Με εντολή του Μέγαρου Μαξίμου δόθηκαν στα ΜΜΕ τα χρήματα της λίστας Πέτσα, αυτό επέλεξε πού θα δοθούν τα κονδύλια, όπως προκύπτει από έγγραφο που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Ads

Όπως αναφέρει η επιστολή – που δημοσίευσε το documentonews.gr και παρουσίασε στην επιτροπή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Γιάννης Ραγκούσης – προς την Προεδρία της Κυβέρνησης από την εταιρία Initiative Media, η οποία ανέλαβε το «έργο»: «Έχουμε προβεί στη διαβίβαση όλων των εντολών προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως ορίζονται στη Σύμβαση (εφεξής τα Μέσα), που μας γνωστοποιήσατε για εκτέλεση, υπό την ιδιότητά μας ως αναδόχου της σύμβασης».

Η επιστολή έχει ημερομηνία 26 Ιουνίου 2020 και από αυτήν προκύπτει πως η επιλογή των ΜΜΕ που θα συμμετάσχουν ή θα αποκλειστούν από την καμπάνια ύψους 20 εκατ. ευρώ έγινε με «άνωθεν» εντολές και όχι από την ίδια την εταιρεία, όπως ισχυριζόταν ο πρώην αρμόδιος Υπουργός Στέλιος Πέτσας.

image

Ads

image

ΣΥΡΙΖΑ: «Αποδείχθηκε η χειραγώγηση της κοινής γνώμης»

«Η αποκλειστική ευθύνη Μητσοτάκη – Πέτσα, αποκαλύφθηκε ανάγλυφα σήμερα στην Εξεταστική, παρά τις μεθοδεύσεις και τα διαδοχικά πραξικοπήματα της ΝΔ  Με αδιάψευστα τεκμήρια, αποδείχθηκε ότι η χειραγώγηση της κοινής γνώμης με δημόσιο χρήμα, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε απευθείας από την Προεδρία της κυβέρνησης, δηλαδή από τους κυρίους Μητσοτάκη – Πέτσα» σχολιάζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Εξεταστική Επιτροπή για λίστες Πέτσα και Opinion Poll.

Όπως αναφέρουν, «κατά μία σατανική σύμπτωση οι αποκαλύψεις γίνονταν την ώρα που ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς, ανακοίνωνε ότι αποχωρεί από την πολιτική, εξαιτίας του σκανδάλου με την χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Εδώ όχι μόνο δεν έχουμε καμία αντίστοιχη πολιτική ευαισθησία, αλλά αντιθέτως παρεμποδίζονται με κάθε τρόπο οι εργασίες της Εξεταστικής. Μια εβδομάδα μετά, τα στοιχεία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με την αλληλογραφία της εταιρίας και τα αποτελέσματα των ελέγχων, δεν έχουν δοθεί ακόμη. Η καθεστωτική ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, δίνει μόνη της την απάντηση γιατί κρύβει τον Στ. Πέτσα από την επιτροπή και την αλήθεια από τον ελληνικό λαό».

Τι κατέθεσε στην Εξεταστική ο πρόεδρος του ΕΣΡ

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση του προέδρου του ΕΣΡ στην Εξεταστική Επιτροπή για τις λίστες Πέτσα και Opinion Poll καθώς επιβεβαίωσε ότι οι δημοσκοπικές εταιρείες δρούσαν χωρίς να ελέγχονται.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Θανάσης Κουτρουμάνος σε ερώτηση του τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Μάριου Κάτση εάν σύμφωνα με το ν.3603/07 το ΕΣΡ έχει την εποπτεία όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, απάντησε ότι τον ποιοτικό έλεγχο τον έχει η ελεγκτική των δημοσκοπήσεων, και πως η υποχρέωση κοινοποίησης της ταυτότητας της έρευνας από την εκάστοτε δημοσκοπική εταιρεία προς το ΕΣΡ, όπως ορίζει ο ν.3603/07, έχει άτυπα ατονήσει με αποτέλεσμα το ΕΣΡ να μην λαμβάνει τέτοια στοιχεία.

Σε σχετική ερώτηση του βουλευτή, ο Θανάσης Κουτρουμάνος απάντησε πως το ΕΣΡ επεμβαίνει ώστε να ελέγξει κάποια δημοσκοπική έρευνα μόνο στην περίπτωση που η ελεγκτική δημοσκοπήσεων στείλει σχετικό αίτημα με το ανάλογο πόρισμα. Τουλάχιστον από την εποχή που είναι πρόεδρος του ΕΣΡ ο κ. Κουτρουμάνος κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ. 

Σε ερώτηση του Μ. Κάτση για τον τρόπο παρουσίασης των δημοσκοπήσεων στα ΜΜΕ, πάλι ο κ. Κουτρουμάνος απάντησε πως δεν έχει επέμβει ποτέ. Επίσης ο πρόεδρος ανέφερε ότι μετά το αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τον έλεγχο συγκεκριμένης έρευνας από την Opinion Poll, o ΣΕΔΕΑ επικοινώνησε με το ΕΣΡ και πλέον αποστέλλονται κανονικά οι ταυτότητες των ερευνών.

Σε ερώτηση του Μ. Κάτση εάν το ΕΣΡ έχει την ταυτότητα της επίμαχης έρευνας της Opinion Poll, ο κ. Κουτρουμάνος απάντησε ότι δεν το θυμάται.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, από αυτά προκύπτει ότι:

  • Ο πρόεδρος του ΕΣΡ προσήλθε στην εξεταστική επιτροπή, όπου μεταξύ άλλων υπήρχε το θέμα συγκεκριμένης δημοσκόπησης της Opinion Poll, χωρίς να γνωρίζει εάν το ΕΣΡ έχει λάβει τα στοιχεία της έρευνας όπως ορίζει ο νόμος.
  • Οι διατάξεις του ν.3603/07 που αφορούσαν την υποχρέωση κοινοποίησης της ταυτότητας της έρευνας από την εκάστοτε δημοσκοπική εταιρεία προς το ΕΣΡ, δεν τηρούνταν, και αυτό γινόταν «άτυπα» χωρίς μάλιστα να διευκρινίζει ο κ. Κουτρουμάνος εάν αυτό έγινε με πρωτοβουλία του ΕΣΡ ή των εταιρειών δημοσκοπήσεων.
  • Το αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που προκλητικά απέρριψε η κυβέρνηση, έφερε από μόνο του αποτέλεσμα καθώς από εκείνη τη στιγμή και έπειτα οι εταιρείες στέλνουν τις ταυτότητες των ερευνών στο ΕΣΡ.
  • Το ΕΣΡ δεν είδε ποτέ κανένα πρόβλημα στην παρουσίαση των δημοσκοπήσεων στα ΜΜΕ, ούτε ποτέ ενοχλήθηκε ώστε να επέμβει, από το γεγονός ότι μπάρες και διαγράμματα απεικόνισης ποσοστών από δημοσκοπικές έρευνες παρουσιάζονταν ανάποδα στα ΜΜΕ, διαστρεβλώνοντας ξεκάθαρα τα στοιχεία.
  • Ως προς τον έλεγχο και την εποπτεία των δημοσκοπήσεων δεν έχει καμία ενέργεια ούτε από το ΕΣΡ ούτε από την ελεγκτική των δημοσκοπήσεων.