Έγγραφο της Ασφάλειας που φαίνεται να επιβεβαιώνει τη στοχοποίηση από την αστυνομία του 27χρονου Βασίλη Μάγγου. 

Ads

Ο Βασίλης Μάγγος ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς το 2020, στον Βόλο, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από τα Δικαστήρια, με αφορμή συλλήψεις διαδηλωτών σε συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ Lafarge και περίπου ένα μήνα μετά έχασε τη ζωή του, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Ο δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης που καλύπτει τη δίκη για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου, δημοσιοποίησε έγγραφο – ντοκουμέντο, από το οποίο προκύπτει ότι οι αστυνομικοί των ΟΠΚΕ ουσιαστικά «δικαιολογούν» την επίθεση στο Β. Μάγγο επειδή «είναι γνωστός από τη συνεχή δράση του σε διάφορες συλλογικότητες», αλλά και «από τη γενικότερη εγκληματική συμπεριφορά του», χωρίς να προκύπτει από πουθενά το τελευταίο.

«Κατόπιν αυτών, επιχειρήθηκε δέσμευσή του με χειροπέδες, χρησιμοποιώντας την απολύτως αναγκαία βία, προκειμένου να τον αποτρέψουν, καθότι αυτός ήταν σε υπερδιέγρση και αντιδρούσε. Τελικώς τον ακινητοποίησαν και τον προσήγαγαν στην υπηρεσία μας» αναφέρει  το Βιβλίο Συμβάντων.

Ads

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, το δικαστήριο στον Βόλο αποφάσισε να αναβληθεί η δίκη των τριών αστυνομικών που κατηγορούνται για τον ξυλοδαρμό για τον Μάρτιο του 2023.
 
Λίγο αργότερα, ο πατέρας του Βασίλη, Γιάννης Μάγγος, ο οποίος, μετά τον ξυλοδαρμό και τον θάνατο του γιου του δεν έχει σταματήσει τον αγώνα για να δικαιωθεί το παιδί του, έγραψε σε ανάρτησή του:

«ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΝΟΤΑ

Σήμερα δεν εκδικάστηκε η ψευδομήνυση με τους όρους των εισαγγελίσκων. Παλέψαμε αφενός και πετύχαμε να δεχτούν αυτόπτες μάρτυρες δικούς μας. Δεύτερο δόθηκε αναβολή, ώστε μέχρι την επόμενη δίκη, να εκδικαστεί και η προσφυγή που κάναμε με την οποία ζητάμε να εκδικαστεί και η μήνυσή μας.».

Τι έγινε νωρίτερα

Νωρίτερα, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Βόλου, που χειριζόταν τη μήνυση της οικογένειας κατά των αστυνομικών, απέρριψε το αίτημά της να συνεκδικαστούν η μήνυση που κατατέθηκε τον Ιούνιο 2021 και η συμπληρωματική μήνυση για τους υπόλοιπους αστυνομικούς που κατατέθηκε τον Ιούλιο 2022 από την οικογένεια του Βασίλη, μαζί με την αυτεπάγγελτη δίωξη που άσκησε άλλος εισαγγελέας τον Σεπτέμβριο 2021.

Οι γονείς του Βασίλη Μάγγου αλλά και οι αλληλέγγυοι κατήγγειλαν επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης για την εμπλοκή των αστυνομικών στον άγριο ξυλοδαρμό του.

Έξω από το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα «Δεν υπάρχει Ειρήνη, χωρίς Δικαιοσύνη, δε θα ξεχαστεί τι κάναν στον Βασίλη».

Η αστυνομία ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν, ενώ σημειώθηκε και ένταση όταν επιχείρησε να τους απωθήσει βίαια. 

image 

image