Τον περασμένο Οκτώβριο, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπίστωσαν παρουσία μεγάλων ποσοτήτων τοξικών ουσιών στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο «HellasFoam». Φεβρουάριος του 2011 και καμία απολύτως ενέργεια δεν έχει γίνει για τη μεταφορά της τοξικής αυτής βόμβας, με την εταιρεία να δηλώνει αδυναμία πληρωμής για τη μεταφορά και την Περιφέρεια Αττικής να ζητά έγκριση χρημάτων από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την απομάκρυνση των επικίνδυνων ουσιών. Η ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη δηλώνει, πάντως, πως «μπορεί να γίνει με το παραμικρό μια έκρηξη και το μισό κέντρο της Αθήνας να απειληθεί».
Ads
Το θέμα έφερε ξανά στη δημοσιότητα ερώτηση που κατέθεσε στην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας λόγο για πολλές βιομηχανίες στη περιοχή του Βοτανικού, οι οποίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Οι κάτοικοι εκφράζουν φόβους για τη διαρροή επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων στο κέντρο της Αθήνας, με τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία.
Τον Οκτώβριο του 2010, οι κάτοικοι του Βοτανικού είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της δυσοσμίας που είχε προκληθεί στην περιοχή, όταν Ρομά που έκλεβαν βαρέλια γεμάτα τοξικά από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, τα άδειαζαν πριν τη μεταφορά τους. Οι κάτοικοι κατάγγειλαν το γεγονός στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, κλιμάκιο του οποίου πραγματοποίησε έρευνα. Από την τελευταία προέκυψε ότι στο εργοστάσιο HellasFoam υπήρχαν μεγάλες ποσότητες τοξικών ουσιών και ζήτησαν από την επιχείρηση την άμεση απομάκρυνσή τους, αλλά και την αντιμετώπιση της διαρροής και την περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου.
Η επιχείρηση, ωστόσο, είχε κλείσει, κηρύσσοντας πτώχευση και δηλώνει οικονομική αδυναμία ανάληψης της ευθύνης μεταφοράς. Όπως τονίζει στο tvxs.gr, η Μαργαρίτα Καραβασίλη, «έχουμε ζητήσει εδώ και πολύ καιρό να αναλάβει η αρμόδια υπηρεσία τη μεταφορά των επικίνδυνων τοξικών ουσιών από την εγκαταλελειμμένη βιομηχανία HellasFoam στο Βοτανικό. Την περασμένη Πέμπτη, ήρθε ένα χαρτί από το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής Ηλία Λιακόπουλο, ο οποίος ζητά από το υπουργείο Περιβάλλοντος την έγκριση χρημάτων για να γίνει η απομάκρυνση. Σε αυτό αναφέρεται πως έχει γίνει ήδη ένα πρόγραμμα για την απομάκρυνση διαφόρων τοξικών από τη δυτική Αττική, με αποτέλεσμα να ξοδευτούν όλα τα χρήματα».
Η κ. Καραβασίλη δηλώνει έκπληκτη που έπειτα από τόσο καιρό καμία ενέργεια δεν έχει γίνει, εξηγώντας ότι «επειδή ο φορέας ήταν σε πτώχευση, ζητήθηκε από τη σύνδικο, η οποία ήταν υποχρεωμένη, να κάνει εκείνη τη μεταφορά. Δεν ήταν υποχρεωμένη βεβαίως η πολιτεία να πληρώσει για τη μεταφορά των ουσιών αυτών. Η δικηγόρος της επιχείρησης, έπειτα από κάποιες ενέργειες και εκτιμώντας το κόστος, δήλωσε πως αδυνατεί να πληρώσει για τη μεταφορά. Εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να ζητήσουμε, με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική ευθύνη, να αναλάβει το έργο η Περιφέρεια – που οφείλει να το κάνει – και μετά βεβαίως δικαστικά, να ζητήσει τα χρήματα από την εταιρεία, που φέρει αποκλειστικά την ευθύνη».
Για την Περιφέρεια Αττικής, που «μέχρι τώρα δεν έχει καταλάβει τις ευθύνες που έχει», η ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος τονίζει πως «όταν έλαβα το έγγραφό της έπεσα από τα σύννεφα… δεν είχαν κάνει τίποτα ακόμη; Ντροπή τους πάντως γιατί πρόκειται για πάρα πολύ σημαντικά πράγματα. Μπορεί να γίνει με το παραμικρό μια έκρηξη και το μισό κέντρο της Αθήνας να απειληθεί. Το είχαμε τονίσει σε 3-4 απανωτά έγγραφα».
Και διοξίνες από την καύση καλωδίων
Στην περιοχή του Βοτανικού δημιουργούνται πολλά προβλήματα εξαιτίας των πολλών εγκαταλελειμμένων εργοστασίων. Το χειρότερο απ’ όλα, όπως σημειώνει η κ. Καραβασίλη, είναι ότι σε κάποιο οικόπεδο, 1.500 περίπου Ρομά καίνε συνεχώς καλώδια και άλλα υλικά για να βγάλουν το χαλκό, διοχετεύοντας μεγάλες ποσότητες διοξινών στην ατμόσφαιρα.
«Ως Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια, ελέγχοντας όλα τα σκραπατζίδικα της περιοχής, όπου διατηρούνται παράνομα σιδερικά, καλώδια και άλλα τέτοια υλικά που παρέχονται στους Ρομά. Έχουμε καταγγείλει το γεγονός και πρόκειται να συναντηθώ με τους δημάρχους Αθήνας, Ταύρου –Ρέντη και να κινητοποιηθούμε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αρχίσει να καθαρίζει η περιοχή, δεδομένου ότι το προεδρικό διάταγμα που υπάρχει τώρα για τον Ελαιώνα είναι τελείως ανενεργό, με ευθύνη βεβαίως και της κεντρικής εξουσίας και της περιφερειακής. Οι νομαρχίες και οι δήμοι για πάρα πολλά χρόνια έχουν αφήσει τα πράγματα να σέρνονται…».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >