Τη χορήγηση στην Ελλάδα δανείου γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ ενέκρινε το Eurogroup στην τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα για το ελληνικό ζήτημα.

Ads

Η ελληνική κυβέρνηση πέρασε τον πρώτο σκόπελο με επιτυχία, αφού μετά την υπερψήφιση από την Βουλή  των προαπαιτούμενων μέτρων για μία συνολική συμφωνία χρηματοδότησης, το Eurogroup που συνεδρίασε σήμερα ενέκρινε το δάνειο – γέφυρα που θα δώσει ανάσα ρευστότητας στη χώρα μέχρι την ολοκλήρωση της τελικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg η ευρωζώνη συμφώνησε «επί της αρχής» για το δάνειο-γέφυρα των 7 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης, ωστόσο η σχετική ανακοίνωση της  θα εκδοθεί αύριο Παρασκευή. Τα 7 δισ. ευρώ θα δοθούν στην Ελλάδα προκειμένου να καλύψει την προσεχή Δευτέρα την  πληρωμή των ομολόγων 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, αλλά και για να καλύψεις τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ ύψους 2 δισ. ευρώ.

Η σχετική διαδικασία θα απαιτήσει σε κάποιες περιπτώσεις εγκρίσεις  από τα Κοινοβούλιά της ζώνης του ευρώ, εγκρίσεις από χώρες της ΕΕ, ενώ θα πρέπει να κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για να αντληθούν τα κεφάλαια από τις αγορές.  Ήδη η Γαλλία και η Φινλανδία πέρασαν από τα κοινοβούλιά τους τη συμφωνία για την Ελλάδα, ενώ η σκληρή Γερμανία αποφασίζει αύριο για τη στάση της.

Ads

Θετικό μήνυμα χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έγκριση του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων από μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προσθέτοντας πως σύντομα θα μπορέσουν να εκταμιευτούν τα κεφάλαια από το δάνειο – γέφυρα.  Η Ελλάδα «ικανοποίησε» τις απαιτήσεις της συμφωνίας για ένα σχέδιο αρωγής, πρόσθεσε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚT για τον ELA. Όπως είχε διαμηνύσει ο Μάριο Ντράγκι η ΕΚΤ περίμενε θετικές εξελίξεις προκειμένου να αποδεσμεύσει μεγαλύτερα κεφάλαια προς τις ελληνικές τράπεζες. Δεν αποκλείεται λοιπόν μετά από την εξέλιξη αυτή να αποφασίσει σήμερα  την αύξηση της ρευστότητας μέσω του ELA.