Ένα υπηρεσιακό σημείωμα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με ημερομηνία 24/9/2012 που αφορούσε στον καθορισμό των τιμών, είναι ένα ακόμη στοιχείο που «καίει» τον Νίκο Μανιαδάκη, καθώς επιβεβαιώνει τον κομβικό ρόλο που είχε στο να επηρεάζει τις τιμές των φαρμάκων.
Σύμφωνα με τη Νέα Σελίδα, οι γνωρίζοντες σκιαγραφούν τον Νίκο Μανιαδάκη ως «διεθνή παίκτη» με υψηλές διασυνδέσεις στα πιο ισχυρά συστήματα συμφερόντων στον χώρο της υγείας, ευφυή και εξαιρετικά ευέλικτο, ο οποίος όμως υποτίμησε, όπως φαίνεται, την κρίσιμη στιγμή τον κλασικό κανόνα που ισχύει σ’ αυτές τις περιπτώσεις: το timing. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2015 ο Νίκος Μανιαδάκης προσεγγίστηκε από τις αμερικανικές Αρχές, που είχαν αρχίσει ήδη να διερευνούν το σκάνδαλο Novartis, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα προστατευόμενων μαρτύρων. Εκείνος, ωστόσο, αρνήθηκε τότε, επικαλούμενος την «προσωπική» του άποψη ότι η έρευνα αυτή δεν θα οδηγήσει πουθενά!
Όταν όμως το 2017 άρχισαν να αποκαλύπτονται το εύρος και το βάθος του σκανδάλου, ο κ. Μανιαδάκης εμφανίστηκε ως μετανοημένος εθελοντής, ζητώντας πλέον ο ίδιος να τεθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Τότε πια όμως οι αμερικανικές Αρχές δεν μπορούσαν να τον δεχτούν, καθώς το όνομά του είχε ήδη αποκαλυφθεί, γεγονός που αντίκειται στους κανόνες που ισχύουν στις ΗΠΑ προκειμένου να ενταχθεί κάποιος σε καθεστώς προστασίας. Έτσι, ο κ. Μανιαδάκης εντάχθηκε στο «ελληνικό πρόγραμμα» παρέχοντας πληροφορίες και υλικό για το σκάνδαλο Novartis, δεδομένου ότι είναι βαθύς γνώστης του συστήματος φαρμάκων.
Το έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα η «Νέα Σελίδα» είναι άκρως ενδεικτικό του ρόλου του ως ανθρώπου-κλειδί που επηρέαζε τις τιμές των φαρμάκων. Πρόκειται για υπηρεσιακό σημείωμα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με ημερομηνία 24/9/2012 που αφορούσε στον καθορισμό των τιμών. Ο Νίκος Μανιαδάκης εμφανίζεται ως πρωταγωνιστής, καθώς, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η συνάντηση της ομάδας εργασίας του ΕΟΦ έγινε με τον ίδιο.
Η δικτύωση του Νίκου Μανιαδάκη με την τρόικα ήταν τόσο ισχυρή που τα προγράμματα του μνημονίου για την υγεία συντάχθηκαν από τον ίδιο και τον τότε εκπρόσωπο της τρόικας στην Ελλάδα για τις «μεταρρυθμίσεις» στην υγεία, Ιταλό τεχνοκράτη Αλ. Γκαρόνε. Μια πρώτη εφαρμογή αυτών των «μεταρρυθμίσεων» ήταν ο συμψηφισμός των χρεών που είχαν τα νοσοκομεία προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως και οι συγχωνεύσεις κάποιων νοσοκομείων…
Οι αντιφάσεις του κυρίου καθηγητή…
Διαφορετική άποψη για πρόσωπα, γεγονότα αλλά και για την ουσία του σκανδάλου της Novartis εμφανίζει ο κατηγορούμενος πλέον της υπόθεσης Νίκος Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας με το ψευδώνυμο Γιάννης Αναστασίου. Αν επιλέξουμε αποσπάσματα από τις τέσσερις καταθέσεις του ενώπιον των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα θα δούμε τα εξής:
- Ο Νίκος Μανιαδάκης, καταθέτοντας στις 3/1/2018 ως Γιάννης Αναστασίου ενώπιων των εισαγγελέων Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανώλη, δήλωνε ότι ο πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς δεχόταν δώρα και παράνομα χρήματα για να διαμορφώνει υπέρ κάποιων εταιρειών τις τιμές των φαρμάκων σε δεύτερο γραφείο που διατηρούσε στον ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Κηφισίας. Είχε φτάσει, μάλιστα, να δηλώνει ότι τον είχε δει να παίρνει χρήματα στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του, έπειτα από συνάντηση, όπως είπε, με εκπροσώπους φαρμακευτικής εταιρείας («Είδα στην εσωτερική τσέπη μεγάλη δεσμίδα των 50 ευρώ»).
- Ένα άλλο πρόσωπο που στοχοποίησε ο «Αναστασίου» ήταν ο Νίκος Μανιάς, που προετοίμαζε τις τιμές των φαρμάκων και υπήρχε έντονη φήμη ότι λάμβανε δώρα για τις υπηρεσίες του. Στην ίδια κατάθεση διευκρινίζει ότι ο Μανιάς πήγε στο υπουργείο επί Ανδρέα Λοβέρδου, που διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Φρουζή, επισημαίνοντας ότι την εποχή εκείνη υπήρξαν αυξήσεις τιμών σε φάρμακα της Novartis.
