«Ο Τόλης Παπαγεωργίου, ιδρυτής του Παρατηρητηρίου μας, δεν είναι πια κοντά μας. Τον αποχαιρετούμε με το σήμα της νίκης, και την υπόσχεση των αγώνων για τον τερματισμό της μεταλλευτικής δραστηριότητας, όπως ακριβώς επιθυμούσε». 

Ads

Με την παραπάνω λιτή ανακοίνωση, το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων που είχε ιδρύσει ο ίδιος, αποχαιρέτησε τον άνθρωπο που ταυτίστηκε με τον αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού. 

Ο Τόλης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Ιερισσό Χαλκιδικής, ήταν Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αριστοτέλη, επικεφαλής του συνδυασμού «Απαλλαγή», αλλά και ιδρυτικό μέλος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.

«Ήταν επικεφαλής του αγώνα που ξεκίνησαν οι κάτοικοι των Σκουριών, αλλά και των γύρω περιοχών, απέναντι στις πολυεθνικές και τις φιλελεύθερες πολιτικές που θέλουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές να γίνονται θυσία στο βωμό του κέρδους.

Ads

Μέγιστης αξίας για την τροπή που έλαβαν τα γεγονότα στις Σκουριές και προκάλεσαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης όχι μόνο στην Ελλάδα , αλλά και στο εξωτερικό ήταν η “Δίκη των Σκουριών” και η πανηγυρική αθώωση 21 μελών της τοπικής κοινωνίας τα οποία (2018) είχαν κατηγορηθεί από την εταιρεία “για εμπρησμό στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός”. 

“Όποιος πιστεύει ότι οι αγώνες είναι μάταιοι, κάνει μεγάλο λάθος”, είχε δηλώσει τότε, ανακουφισμένος, ο Τόλης Παπαγεωργίου. Κι αυτή την τελευταία φράση κρατάμε, τώρα που γυρνά πάλι ο καιρός», αναφέρει μεταξύ άλλων το Παρατηρητήριο. 

Οι κάτοικοι της Ιερισσού αποχαιρετούν τον Τόλη Παπαγεωργίου

«Το κενό που αφήνει, σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές για το μέλλον της ΒΑ Χαλκιδικής, είναι αναπλήρωτο! Καλό ταξίδι φίλε μας, καλό ταξίδι συναγωνιστή μας!»

Η ανακοίνωση του δημάρχου Αριστοτέλη

Με αφορμή την απώλεια του Δημοτικού Συμβούλου Απόστολου Παπαγεωργίου, επικεφαλής της παράταξης Απαλλαγή, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος δηλώνει τα εξής:

«Με θλίψη ενημερώθηκα για την απώλεια του Τόλη Παπαγεωργίου, που τον τελευταίο καιρό έδινε μια προσωπική άνιση μάχη, με την ίδια γενναιότητα και την υπερηφάνεια που χαρακτήριζαν όλους τους αγώνες του, γεγονός που του αναγνωρίζεται από όλους, είτε συμφωνούσαν, είτε διαφωνούσαν με τις απόψεις και τις επιλογές του. Ως Δήμαρχος, στο πρόσωπό του δεν αντιμετώπισα έναν αδιάλλακτο πολιτικό αντίπαλο, αλλά έναν συμπολίτη, συνεργάτη στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον οποίο μπορούσα να συζητώ, αντλώντας χρήσιμα στοιχεία ακόμα και μέσα από τις διαφωνίες μας. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους αγαπημένους του». 

Εισήγηση του Δημάρχου σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα είναι να παραστεί αυτό σύσσωμο στην Εξόδιο Ακολουθία -σε συνεννόηση με τους οικείους του εκλιπόντος δεδομένων των έκτακτων περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας- να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του εκλιπόντος εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου και να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, στην επόμενη τακτική δια ζώσης συνεδρίαση του Σώματος.

Η ανακοίνωση της Παράταξης «Ισχυρός Αριστοτέλης»

«Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ

Με μεγάλη λύπη ενημερωθήκαμε την απώλεια του συναδέλφου δημοτικού συμβούλου, αλλά προπάντων φίλου και συναγωνιστή Τόλη Παπαγεωργίου.

Ο Τόλης υπήρξε κορυφαίος αγωνιστής του κινήματος ενάντια στην μεταλλευτική εκμετάλλευση στη ΒΑ Χαλκιδική, ιδρυτικό μέλος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Απαλλαγή”.

Η απώλεια για το τόπο είναι τεράστια, αφού με τις γνώσεις και το σθένος του έδινε πάντα μεγάλες και άνισες μάχες για να υπερασπιστεί το περιβάλλον και το μέλλον της Χαλκιδικής.

Οι φίλοι, τα μέλη και οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του “Ισχυρού Αριστοτέλη” θα εργαστούν μαζί με τους εκπροσώπους της “Απαλλαγής” για το καλό του τόπου, τη γη, το νερό, τον αέρα και το μέλλον της ΒΑ Χαλκιδικής».