραμματισμό, αύριο το απόγευμα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το κείμενο του Εφαρμοστικού Νόμου θα δοθεί στα κόμματα την Παρασκευή, ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Την Δευτέρα και την Τρίτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο. Την Τρίτη θα αρχίσει στη Διαρκή Επιτροπή η συζήτηση του Εφαρμοστικού Νόμου, ο οποίος θα πρέπει να ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου. «Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, στη διαμόρφωση του οποίου είχαν συμμετάσχει όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, είχε ούτως ή άλλως συμφωνηθεί πριν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με εξαίρεση ελάχιστα σημεία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Γ. Παπανδρέου: Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο μέχρι το 2013

Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε σκληρή τη μάχη που δίνει η Ελλάδα, μέσα από μια συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας και να μπορέσει το χρέος να γίνει διαχειρίσιμο, μέσα σε ένα σκληρό, ασταθές και συχνά αμήχανο διεθνές περιβάλλον», συμπλήρωσε.

«Ξέρουμε που πάμε», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση εφαρμόζει συγκεκριμένο σχέδιο μέχρι το 2013.

Του υπουργικού συμβουλίου προηγήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, όπου συζητήθηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος του, καθώς και η τελική προετοιμασία της κυβέρνησης για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ αναμένεται και λεπτομερής ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, μεταξύ άλλων, τον συνεχάρη για τη χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση από την Βουλή. Ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό της Φιλανδίας, Γίρκι Κατάινεν, την πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ιβέτα Ραντίκοβα, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σακοζί. Ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό για την «αποφασιστική υποστήριξη» του Παρισιού, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε, η οποία κατά το Παρίσι, ανοίγει το δρόμο για την υιοθέτηση του νέου σχεδίου βοηθείας προς την Ελλάδα.

Σε ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, μετά το πέρας της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, επισημάνθηκε πως στο επίκεντρο του δείπνου εργασίας που θα λάβει χώρα αύριο βράδυ στις Βρυξέλλες, πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., θα βρεθεί η συνολική κρίση της ευρωζώνης, το ελληνικό ζήτημα, έτσι όπως αυτό αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του Eurogroup, συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμοτήτων που καταγράφονται στα συμπεράσματα αυτά, όπως η εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, καθώς και η προοπτική και οι τυπικές διαδικασίες για τη νέα δανειοδότηση της Ελλάδας.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο δείπνο εργασίας των ηγετών αναμένεται να συζητηθεί και η πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. Έγινε γνωστό, επίσης, ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής θα υπάρχει αναφορά στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η αναφορά δεν θα είναι καταληκτική, καθώς τώρα ανοίγει ένας κύκλος συζητήσεων. Κι αυτό, καθώς μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του πρώτου εφαρμοστικού του νόμου ως τις 30 Ιουνίου, θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Ιουλίου και του ΔΝΤ στις 8 Ιουλίου για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης.

Μπαρόζο: Δεν υπάρχει εναλλακτική για την Ελλάδα

Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επανέλαβε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως για την Ελλάδα δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο σχέδιο που έχει συμφωνηθεί. «Αν η Ελλάδα αποδείξει ότι είναι προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό πακέτο που έχει συμφωνηθεί θα την συνοδεύσουμε στην πορεία της προς την ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση από τη Βουλή, επισήμανε ότι η επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει το πακέτο μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ για τα φορολογικά μέτρα, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, στόχος των οποίων είναι, όπως σημείωσε, να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη.

Ο ίδιος υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη συναίνεσης. «Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός την ανάγκη επίτευξης εθνικής συναίνεσης», τόνισε.

Διαβουλεύσεις στη Γερμανία για τη συμμετοχή ιδιωτών

Στο μεταξύ, προχωρούν οι διεργασίες για τη μορφοποίηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. «Καταβάλλονται προσπάθειες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για συνομιλίες με τον ιδιωτικό τομέα με αντικείμενο τον ποσοτικό προσδιορισμό της συμμετοχής των ιδιωτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους σήμερα στο Βερολίνο. Η «ουσιαστική» και «μετρήσιμη» συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών είναι βασική προϋπόθεση που θέτει η κυβέρνηση του Βερολίνου για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Ο χρονικός ορίζοντας για την κατάληξη των διεργασιών είναι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στις 3 Ιουλίου.

Ο κ. Κοτχάους παρέπεμψε στην απόφαση του τελευταίου συμβουλίου του Eurogroup όπου αποφασίστηκε η επιδίωξη της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο για την Ελλάδα. Την πρωτοβουλία για τη διενέργεια των σχετικών συνομιλιών έχουν τα υπουργεία Οικονομικών. Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει καλέσει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες για συνομιλίες, οι οποίες πραγματοποιούνται στη Φραγκφούρτη. Στις διαβουλεύσεις αυτές συμμετέχουν όλες οι σημαντικές τράπεζες και ασφάλειες που εμπλέκονται στην αναζήτηση μιας λύσης για το πρόβλημα της Ελλάδας.