- Σε άλλη κατάθεσή του ερωτάται για το περίφημο Harvard Project, σχέδιο που εκ του αποτελέσματος, όπως λένε οι εισαγγελείς, βοήθησε το έργο της εταιρείας. Οταν του επιδείχθηκε το σχετικό έγγραφο, όπου γίνεται αναφορά σε think tank του πρωθυπουργού (αφορά στον Αντώνη Σαμαρά), εκείνος απαντά ότι είναι σημαντικό πρόγραμμα και ότι από τα έγγραφα που του επιδεικνύονται συμπέρανε πως χρηματοδοτήθηκε από τη μητρική Novartis. Μάλιστα, αργότερα υποδεικνύει συγκεκριμένα άτομα από τον κύκλο του πρώην πρωθυπουργού, που, όπως λέει, είχαν έντονη επιρροή στη διαμόρφωση και τη λήψη αποφάσεων που αφορούν στο θέμα της υγείας. «Τέτοια άτομα ήταν οι Παπασταύρου Σταύρος, Πτωχός Δημήτριος, Πεγκλής Μιχάλης και Λαζαρίδης Χρύσανθος».
- Με άλλη κατάθεσή του τον Ιανουάριο του 2018 αναφέρεται σε περίπου δέκα συμβούλους δύο πρώην υπουργών, του Ανδρέα Λοβέρδου και του Αδωνι Γεωργιάδη. Εκτιμά, μάλιστα, ότι είναι αδύνατον αυτοί οι δύο υπουργοί να μην γνώριζαν την αδιαφάνεια και τις «γκρίζες ζώνες» που υπήρχαν εκείνη την περίοδο σε σχέση με τις υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων.
- Με άλλη κατάθεσή του αναλύει με λεπτομέρειες τι επικρατούσε την επίμαχη περίοδο με τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα και όταν ερωτάται αν υπήρχε σπάταλη και διαφθορά τα τελευταία χρόνια απαντάει μεταξύ άλλων: «Παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς ισχυρίζονται σε ιδιωτικές συζητήσεις πως την περίοδο που η τιμολόγηση των φαρμάκων ήταν στην εποπτεία του υπουργείου Εμπορίου υπήρξε μεγάλη διαφθορά και αδιαφάνεια στην υπερτιμολόγηση των φαρμάκων».
- Στην ίδια κατάθεση αναφέρεται και σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταγράφει τη διαφθορά στη χώρα μας και στον χώρο της υγείας. Στην έκθεση τονίζει ότι αναφέρεται πως «οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έδιναν δώρα και χρηματοδοτούσαν συνέδρια και προσλάμβαναν συγγενικά πρόσωπα γιατρών για την προώθηση της συνταγογραφησης προϊόντων τους. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τους γιατρούς, οι μη αποδεκτές πρακτικές είχαν επεκταθεί στις λήψεις αποφάσεων στο υπουργείο Υγείας, στο νοσοκομείο και σε διαφορές επιτροπές…». Αφού αναφέρει ότι υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου με αρμοδιότητες σχετικές με τις φαρμακευτικές βιομηχανίες και πολιτικές θέσεις, όταν φεύγουν από τις θέσεις αυτές απασχολούνται στις βιομηχανίες, κατονομάζει ως τέτοιο πρόσωπο τον Α.Σ., που είχε υπηρέτησε σε δημόσιες θέσεις στο υπουργείο Υγείας και μετέπειτα στη Novartis. «Δεν θεωρώ ότι ο τελευταίος συμμετείχε και σε παρουσίαση του έργου Novartis. (…) Δεν αποτελεί νέο εύρημα ότι στη φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα γίνονταν και στη χώρα μας πράξεις διαφθοράς στον τομέα των φαρμάκων», λέει χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του.
Ο «Γιάννης Αναστασίου», δηλαδή ο Νίκος Μανιαδάκης, εκτιμά ακόμη ότι υπήρξε ζημία για την υπερβολική φαρμακευτική δαπάνη σε σχέση με τη Novartis ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στις 13 Δεκεμβρίου 2017, λίγες μέρες αργότερα δηλαδή, σε πόρισμα του υπουργείου Δικαιοσύνης (ομοσπονδιακό γραφείο) αναφέρεται ως εμπλεκόμενο πρόσωπο μαζί με τους Κωνσταντίνο Φρουζή, Μανώλη Βουλκίδη, Θεόδωρο Βουλκίδη, Νίκο Μανιά, Λίνα Νικολοπούλου και Γιάννη Στουρνάρα.
Στο φύλλο β-502 του πορίσματος ο Μανιαδάκης αναφέρεται σε σχέση με την εταιρεία Εthos Media, της οποίας ιδιοκτήτης ήταν ο Κωνσταντίνος Ουζούνης. Η εταιρεία καταγράφεται από τους Αμερικανούς σε σχέδιο δωροδοκίας και ότι Νίκος Μανιαδάκης, σύμβουλος υγείας, είναι αυτός που πρότεινε η Novartis να συνεργαστεί με την εταιρεία Εthos Media.
Οι τέσσερις καταθέσεις ενώπιον της Εισαγγελίας περιλαμβάνουν τεχνικά στοιχεία που αποκαλύπτουν τα εσωτερικά της εταιρείας σε σχέση με πολιτικά γραφεία αλλά και πολιτικά πρόσωπα. Τον μόνο που καταγράφει, πάντως, ως αποδέκτη χρήματος είναι ο Μάριος Σαλμάς. Που του αποδίδει δώρα σε πενηντάρικα – πιθανότατα, λένε κάποιοι, διότι πίστευε ότι τον είχε «δώσει» στις αμερικανικές Αρχές.
Πηγή: Νέα Σελίδα
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >