Στη Βέροια έφτασε το πρώτο λεωφορείο με πρόσφυγες και μετανάστες από την Ειδομένη, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας, στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχέδιου εκκένωσης της περιοχής.

Ads

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Παρασκευής έφτασαν στην Ειδομένη είκοσι λεωφορεία για να ξεκινήσει η μεταφορά των προσφύγων.  Την ενημέρωση των προσφύγων έχει αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία θα καταγράφει και όσους ενδιαφέρονται να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι πρώτοι 50 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν ήδη στο στρατόπεδο  Αρματολού Κόκκινου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας προσφύγων.

Εν τω μεταξύ άλλα τρία λεωφορεία αναχώρησαν από την Ειδομένη με προορισμό τη Βέροια, ενώ πληροφορίες από την περιοχή της Πιερίας κάνουν λόγο για μεταφορά περίπου 400 προσφύγων και μεταναστών, αύριο Σάββατο, από την Ειδομένη στην υποδομή που έχει δημιουργηθεί στο γήπεδο της Νέας Χράνης.

Ads

Παράλληλα, αποχώρησαν από την πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη πρόσφυγες και μετανάστες από το Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατών που την Πέμπτη – με την υποστήριξη της Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό, είχαν πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το κέντρο της πόλης και πέρασαν εκεί τη νύχτα.