Μια κινηματογραφική αστυνομική επιχείρηση έλαβε χώρα σήμερα στα Εξάρχεια, όπου η αστυνομία έκανε έφοδο σε τέσσερα κτίρια που τελούν υπό κατάληψη εδώ και πολύ καιρό. Μόνο που ο «θησαυρός» αποδείχτηκε… πρόσφυγες και μετανάστες.

Ads

Διαβάστε επίσης:

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατά της «εγκληματικότητας στο άβατο των Εξαρχείων» προσήχθησαν 143 άνθρωποι, κυρίως μετανάστες και πρόσφυγες, μάλιστα στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.

Σημειώνεται πως τα μικρά παιδιά, κρατώντας στα χέρια τους τα παιχνίδια τους, κοιτούσαν με απορία τους πάνοπλους αστυνομικούς που τα οδηγούσαν στις κλούβες.

Ads

Οι μετανάστες που προσήχθησαν οδηγούνται στην Πέτρου Ράλλη.

Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο:

Προσήχθησαν επίσης δύο Έλληνες και ένας Γάλλος υπήκοος.

Τα δύο από τα τέσσερα κτίρια στα οποία έγινε έφοδος, βρίσκονται στην οδό Σπύρου Τρικούπη και το τρίτο επί της οδού Καλλιδρομίου. Έλεγχος έγινε και σε κτίριο στην οδό Φωτήλα, όπου δεν βρέθηκε όμως κανένας.

Στην επιχείρηση μετείχαν δεκάδες αστυνομικοί, ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πέταγε όλο το πρωί πάνω από την Αθήνα, ενώ είχαν αποκλειστεί και όλοι οι δρόμοι που οδηγούσαν στα Εξάρχεια. 

Σημειώνεται ότι παράλληλα με την εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων διεξήχθησαν και έλεγχοι για ναρκωτικά, αλλά κι από τους οποίους δεν προέκυψε τίποτα.

Πρόκειται για μια επιχείρηση που αν και επικοινωνιακά εξυπηρετεί το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ περί «νόμου και τάξης», αποδείχτηκε ότι δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας ακόμη «Ξένιος Δίας».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ντροπή για τη δημοκρατία»

«Η σημερινή επιχείρηση στα Εξάρχεια καταδεικνύει ότι στη λογική της ΝΔ η ασφάλεια ταυτίζεται μονοσήμαντα με την αστυνομοκρατία,» σημειώνει το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

«Οι σκηνές των οικογενειών με τα μικρά παιδιά να στοιβάζονται σε αστυνομικές κλούβες συνιστούν ντροπή για τη δημοκρατία. Το επικοινωνιακό πυροτέχνημα που παρακολουθήσαμε δεν απαντά στο κύριο αίτημα των πολιτών: τη σύγκρουση με τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.»

«Σε ότι αφορά δε την απαράδεκτη και ρατσιστική δήλωση του εκπροσώπου της ΠΟΑΣΥ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά αποτέλεσμα της αντιπροσφυγικής ρητορικής της ΝΔ κατά το διάστημα της προσφυγικής κρίσης, η οποία παραμένει κυρίαρχη και στην κυβέρνηση που έχει σχηματίσει το κόμμα του κ. Μητσοτάκη,» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αρνητικές αναφορές και σε διεθνή ΜΜΕ

Η επιχείρηση – φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. κατά της «ανομίας» στα Εξάρχεια προκάλεσε μάλιστα σχόλια ακόμη και από διεθνή ΜΜΕ.

Σε άρθρο που φιλοξενεί ο βρετανικός Guardian και το οποίο αναφέρεται στην έφοδο της αστυνομίας στις καταλήψεις των Εξαρχείωνπεριγράφει την περιοχή ως την γειτονιά των αριστερών, αντιεξουσιαστών και αναρχικών κινημάτων και των νέων που αντιδρούν στην οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας. Λέει επίσης ότι σε μια χώρα που η ακροδεξιά αλλά και η κρατική βία κατά των μεταναστών είναι αποδεδειγμένη, η απουσία της αστυνομίας αλλά και το αντιρατσιστικό κίνημα. καθιστούν τη συγκεκριμένη γειτονιά ένα καταφύγιο για τους πρόσφυγες. «Οι καταλήψεις προσφέρουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στα επίσημα κέντρα υποδοχής προσφύγων, οι συνθήκες των οποίων έχουν καταδικαστεί ευρέως από διεθνείς παρατηρητές», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. 

Κι αφού απαριθμήσει τα μέτρα που πήρε η νέα κυβέρνηση κατά των μεταναστών μέσα σε έναν μήνα, αλλά και τις υποσχέσεις Μητσοτάκη να «καθαρίσει» τα Εξάρχεια από την εγκληματικότητα τονίζει πως η ΝΔ έχει βάλει εμπόρους ναρκωτικών, εγκληματίες, αναρχικούς και μετανάστες… στο ίδιο καζάνι.