«Παίζουμε με τη φωτιά», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο πρόεδρος του Eurogroupe Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στη σωτηρία της Ελλάδας. Παράλληλα, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique, πρότεινε «η Ελλάδα να επωφεληθεί από μία πρόσθετη οικονομική στήριξη της ΕΕ» επιπλέον της δανειοδότησης της ΕΕ προς τη χώρα.«Υπέρ μιας ουσιώδους και εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών» στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της Ελλάδας, τάσσεται από την πλευρά της η Ανγκέλα Μέρκελ, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη χορήγηση της 5ης δόσης.

Ads

Εάν η Ελλάδα καταταχθεί στην κατηγορία «αναξιόχρεη», υποστήριξε ο Γιούνκερ, αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, στη συνέχεια το Βέλγιο και η Ιταλία. «Η χρεοκοπία μπορεί να μολύνει την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και λόγω του αυξημένου χρέους τους το Βέλγιο και την Ιταλία, ακόμη και πριν από την Ισπανία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν κατανοώ –αναμφίβολα, είμαι αγαθός– αυτήν την ευρωπαϊκή δυστροπία, σύμφωνα με την οποία όταν πρόκειται να κατανεμηθούν σημαντικά ποσά στην Ελλάδα –στα πεδία εφαρμογής της περιφερειακής μας πολιτικής, ή της πολιτικής μας υπέρ της Συνοχής– συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι είναι υποχρεωτική η συγχρηματοδότηση εκ μέρους του κράτους μέλους των σχετικών προγραμμάτων».

«Η Ευρώπη παρουσιάζεται ως ένας πατέρας, που δέρνει το παιδί του, κατά τη διευθέτηση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, θα ήθελα λοιπόν, ως ΕΕ, να αρθρώσουμε επίσης έναν πολιτικο-οικονομικό λόγο, ο οποίος να ξαναδώσει στους Έλληνες την ελπίδα», προσθέτει.

Ads

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του μπροστά στην ογκούμενη εχθρότητα για την ΕΕ πληθυσμών της Ευρώπης, που είναι αντιμέτωποι με προγράμματα οικονομικής λιτότητας. «Αν οι σημερινοί νέοι καταστούν οι ευρωσκεπτικιστές του Αύριο, τότε θα έχουν συνταυτιστεί με την προηγούμενη απ αυτούς γενεά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Γερμανικό και το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τάχθηκε το Σάββατο, σε ομιλία της «υπέρ μιας ουσιώδους και εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών» στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της Ελλάδας. «Πρέπει να δοκιμάσουμε, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεών μας για οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, να πετύχουμε την ουσιώδη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών (…) κάτι, όμως, που δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαβουλεύσεων, που θα γίνουν πολύ γρήγορα, στο δρόμο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη χορήγηση της 5ης δόσης, καθώς και για τη λήψη μιας πολιτικής απόφασης για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας. Σε γραπτή του δήλωση τόνισε: «Η Ελλάδα πρέπει να πράξει όσα της αναλογούν και η ΕΕ να κάνει επίσης το ίδιο, ώστε να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη», εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι οι ηγέτες στην Ελλάδα και την ΕΕ θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές ομολόγων θα έπληττε μία αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, ύψους 340 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εσωτερικές αγορές Μισέλ Μπαρνιέ. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Επιπλέον, είπε – μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 – ότι ο εξαναγκασμός των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας να συμμετάσχουν σε ένα προσεχές πακέτο βοήθειας θα μετρούσε ως αναδιάρθρωση και δεν συζητείται καν. «Αυτό το θέμα μιας αναδιάρθρωσης… δεν βρίσκεται πάνω στο τραπέζι», ανέφερε. «Θα ανέβαλλε μόνο το πρόβλημα και την επόμενη μέρα μια αναδιαρθρωμένη Ελλάδα θα αντιμετώπιζε τις ίδιες ακριβώς δυσκολίες και δεν θα είχε πια οποιαδήποτε αξιοπιστία προκειμένου να δανειστεί».

Επικαλούμενος τη γερμανική και τη γαλλική υποστήριξη σε ένα σχέδιο για την εμπλοκή ιδιωτών κατόχων ομολόγων όπως οι τράπεζες σε καθαρά εθελοντική βάση, ο Μπαρνιέ είπε: «Το να επιβάλλεις μια προσπάθεια θα ήταν σαν να αναγνωρίζεις μια αναδιάρθρωση κι αυτό δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη».