Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε για το συμβάν της προηγούμενης εβδομάδας σε παιδικό σταθμό του Δήμου Αθηναίων στα Σεπόλια, όταν τραυματίστηκαν τρία νήπια από την πτώση σοβάδων, ενώ στην αίθουσα που κατέρρευσαν οι σοβάδες ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο εν λόγω παιδικός σταθμός ήταν ήδη γνωστά στη δημοτική αρχή. Καταγράφονταν αναλυτικά σε έρευνα που διεξήγαγε, για λογαριασμό του δήμου, ομάδα επιστημόνων του Πολυτεχνείου σχετικά με την καταλληλότητα των παιδικών σταθμών. Στη σχετική έρευνα είχε επισημανθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια, 88 από τους 99 σταθμούς του δήμου αντιμετωπίζουν αρκετά κατασκευαστικά προβλήματα. Ειδικά για τον σταθμό στα Σεπόλια, η έκθεση αναφέρει ότι παρατηρήθηκε διάβρωση επιχρισμάτων εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων. Σημειώνεται ότι ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί πριν από μερικούς μήνες σε άλλο σταθμό στα Πατήσια.

«Το παιδί μου τέσσερα βράδια δεν μπορούσε να κοιμηθεί και δεν ήθελε να πάει στον παιδικό σταθμό. Η κτιριακή υποδομή είναι επικίνδυνη και αυτό ο δήμος πρέπει να το καταλάβει, όχι μόνο να εισπράττει τα 150 ευρώ κάθε μήνα. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά και συνεχίζουμε να το στέλνουμε στον ίδιο σταθμό», λέει ο κ. Παναγιώτης Τσάκαλος, στην εφημερίδα Έθνος, η 3χρονη κόρη του οποίου βρισκόταν στην αίθουσα την ώρα του ατυχήματος στον παιδικό σταθμό στα Σεπόλια.

Σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από τους 99 παιδικούς σταθμούς, 39 παρουσιάζουν διαβρώσεις και αποκολλήσεις σε πλάκες οροφής, στηθαία και κολόνες, 75 έχουν μικρές ρηγματώσεις και διαβρωμένους σοβάδες και χρήζουν επισκευής μονώσεων και 86 δεν έχουν τζάμια ασφαλείας. Επίσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη για περιπτώσεις έκτακτων αναγκών. Στον Δήμο Αθηναίων λειτουργούν 99 παιδικοί σταθμοί που φιλοξενούν 5.600 παιδιά, ενώ τα τροφεία κυμαίνονται από 45 έως 150 ευρώ μηνιαίως.

Δύο στα δέκα νήπια έχουν μαθησιακά προβλήματα

Ads

Αναπτυξιακές διαταραχές και μαθησιακά προβλήματα τα οποία είναι αδιάγνωστα παρουσιάζουν δύο στα δέκα νήπια προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπισή τους. Περισσότερα από 9.000 βρέφη και νήπια από όλη την Ελλάδα, ηλικίας από δύο μηνών έως πέντε ετών, συμμετείχαν στο πανελλαδικό πρόγραμμα πρόληψης των αναπτυξιακών διαταραχών, με το ανιχνευτικό τεστ Denver, που εκπονεί η Α’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στόχος του προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώνεται μέσα στο 2010, είναι η πρόληψη, δηλαδή η αναγνώριση βρεφών και παιδιών προσχολικής ηλικίας, που είναι υποψήφια να εμφανίσουν μαθησιακά προβλήματα και αναπτυξιακές διαταραχές, πριν όμως τις εμφανίσουν. Οπως προέκυψε, ένα ποσοστό 12-20% των παιδιών προσχολικής ηλικίας στη χώρα μας, παρουσιάζουν αναπτυξιακές διαταραχές.

Το τεστ πραγματοποιείται από την ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για τα βρέφη και τα νήπια του Δήμου Αμαρουσίου, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού (τηλ.: 210-8067888) απογευματινές ώρες και Σαββατοκύριακα, στο κτίριο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας (Θεμιστοκλέους 3).

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης για την έναρξη του προγράμματος στον Δήμο Αμαρουσίου από τον Ιωάννη Τσίκουλα, καθηγητή Παιδιατρικής – Αναπτυξιολογίας ΑΠΘ, την Ελένη Δουλιανάκη, ιατρό – master instructor DDST ΙΙ και τον πρόεδρο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη.