Τον πανικό έχει σπείρει στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων η περικοπή των εισοδημάτων την οποία πρόκειται να επιφέρει η εφαρμογή του νέου μισθολογίου από την 1η Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 6.000 αιτήσεις αποχώρησης έχουν υποβληθεί τα τελευταία 24ωρα από εργαζόμενους που βρίσκονται «κοντά» στη σύνταξη, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους τόσο για τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών όσο και για την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου.
Εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης σπεύδουν να δηλώσουν ότι αποχωρούν από το Δημόσιο (συνολικά αντίστοιχη δυνατότητα έχουν περίπου 100.000). Μόνο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέσα σε λίγες ώρες, υποβλήθηκαν 150 αιτήσεις. Γενικότερα στο υπουργείο Οικονομικών, ανάλογο ενδιαφέρον επέδειξαν εγγράφως περίπου 2000 υπάλληλοι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους εφοριακοί οι οποίοι αναμένεται να υποστούν ίσως τις μεγαλύτερες εισοδηματικές περικοπές. Μαζικές είναι οι αιτήσεις για αποχώρηση και στα υπουργεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παιδείας και Γεωργίας, όπως και στην ΕΡΤ.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για καταταστάσεις πανικού σε αντίστοιχες υπηρεσίες, καθώς οι εργαζόμενοι σπεύδουν να προλάβουν τη συνταξιοδότηση με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους. Ωστόσο, συνδικαλιστικοί κύκλοι από το χώρο των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι όσοι βιάζονται να εγκαταλείψουν τις υπηρεσίες τους πριν από την 1η Οκτωβρίου επί της ουσίας δεν θα καταφέρουν τίποτα πλέον, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν αναδρομικά.
Μία άλλη παράμετρος είναι οι επιπτώσεις στο επίπεδο της δημόσιας δοίκησης, καθώς οι υπό συνταξιοδότηση υπάλληλοι είναι κατά κύριο λόγο άτομα σε επιτελικές θέσεις (προϊστάμενοι, διευθυντές κλπ). Συνεπώς, ενδέχεται να προκληθεί σοβαρό θέμα με τις αποχωρήσεις από καίριες θέσεις.
Άλλωστε, ζητούμενο αποτελεί η δυνατότητα τόσο μαζικής καταβολής συντάξεων από το Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο καλείται ούτως ή άλλως να αντιμετωπίσει ένα οικονομικό έλλειμμα ύψους περίπου 4 δις ευρώ -ορατή όσο ποτέ η εκδοχή της στάσης πληρωμών.
Στελέχη της ΑΔΕΔΥ αναγνωρίζουν το πανδαιμόνιο που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Δημόσιο, λόγω των επικείμενων περαιτέρω μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, σημειώνοντας ότι ο εκάστοτε εργαζόμενος υποχρεούται να υποβάλει δυο φορές αίτημα απόλυσης αφού μεσολαβήσει διάστημα 15 ημερών, εξού και η βιασύνη των ενδιαφερόμενων ενόψει της έναρξης εφαρμογής των ρυθμίσεων από την 1η Οκτωβρίου.
Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έως και κατά 53% μέσα από το νέο μισθολόγιο το οποίο θα εξομοιώνει τις αποδοχές εργαζομένων ιδίων προσόντων και θα καταργεί τα επιδόματα –στους 40.000 φέρονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι αμοίβονται έως σήμερα με υψηλές επιπλέον του μισθού τους αποδοχές.
Υπογραμμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος έχει στείλει τελεσίγραφο σε περίπου 400 οργανισμούς με 50.000 υπαλλήλους να καταθέσουν έως τις 21 Σεπτεμβρίου στοιχεία που αφορούν στον αριθμό, τις ειδικότητες, τις αποδοχές και την οικογενειακή κατάσταση του προσωπικού.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >