Στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και των ενηλίκων στη διά βίου μάθηση, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ads

Συγκεκριμένα, στην συμμετοχή στην προσχολική εκπαίδευση η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση στην Ε.Ε. Μόνο το 68,2% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 4 ετών και ηλικίας έναρξης της υποχρεωτικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας συμμετέχει στην προσχολική μάθηση, όπως δείχνουν τα στοιχεία του 2007, ενώ το ποσοστό είναι μειωμένο σε σχέση με το 2000 (69,3%).

Στην τελευταία θέση στην Ευρώπη των «27» βρίσκεται η Πολωνία με ποσοστό 67,5%, τη στιγμή που ο μέσος όρος είναι 92,3% (2008). Τις καλύτερες επιδόσεις έχουν το Βέλγιο (99,5%), η Ολλανδία (99,5%) και η Γαλλία (100%).

Όσον αφορά στη συμμετοχή ενηλίκων στη διά βίου μάθηση, η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση με ποσοστό μόλις 3,3% το 2009. Στις τελευταίες θέσεις είναι η Σλοβακία (2,8%), η Ουγγαρία (2,7%), η Ρουμανία (1,5%) και η Βουλγαρία (1,4%), ενώ ο μέσος όρος είναι 9,3%. Τις καλύτερες επιδόσεις έχουν η Δανία (31,6%), η Σουηδία (22,2%) και η Φινλανδία (22,1%).

Ads

Στο μεταξύ, υψηλό είναι στη χώρα μας το ποσοστό των ατόμων με χαμηλές επιδόσεις στην ανάγνωση (21,3%). Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 20% και τις καλύτερες επιδόσεις έχουν η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Εσθονία. Ακόμα, κοντά στον μέσο κοινοτικό όρο (14,4%) είναι το ποσοστό των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο στη χώρα μας (14,5%).

Παράλληλα, πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο (78,6%) είναι η συμμετοχή στην Ελλάδα στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα (82,2%) -τις καλύτερες επιδόσεις έχει η Σλοβακία- ενώ κάτω από τον μέσο κοινοτικό όρο (32,3%) είναι το ποσοστό συμμετοχής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (26,5%).

«Τα καλά νέα είναι ότι τα επίπεδα εκπαίδευσης στην Ευρώπη αυξήθηκαν σημαντικά. Περισσότεροι νέοι ολοκληρώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αποφοιτούν από ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία. Ωστόσο, η πρόωρη αποχώρηση από το σχολείο εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους επτά νέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένας στους πέντε μαθητές εξακολουθεί να έχει ανεπαρκή ικανότητα ανάγνωσης στην ηλικία των 15 ετών», δήλωσε η Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας. Τέλος, η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να μην επιβάλουν περικοπές στον προϋπολογισμό της εκπαίδευσης παρά τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής κρίσης.