Χωρίς τέλος δείχνει να είναι ο εφιάλτης για τα δημόσια νοσοκομεία ενώπιον της επέλασης της πανδημίας του κοροναϊού. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών βρίσκεται σε πρωτοφανή για την Ελλάδα επίπεδα, φαίνεται πως η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι πλέον κάτι παραπάνω από δραματική.

Ads

Ενδεικτική της εικόνας που επικρατεί είναι η δήλωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος κάνει λόγο για «αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών covid εκτός ΜΕΘ», οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο ανέρχονται σε 73, ενώ στο σύνολό τους (covid και μη covid), σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, ξεπερνούν τους 140.

Δεκάδες εξ αυτών περιμένουν από 2 έως 10 ημέρες για ένα κρεβάτι, ενώ οι θάνατοι ανθρώπων που βρίσκονταν επί ημέρες εκτός ΜΕΘ, στη λίστα αναμονής, διαρκώς αυξάνονται. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως πλέον γίνεται επιλογή ασθενών όχι μόνο για εισαγωγή σε ΜΕΘ, αλλά και για αναπνευστήρα ή συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου.

Την ίδια στιγμή, συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες συγγενών ασθενών Covid, οι οποίοι είτε κατέληξαν περιμένοντας να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ είτε κινδυνεύουν άμεσα λόγω του αδιεξόδου στα δημόσια νοσοκομεία

Ads

Την τραγική πραγματικότητα αποτυπώνουν τα πλάνα μέσα από το Κρατικό Νίκαιας που παρουσίασε το Mega. Ασθενείς με κορονοϊό, διασωληνωμένοι σε απλό κρεβάτι δίνουν αγώνα για να κρατηθούν στη ζωή με μια φορητή συσκευή. «Θύματα πολέμου τα λέμε εμείς. Θύματα πολέμου», λένε οι γιατροί. 

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ η κατάσταση αναφορικά με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής έχει ως εξής:

  • ΝΙΚΑΙΑ: 12 διασωληνωμενοι εκτός μεθ. Επίσης 3 διασωληνωμένοι γενικά περιστατικά εκτός μεθ.
  • ΤΖΑΝΕΙΟ: 3 διασωληνωμένοι εκτός μεθ,
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 2 διασωληνωμένοι εκτός μεθ. Πέθανε ένας 75χρονος 4 ημέρες διασωληνωμένος σε κοινό θάλαμο.
  • ΘΡΙΑΣΙΟ: 10 διασωληνωμένοι εκτός μεθ, Επίσης δύο γενικά διασωληνωμένα περιστατικά εκτός μεθ..
  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 5 διασωληνωμένοι εκτός μεθ.
  • ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: 3 διασωληνωμένοι εκτός μεθ.
  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 5 διασωληνωμένοι εκτός μεθ.
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 9 διασωληνωμένοι εκτός μεθ.
  • ΕΛΠΙΣ: 4 διασωληνωμένοι εκτός μεθ.
  • ΕΡΥΘΡΟΣ: 10 διασωληνωμένοι εκτός μεθ.
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: 10 στη καρδιολογική μονάδα σε λίστα αναμονής. Διασωληνώθηκε ασθενής και έμεινε επί πολλές ώρες χωρίς κανονικό αναπνευστήρα

Παπανικολάου: Οι αλχημείες της κυβέρνησης με τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ και η πραγματική εικόνα

Την ίδια στιγμή, στοιχεία για τον πραγματικό αριθμό των κλινών ΜΕΘ στη δημόσια νοσοκομεία έδωσε ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου,  σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο neakriti σημειώνοντας πως «προσθέτουν αυθαίρετα και ανάλογα ποιο κυβερνητικό στέλεχος μιλάει από 300 έως 100 κλίνες ΜΕΘ για να φουσκώσουν τα νούμερα».

Όπως είπε «ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 1.398 ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.  Λίγες ημέρες μετά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτος ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 1.183 ΜΕΘ».

Το πραγματικό νούμερο όπως επεσήμανε ο γ.γ της ΟΕΝΓΕ είναι 1.092 σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας εκ των οποίων οι 459 στην Αττική. Ειδικότερα για την Αττική έχουν δεσμευθεί από τις 459 ΜΕΘ οι 375 για διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό ενώ «βαφτίστηκαν ΜΕΘ» και άλλες είκοσι πέντε.

Την ίδια ώρα οι διασωληνωμένοι ασθενείς covid και non covid που αναμένουν κρεβάτι σε ΜΕΘ έφτασαν τους 143.

Φωτογραφία αρχείου