Με αφορμή καταγγελίες για χρηματισμό, παράνομο πλουτισμό, παράτυπους ελέγχους επιχειρήσεων κλπ. ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διέταξε τη διενέργεια 10 διαχειριστικών ελέγχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και 25 ένορκες διοικητικές εξετάσεις σε εφοριακούς και τελωνειακούς. Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, δήλωσε ότι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει ετοιμάσει λίστα με 70 επιχειρήσεις στις οποίες εντοπίστηκαν φορολογικές παραβάσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές θα έρθουν αντιμέτωπες με κλείσιμο και αυξημένα πρόστιμα από τον Σεπτέμβρη.
Σημειώνεται ότι κατά το διάστημα Ιούνιος-Ιούλιος, το ΣΔΟΕ έλεγξε 800 επιχειρήσεις στα νησιά του Αιγαίου και εντόπισε 15.000 παραβάσεις που στην πλειοψηφία τους αφορούσαν μη έκδοση αποδείξεων.
Αναλυτικά σε ό,τι αφορά τους διαχειριστικούς ελέγχους και τις ΕΔΕ, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι ο υπουργός Οικονομικών διέταξε σήμερα 10 διαχειριστικούς ελέγχους σε ΤΕΙ, Νοσοκομεία, δημοτικές και άλλες επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατόπιν σχετικών καταγγελιών πολιτών ή σε συνεργασία με αρμόδια όργανα, όπως ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.
Επίσης, διατάχθηκαν 25 έρευνες – ΕΔΕ κατά υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών, τόσο της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου όσο και περιφερειακών υπηρεσιών, όπως Δ.Ο.Υ., Τελωνειακές και Κτηματικές υπηρεσίες. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, πρόκειται για διερεύνηση καταγγελιών που αφορούν σε χρηματισμό και παράνομο πλουτισμό, παράτυπους ελέγχους επιχειρήσεων, μη υποβολή εκθέσεων ελέγχου, παραλείψεις σε διαχειριστικούς ελέγχους, παράλειψη άσκησης καθηκόντων και συγκεκριμένα μέτρων προστασίας του αιγιαλού, διεύρυνση ερευνωμένων προσώπων για κύκλωμα παράνομης επιστροφής Φ.Π.Α. στη Β. Ελλάδα, μη είσπραξη δασμών και λαθρεμπορία κλωστοϋφαντουργικών ειδών από την Κίνα, παράτυπη παράδοση αφορολόγητων καυσίμων, παράνομη απουσία μετακινηθέντος υπαλλήλου, διαρροή προσωπικών δεδομένων, έκδοση πλαστών ΑΦΕ και συνέργεια σε έκδοση πλαστών δηλώσεων ΦΠΑ κλ.π.
Παράλληλα διατάχθηκαν έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης στις περιπτώσεις που συνέτρεχε το στοιχείο του αθέμιτου πλουτισμού. Σημειώνεται, επίσης, η εντολή ελέγχου περιουσιακής κατάστασης και υπαλλήλων που φέρονται στην έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Siemens.
«Το Υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να μην αφήσει στεγανά σημεία από τον έλεγχο διαφάνειας και νομιμότητας ούτε στο εσωτερικό των δικών του υπηρεσιών και συνεχίζει σταθερά τη διερεύνηση επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών (τηλεφωνικό κέντρο 1517) προς αποκατάσταση και της αξιοπιστίας των ίδιων των οικονομικών υπηρεσιών, που παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στον δύσκολο στόχο της αύξησης των εσόδων, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >