Αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία της ελβετικής τράπεζας UBS στην Αθήνα πραγματοποίησαν οικονομικοί εισαγγελείς, από την οποία ταυτοποιήθηκαν περίπου 200 μεγαλοκαταθέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα που απέστειλαν οι γερμανικές αρχές της Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς σήκωσαν σκληρούς δίσκους υπολογιστών και τα αρχεία, τόσο από το υποκατάστημα όσο και απά το γραφείο κορυφαίου μπρόκερ που συνεργάζεται με αυτήν.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, σύμφωνα με πληροφορίες, ταυτοποίησαν σχεδόν 200 καταθέτες, με την μικρότερη κατάθεση να φτάνει τα 1,5 εκατομμύριο και τη μεγαλύτερη τα 12 εκατομμύρια.

Η έρευνα διατάχθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και διενεργήθηκε από τους εισαγγελείς Γιάννης Δραγάτση, Ελένη Τουλουπάκη και Χρ. Ντζούρα.

Ads

Όπου υπήρχαν στοιχεία για τα κατατεθειμένα ποσά έγινε αυτόματη αντιστοίχηση με τους αριθμούς λογαριασμών στη λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Από τα στοιχεία που προέκυψαν οι οικονομικοί εισαγγελείς προσδοκούν άμεσα αποτελέσματα, ενώ αναμένουν και την νομοθετική ρύθμιση περί αυτοκαταγγελίας που θα δώσει τη δυνατότητα, σε όσους επιθυμούν από τους ελεγχόμενους καταθέτες να πληρώσουν, προκειμένου να μην υποστούν κυρώσεις και εξονυχιστικούς ελέγχους.

Εκτιμάται ότι η εν λόγω λίστα μπορεί να αποφέρει στο δημόσιο πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι στα τέλη Νοεμβρίου οι φορολογικές αρχές της βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας μετά από συνάντηση που είχαν με κλιμάκιο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών παρέδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση λίστα με Έλληνες καταθέτες στο εξωτερικό.

Η λίστα περιλαμβάνει τα ονόματα 10.588 Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα, που αφορούν στα έτη 2006 και 2008.

Πρόκεται για λογαριασμούς με συνολικό υπόλοιπο 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα (3,6 δισ. ευρώ) το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα (2,68 δισ. ευρώ) το 2008.