Η δύσκολη, αλλά κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, διαδικασία αποσυμφόρησης του προσφυγικού καταυλισμού της Μόρια μπήκε από τη Δευτέρα σε εφαρμογή, με την προγραμματισμένη αναχώρηση 400 αιτούντων άσυλο με προορισμό άλλες δομές της ενδοχώρας.

Ads

Προφανώς το σχέδιο αποσυμφόρησης πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς. Για σήμερα, Τρίτη, είναι προγραμματισμένη η μετακίνηση 80 προσφύγων, 400 την Τετάρτη, 600 το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή, ενώ οι αναχωρήσεις θα συνεχιστούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο με στόχο ο αριθμός να φτάσει περίπου τις 2000 μέχρι το τέλος του μήνα. Θα ακολουθήσουν άλλοι 1000 το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, προκειμένου να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση του πολύπαθού καταυλισμού κατά περίπου 1/3. Σε ό,τι αφορά τον προορισμό των αναχωρούντων προσφύγων, αυτός θα έχει να κάνει με νέες δομές που δημιουργήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, 1100 θα φιλοξενηθούν σε δομή φιλοξενίας στη Βόλβη, 560 στον Κατσικά Ιωαννίνων, 860 στα Γρεβενά, 280 στη Φιλιππιάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει των επίσημων δεδομένων διέμεναν 8600 πρόσφυγες, αριθμός υπερτριπλάσιος της κανονικής χωρητικότητας του καταυλισμού, ενώ με τη μορφή χιονοστιβάδας έρχονταν οι καταγγελίες σχετικά με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Πιο πρόσφατη η ανακοίνωση εκ μέρους 19 ΜΚΟ, τη στιγμή που σχετική παρέμβαση είχανε κάνει οι Γιατροί  Χωρίς Σύνορα καθώς και οι Γιατροί του Κόσμου. Τέλος, από τη μεριά της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου απηύθυνε προειδοποίηση προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για  λουκέτο στον καταυλισμό, σε περίπτωση  που δεν αποκατασταθούν τα προβλήματα εντός τριάντα ημερών.

«Στόχος να φτάσουμε σύντομα κοντά στην κανονική χωρητικότητα του καταυλισμού»

Ads

«Είναι προφανές πως η διαδικασία δεν τελειώνει εδώ. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο μετακίνησης, θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση, προκειμένου να δούμε πώς θα μπορέσουμε να πετύχουμε άμεσα περαιτέρω αποσυμφόρηση» τονίζει μιλώντας στο Tvxs.gr στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σημειώνει δε πως τελικός στόχος είναι «να φτάσουμε σύντομα κοντά στην κανονική χωρητικότητα  του κέντρου» (σ.σ. 2330 πρόσφυγες).

Σύμφωνα βέβαια με το ίδιο στέλεχος, οι δυσκολίες της όλης προσπάθειας παραμένουν εξαιρετικά μεγάλες. «Σε όποιες περαιτέρω μετακινήσεις προσφύγων σε δομές της ενδοχώρας, θα πρέπει να συνυπολογίζουμε και τις νέες αφίξεις, που έχουμε σχεδόν καθημερινά, καθώς οι ροές εξακολουθούν να είναι μεγάλες»  αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη βελτίωση συνθηκών όσων θα παραμείνουν στον καταυλισμό της Μόριας, επισημαίνεται ότι εκ των πραγμάτων αποτελεί μια από τις βασικότερες προτεραιότητες. «Το πρώτο και κύριο μέλημά μας αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με το έργο αποχέτευσης, κάτι άλλωστε που ούτως αποτελεί μείζον ζήτημα για όλους όσους ζουν αλλά κι όσους εργάζονται στον καταυλισμό. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι δεδομένο ότι εφόσον επιτευχθεί η δραστική μείωση όσων διαμένουν στον καταυλισμό, θα επέλθει κι η δραστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Με άλλα λόγια, ούτε οι γιατροί θα φαίνονται πολύ λίγοι, ενώ δε θα χρειάζεται κανείς πρόσφυγας να διαμένει σε σκηνή, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς έρχεται και χειμώνας».