«’Εφυγε» από την ζωή ο Φώτης Καφάτος. Ένας από τους σημαντικότερους βιολόγους του κόσμου, κορυφαίος δάσκαλος, ερευνητής και ενεργός δημοκράτης πολίτης. Θεμελιωτής της Μοριακής Βιολογίας στην Ελλάδα, ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στην παγίωση της Μοριακής προσέγγισης στην έρευνα, καθώς και στην ανάπτυξη και  καθιέρωση της Τεχνολογίας του Ανασυνδυασμένου DNA. Συνέβαλλε καθοριστικά στην επανάσταση που έφερε η Μοριακή Βιολογία στις Βιοεπιστήμες.

Ads

Γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1940 στο Ηράκλειο της Κρήτης Φοίτησε στο Λύκειο «Κοραής», από όπου και ξεκίνησε η αγάπη του για την βιολογία. Σπούδασε Zωολογία στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ (Cornell) το 1961 και Bιολογία στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (Harvard) το 1962.  Έλαβε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη βιολογία το 1965. Ήταν βοηθός καθηγητής στο Χάρβαρντ από το 1965 μέχρι το 1969, όταν και ανακηρύχθηκε καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο, θέση που διατήρησε μέχρι το 1994. Το 1972 μέχρι το 1982 ήταν καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1982 καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ίδρυση του και ιδιαίτερα του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ), του οποίου ήταν πρόεδρος μέχρι το 1993, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης. Την περίοδο 1993-2005 ήταν ο μακροβιότερος γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL). Από το 2005 είναι καθηγητής Ανοσογενωμικής στο Imperial College του Λονδίνου.

Υπήρξε ο θεμελιωτής του προγράμματος της χαρτογράφησης και αλληλούχισης του γονιδιώματος της Drosophila melanogaster, ενώ τη δεκαετία 2000 – 2010 υπήρξε πρωτοπόρος στην αποκρυπτογράφηση του γονιδιώματος του κουνουπιού-φορέα της ελονοσίας (Anopheles gambiae) στον άνθρωπο. Παράλληλα συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την καταπολέμηση της ελονοσίας.

Τα επιστημονικά του επιτεύγματα έχουν αναγνωριστεί μέσα από πολυάριθμα μετάλλια, τιμητικούς τίτλους και αξιώματα καθηγητή και μέλους σε 9 Ακαδημίες, ανάμεσα στις οποίες η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, η Royal Society of London (ξένο μέλος), η Γαλλική Ακαδημία Επιστημών (Μέλος) και η Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών.

Ads

Προς τιμήν του και με πρόθεση να έχει το καταλληλότερο ονοματεπώνυμο (πρόσημο) η σημασία της έρευνας στις Βιοεπιστήμες, η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων θεσμοθέτησε το 2016 το Βραβείο Αριστείας στη Βιολογία «Φώτης Καφάτος». Απονέμεται σε νέους/ες επιστήμονες για το ερευνητικό τους έργο τους, κυρίως εντός της Ελλάδας.

Εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη την «για την απώλεια του φίλου, συνεργάτη, δασκάλου και συναδέλφου Φώτη Καφάτου» και «τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του και στους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα του στη πορεία της ζωής του». η Ενωση, «που είχε την τιμή να τον αγορεύσει 1ο επίτιμο μέλος της, πρόκειται να παραστεί στην κηδεία του που θα γίνει στον Άγιο Μηνά Ηρακλείου την Τρίτη 21/11/2017. Ειδικό αφιέρωμα στο Φώτη Καφάτο θα αναρτηθεί στον ιστότοπό μας για την σημαντικότητα της προσφοράς του συναδέλφου μας, σαν παντοτινή τιμητική ανάμνηση, αλλά και ως υπόδειγμα/παράδειγμα δασκάλου, ερευνητή και πολίτη».