Στις εταιρείες real estate δύο επιχειρηματιών, οι οποίες χρησιμοποιούνταν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στρέφει το βλέμμα του το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος», ο ένας έχει συνολικά 50 εταιρείες real estate και ο δεύτερος 20 εταιρείες.

Ads

Πρόκειται για πολύ σοβαρές υποθέσεις με ομοειδή χαρακτηριστικά τόσο στο αντικείμενο οικονομικής δραστηριότητας όσο και στις φορολογικές παραβάσεις που έχουν μέχρι τώρα εντοπιστεί.

Εν τω μεταξύ, συστήνονται δύο ειδικές ομάδες στο ΣΔΟΕ με την πρώτη να αναλαμβάνει τον έλεγχο των φορολογούμενων με μεγάλα εισοδήματα προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι από αυτούς έχουν αποκτήσει τεράστιες περιουσίες που δικαιολογούνται από τις νόμιμες δραστηριότητές τους και ποιοι όχι και με την δεύτερη να επικεντρώνεται στην «επώνυμη φοροδιαφυγή».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μόνο στο κλάδο των δικηγόρων η ΓΓΠΣ έχει εντοπίσει 150 άτομα που έχουν κατά μέσον όρο στην κατοχή τους ακίνητα αντικειμενικής αξίας 3.274.000 ευρώ και το μέσο εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία είναι μόλις 30.000 ευρώ.

Ads

Παράλληλα το ΣΔΟΕ συνεχίζει τους ελέγχους σε γιατρούς και διευθυντές κλινικών νοσοκομείων του ΕΣΥ, ιδιοκτήτες offshore εταιρειών, νυχτερινά κέντρα, ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, ιδιοκτήτες ακινήτων με πισίνες, τραγουδιστές κ.α.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μπορεί να εισπράξει έως και 1,2 δισ. ευρώ για φέτος, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται ενίσχυση των εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ καθώς οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν το ΕΤΑΚ του 2009 και την έκτακτη εισφορά, τον φόρο ακίνητης περιουσίας του 2010, τη δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ που ισχύει από την 1η Ιουλίου, την τρίτη αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα, η οποία θα περάσει στις λιανικές τιμές μέχρι το τέλος του μήνα.

Σημειώνεται ότι οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν έφοδο και στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, που στεγάζεται μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο