Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει μια μάλλον ιδότυπη άποψη για το τι σημαίνει  πρόληψη, δράση και παρέμβαση της Πολιτείας σε μια δραματική υγειονομική κρίση.

Ads

Ο Στέλιος Πέτσας απαντώντας χθες στην κριτική της αντιπολίτευσης για την (νέα) απώλεια ελέγχου της πανδημίας και το σκληρό lockdown στην δυτική Αττική, αρχικώς κατακεραύνωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα καταγγέλοντάς τον για «λαϊκισμό», «μικροπολιτική» και «άγνοια». Και εν συνεχεία διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση «είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τους κινδύνους στη δυτική Αττική με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Κατά τον κ. Πέτσα αυτήν την «έγκαιρη προειδοποίηση», αποδεικνύουν δύο στοιχεία: Το γεγονός ότι «στις 9 Δεκεμβρίου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε τονίσει την αυξητική τάση στη δυτική Αττική στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης», καθώς και το ότι στις 11 Δεκεμβρίου ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας είχαν πραγματοποιήσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή «όπου και είχε τονιστεί η κρισιμότητα της κατάστασης».

Λίγο ως πολύ, δηλαδή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θεωρεί και δηλώνει πως η όλη η δράση και το καθήκον της Πολιτείας πριν από το lockdown του πλήρους οικονομικού στραγγαλισμού στη δυτική Αττική εξαντλήθηκαν σε μια τηλεοπτική προειδοποίηση από τον υπουργό Υγείας και σε μια τηλεδιάσκεψη, στην οποία υποδείχθηκε ξανά ως πηγή της εκρηκτικής διασποράς του κορονοϊού η περίφημη «ατομική ευθύνη». Διότι η κατακλείδα της τηλεδιάσκεψης, όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη Πολιτική Προστασία ήταν πως «επισημάνθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των κατοίκων και εντατικοποίηση της ενημέρωσης προς τον πληθυσμό των εν λόγω δήμων».

Ads

Αυτή η ανακοίνωση, όπως και η χθεσινή απάντηση του Στέλιου Πέτσα, εκθέτουν βαριά την κυβέρνηση για όσα συνέβησαν, και εξακολουθούν να συμβαίνουν, πριν και μετά το σκληρό lockdown στην δυτική Αττική – μια περιοχή στην οποία εργάζονται και μετακινούνται καθημερινά 100.000 άνθρωποι.

Σ’ αυτή την περιοχή η κυβέρνηση γνωρίζει – και το γνώριζε εδώ και αρκετό καιρό – πως βασική εστία υπερμετάδοσης του ιού είναι η ανεξέλεγκτη λειτουργία των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, των κέντρων logistics, του λιμανιού και των μέσων μεταφοράς με τα οποία μετακινούνται στιβαγμένοι οι εργαζόμενοι της βιομηχανικής ζώνης.

Το γνώριζε εγκαίρως διότι ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, όπως ο ίδιος είπε, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση εκτεταμένους ελέγχους στις βιομηχανικές περιοχές και περισσότερα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς για αποκλιμάκωση της κίνησης, αλλά και ελέγχους στο εμπορικό λιμάνι της Ελευσίνας. Από τις 4 Νοεμβρίου επίσης ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής είχε στείλει υπόμνημα στον ΕΟΔΥ ζητώντας μαζικά τεστ, και στην περίφημη τηλεδιάσκεψη της 11ης Δεκεμβρίου οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων είχαν ενημερώσει τον κ. Χαρδαλιά για την υγειονομική βόμβα της βιομηχανικής ζώνης.

Την επόμενη ημέρα, στις 12 Νοεμβρίου, ο «Ριζοσπάστης» έγραφε ότι ο δήμαρχος Ελευσίνας είχε πει ότι υπάρχουν εργοστάσια στην περιοχή με δεκάδες κρούσματα το καθένα. Είχε δημιοσευσει επίσης τις καταγγελίες συνδικαλιστικών φορέων για καταπάτηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε πολλά εργοστάσια και αποθήκες, για εργαζόμενους με συμπτώματα που συνέζχιζαν να δουλεύουν υπο τον φόβο της απόλυσης, και για πλήρη απουσία ελέγχων.

Για όλα αυτά ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είπε τίποτε, ούτε τότε, ούτε τώρα. Αντιθέτως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επέλεξε να τονίζει την ύπαρξη πολλών ενεργών κρουσμάτων στις Αχαρνές δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις κοινότητες των Ρομά, και εν τέλει να ανακοινώσει το καθολιοκό lockdown σε Ασπρόπυργο, Μάνδρα και Ελευσίνα κλείνοντας τα πάντα στη περιοχή εκτός από την φλεγόμενη βιομηχανική ζώνη.

Την ίδια ώρα το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Αττικής και εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας καταγγέλει ότι στα εργοστάσια της περιοχής υπάρχουν «εκατοντάδες αδήλωτα κρούσματα», ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν επιτρέπουν σε εργαζόμενους με συμπτώματα να μείνουν σπίτι τους σε καραντίνα «διότι έχει πολύ δουλειά», και ότι «σε μεγάλες αποθήκες σούπερ μάρκετ της περιοχής, οι εργαζόμενοι αναφέρουν πιθανά κρούσματα και η εταιρεία όχι απλά δεν κάνει προληπτικούς ελέγχους, αλλά έρχονται οι διευθυντές και κάνουν διάγνωση (!), λέγοντας ότι “είναι απλά μια ίωση».

Καταγγέλει εν ολίγοις, και περιγράφει το τέλειο υγειονομικό έγκλημα που φαίνεται να συντελείται στο Θριάσιο. Χωρίς καμία τιμωρία και, κυρίως, χωρίς κανέναν κρατικό έλεγχο.