Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος δεν παρέστη ανάγκη να βοηθήσει, ο Κώστας Καραμανλής δεν συζητούσε το ζήτημα των ανταλλαγών όταν επισκεπτόταν τη Μονή, ενώ ο Γιάννης Αγγέλου πήγαινε αποκλειστικά ως επισκέπτης, σύμφωνα με τον ηγούμενο Εφραίμ, ο οποίος κατάθεσε σήμερα ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Ο Εφραίμ ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε σκάνδαλο, αποποιήθηκε την ευθύνη των ανταλλαγών και την κατηγορία της φιλοχρηματίας και της διαπλοκής με συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Ads

Όπως ανέφερε ο Εφραίμ, ο οποίος κατέθετε σήμερα για 2η ημέρα, είπε για τον εαυτό του, ότι πήγαινε στου Μαξίμου “μόνο για να δώσει προσκλήσεις για τις εκδηλώσεις της Μονής”, ενώ για τις ανταλλαγές της λίμνης Βιστωνίδας με ακίνητα του Δημοσίου, σημείωσε ότι «η ανταλλαγή άρχισε να μας σφυρίζεται από τον κ. Τσιτουρίδη», τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, «ο οποίος μας έλεγε ότι δεν μπορεί να μας δώσει χρήματα ή ομόλογα. Έτσι αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε από τότε, ότι πάει το θέμα προς τα εκεί».

Ο γέρων Εφραίμ, υποστήριξε πως η λίμνη Βισθωνίδα ανήκει στη Μονή του κατά τα χρυσόβουλα των βυζαντινών αυτοκρατόρων, τα σιγγίλια των πατριαρχών και τα φιρμάνια της οθωμανικής εξουσίας – έγγραφα που, όπως είπε, αναγνώρισαν διαπρεπείς έλληνες νομικοί στο παρελθόν ως έγκυρα. “Η Μονή σύρθηκε στις ανταλλαγές διότι οι φορείς πίεζαν την κυβέρνηση να τους διώξουν από τη λίμνη” πρόσθεσε, ενώ “τα ακίνητα των ανταλλαγών τα επέλεξε το Δημόσιο”.