Τη ζωή του έχασε πριν ολοκληρώσει το όνειρο του για το μεγάλο ταξίδι στην Ευρώπη ένας Σύρος πρόσφυγας, ο οποίος πέθανε στην προσπάθεια του να φύγει από την Ελλάδα, στα ελληνο-αλβανικά σύνορα. Άλλος ένας νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση με καρκίνο στον εγκέφαλο έπειτα από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Και οι δύο πρόσφυγες συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα.

Ads

Ο  Σύρος πρόσφυγας έχασε τη ζωή του όταν απελπισμένος μετά δώδεκα μέρες παραμονής στο Σύνταγμα αποφάσισε να διασχίσει τα ελληνοαλβανικά σύνορα για να συνεχίσει το ταξίδι στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό ο πρόσφυγας λεγόταν Αϊμάν, ήταν 50 χρονών και γιατρός.  Από την πρώτη μέρα της διαμαρτυρίας των Σύριων προσφύγων ήταν εκεί στο Σύνταγμα, κι όταν τελικά απελπίστηκε αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του, προσπαθώντας να περάσει παράνομα τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας μαζί με άλλα 30 άτομα.

Πήγε με λεωφορείο μέχρι τα Γιάννενα και μετά με ταξί μέχρι την Κακαβιά. Από κει ξεκίνησε πεζοπορία προς τα σύνορα. Μετά από 4 ώρες περπάτημα, χρειάστηκε να διασχίσει ένα ρυάκι που το νερό του έφτανε μέχρι τη μέση. Μετά από λίγο ο Αϊμάν είχε σπασμούς, αλλά δεν άντεξε, παρά το γεγονός ότι του έκαναν μαλάξεις. Οι πρόσφυγες πήραν τηλέφωνο για να έρθει ασθενόφορο, αλλά τους είπαν να επιστρέψουν στην Κακαβιά. Το ίδιο τους είπε κι η αστυνομία, σημειώνει η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι «συνοδοιπόροι» του έβαλαν τον Αϊμάν σε ένα sleeping bag και τον μέτεφεραν προς τα πίσω. Έξω από την Κακκαβιά συνάντησαν τυχαία ένα ασθενοφόρο, που τον μετέφερε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Ads

Τους υπόλοιπους από την ομάδα τους συνέλαβαν και τους κράτησαν στο αστυνομικό τμήμα από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, βρίζοντας και λέγοντας τους κοροϊδευτικά «Μαλάκες πηγαίνετε στο Σύνταγμα, εκεί έχει κουβέρτες και τζάμπα φαϊ». Το πρωί όταν τους άφησαν ελεύθερους επέστρεψαν στην Αθήνα με λεωφορείο.

Νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι ένας ακόμα από τους πρόσφυγες του Συντάγματος έφυγε από τη ζωή, ωστόσο σε επικοινωνία του tvxs.gr με εκπρόσωπο των Σύρων προσφύγων του Συντάγματος η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε. Όπως μας είπαν η είδηση αφορά σε έναν Σύρο πρόσφυγα ο οποίος συμμετείχε στην καθιστική διαμαρτυρία των τελευταίων 16 ημερών, ο οποίος πάσχει από καρκίνο και η υγεία του επιδεινώθηκε ραγδαία. Ο ασθενής νοσηλεύεται στο Γεννηματάς σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.