Επιμένει ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης ότι τα δύο εμβάσματα των 450.000 μάρκων που ομολόγησε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ότι έλαβε από την Siemens είναι χορηγίες, τις οποίες «δεν απέρριψε, τις έλαβε με την ιδιότητα του υπουργού και ενώ είχε αναστείλει την δικηγορική του ιδιότητα».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μαντέλης έχει παραπεμφθεί από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινό στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας και συγκεκριμένα για αναξιοπρεπή συμπεριφορά δικηγόρου. Σήμερα ο πρώην υπουργός έδωσε έγγραφες εξηγήσεις στο Πειθαρχικό για τα 2 εμβάσματα.

Κατόπιν αυτών, ο πειθαρχικός δικαστής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, Ι. Χαρακτινιώτης θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες μέρες για το τι θα πράξει με το ζήτημα της παραπομπής του κ. Μαντέλη στο Πειθαρχικό του ΔΣΑ.

Στο μεταξύ, αύριο το πρωί συνεδριάζει το Συμβούλιο Εφετών για το θέμα της επικύρωσης του όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα που έχει επιβληθεί στον πρώην υπουργό κ. Μαντέλη, ο οποίος έχει κληθεί να παρίσταται στην συνεδρίαση.

Ads

Το Συμβούλιο έχει δεχθεί την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του κ. Μαντέλη ώστε να διατυπώσει δια ζώσης τις θέσεις του για τον περιοριστικό όρο που του επιβλήθηκε μετά την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Για το θέμα έχει υποβάλει πρόταση ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Κ. Χατζίκος ο οποίος εισηγείται στο Συμβούλιο την επικύρωση της απαγορευτικής διάταξης κρίνοντας ότι το αδίκημα του κ. Μαντέλη είναι διαρκές και δεν υπόκειται σε παραγραφή λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών.