Για τυπικούς λόγους χαρακτηρίστηκε παράνομη η απεργία που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ τον Ιούλιο, καθώς όπως έκρινε σήμερα το Εφετείο, η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων που αντιδρούν στο μέτρο της αξιολόγησης, δεν κηρύχθηκε από το αρμόδιο όργανο.

Ads

Οι δικαστές έκριναν συγκεκριμένα ότι απεργία μπορεί να κηρύξει το γενικό συμβούλιο και όχι η γενική συνέλευση, όπως ζητούσε το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι  η κυβέρνηση με την αγωγή της ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη η απεργία επειδή η απόφαση για την προκήρυξή της δεν ελήφθη από τη γενική συνέλευση (ένα όργανο 800 ατόμων, δυσκίνητο ως προς τη σύγκλησή του), αλλά από την Εκτελεστική Επιτροπή της συνομοσπονδίας.

Εν τέλει το δικαστήριο απεφάνθη ότι η απεργία μπορεί να προκηρύσσεται από ένα ενδιάμεσο όργανο, δηλαδή το Γενικό Συμβούλιο, το οποίο και συγκαλείται τακτικά σχεδόν σε μηνιαία βάση.

«Αισθανόμαστε δικαιωμένοι επειδή είναι πού πιο εύκολη και πιο απλή η διαδικασία προκήρυξης της απεργίας σε σχέση με όσα απαιτούσε η κυβέρνηση» σχολίασε τη δικαστική απόφαση η εργατολόγος και δικηγόρος της ΑΔΕΔΥ, Μαρία Τσίπρα.

Ads