Στη σημασία της πρακτικής εξάσκησης για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας κατά τη διάρκεια ή μετά το πέρας των σπουδών δίνουν έμφαση νέα ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Παράλληλα, νέα προγράμματα για τους ανέργους ετοιμάζονται να εφαρμόσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς αρμόδιοι φορείς. Προγράμματα και σοβαρή συζήτηση για την καταπολέμηση των αιτιών του φαινομένου της ανεργίας ακόμη αναμένονται…

Ads

Νέα προγράμματα για τους ανέργους

Τέσσερα νέα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας αναμένεται να ενεργοποιηθούν έως το τέλος του έτους, χρηματοδοτούμενα από κοινοτικά κονδύλια συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 310 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ανάπτυξη κοινωνικών υπηρεσιών από «εταιρείες» ανέργων.

Τα τέσσερα αυτά προγράμματα έχουν ως εξής:

Eιδικά κουπόνια αξίας τουλάχιστον 1.000 ευρώ, με στόχο τη δωρεάν κατάρτιση και πρακτική άσκηση των νέων, έως 24 ετών, θα μοιράσει ο ΟΑΕΔ γύρω στα τέλη του έτους. Το πρόγραμμα αυτό αφορά επίσης και εργαζομένους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας.

Ads

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής, κατάρτισης και ένταξης στην αγορά εργασίας στις 13 νέες περιφέρειες της χώρας με βάση τις τοπικές ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.

Πρόγραμμα για τη δωρεάν υποστήριξη – με ειδικούς συμβούλους – της προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα και για την αποτροπή ομαδικών απολύσεων.

Πρόγραμμα υποβοήθησης νέων πτυχιούχων επιστημόνων για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αυτοαπασχοληθούν στο αντικείμενο των σπουδών τους δημιουργώντας, με επιχορήγηση, ακόμη και εταιρείες.

Τέλος, το υπουργείο αναμένεται να στηρίξει με τεχνογνωσία και μικροδάνεια την ανάπτυξη εταιρειών ανέργων στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, πρόγραμμα για το οποίο έχει προβλεφθεί κονδύλι 310 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, θα προχωρήσει σε ανακατανομή των 200.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας στο πρόγραμμα επιχορήγησης κατά 100% των εργοδοτικών εισφορών που ήδη έχει «ανοίξει» ο ΟΑΕΔ στις επιχειρήσεις, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα αυτό έχουν ενταχθεί αιτήσεις κυρίως από μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις για την επιδότηση περίπου 50.000 θέσεων με δέσμευση διατήρησης του διπλάσιου αριθμού, δηλ. 100.000.

Erasmus Placement

Επαγγελματική εμπειρία ευρωπαϊκών προδιαγραφών προσφέρει σε φοιτητές το ολοένα και πιο δημοφιλές πρόγραμμα Erasmus Placement, το οποίο προσφέρεται ήδη από το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος.

Το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα πρακτικής εξάσκησης δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές να ζήσουν στο εξωτερικό για τρεις έως έξι μήνες, εργαζόμενοι σε αντικείμενο σχετικό με τις σπουδές τους. Απευθύνεται σε προπτυχιακούς και µεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, καθώς και σε φοιτητές που έχουν λάβει υποτροφία Εrasmus και ως μοναδική απαραίτητη προϋπόθεση έχει ο υποψήφιος να διατηρεί τη φοιτητική του ιδιότητα και να µην έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Οι ίδιοι οι φοιτητές βρίσκουν το φορέα και τη χώρα στην οποία θα εργαστούν, καθώς, σε αντίθεση με το γνωστό Erasmus, τα πανεπιστήμια δεν διατηρούν μόνιμες συνεργασίες με χώρες του εξωτερικού.

Στους φοιτητές παρέχεται οικονομική ενίσχυση και η μέγιστη διάρκεια παραμονής σε ξένη χώρα είναι οι έξι μήνες. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει ότι το Erasmus Placement μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο, αλλά τα χρήματα είναι μερικής κάλυψης και δεν μπορούν να καλύψουν ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο Erasmus Placement, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθηση, συμµετέχουν, εκτός από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Νορβηγία, το Λιχτενστάιν, η Ισλανδία και η Τουρκία.