Τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης και τον έλεγχο των μεταπτυχιακών όλων των εκπαιδευτικών ζήτησε το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από καταγγελίες για παράνομη απόκτηση μεταπτυχιακών τίτλων από εκπαιδευτικούς έναντι αμοιβής. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει ότι οι καταγγελίες εγείρουν μείζονα θέματα ηθικής και νομιμότητας αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τις αμοιβές των εκπαιδευτικών, όσον αφορά στον τρόπο εξέλιξής τους σε θέσεις διοικητικής και παιδαγωγικής ευθύνης.

Ads

Μετά τις σχετικές καταγγελίες το υπουργείο έδωσε εντολή για διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης στο νομό Χαλκιδικής, όπου υπήρξαν οι σχετικές καταγγελίες. Εφόσον προκύψουν αποδεικτικά στοιχεία θα παραπεμφθούν άμεσα στον Εισαγγελέα. Επιπλέον ζήτησε από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, να αποστείλουν για έλεγχο στο Υπουργείο τους μεταπτυχιακούς τίτλους, που έχουν κατατεθεί από εκπαιδευτικούς και έχουν αποκτηθεί από πανεπιστήμια του εξωτερικού, με τις αντίστοιχες ισοτιμίες του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ).

Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται πρόταση, ώστε τα Συμβούλια Επιλογής Στελεχών να ελέγχουν τη γνώση της ξένης γλώσσας, στην οποία έχει αποκτηθεί ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, προκειμένου να μοριοδοτούν τους μεταπτυχιακούς τίτλους.

Διδακτορικά με 8.000 ευρώ

Η κινητοποίηση του υπουργείου Παιδείας έρχεται λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες εκπαιδευτικών σε δημοσίευμα του «Έθνους», σύμφωνα με τις οποίες δάσκαλοι και καθηγητές, οι οποίοι συμμετέχουν στις διαδικασίες επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης (σχολικοί σύμβουλοι, διευθυντές, υποδιευθυντές σχολείων κ.ά.), εμφανίζουν διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους-μαϊμού. Οι πλαστοί τίτλοι φέρεται να παρέχονται έναντι αδρής αμοιβής και να είναι από πανεπιστήμια του εξωτερικού και κυρίως από βαλκανικές χώρες.

Ads

«Ένας συνάδελφος μου είπε ότι με 8.000 μπορώ να πάρω μεταπτυχιακό χωρίς να σπουδάσω σε κάποια χώρα και ότι όλες οι συνεδρίες θα γίνονταν στην Ελλάδα. Δεν δέχτηκα, αλλά δύο συνάδελφοι το έκαναν και πήραν τους σχετικούς τίτλους. Και οι δύο, όμως, δεν κατέχουν ούτε στοιχειώδεις γνώσεις στα αγγλικά και τώρα είναι προϊστάμενοι Εκπαίδευσης» ανέφερε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής και Νότιας Χαλκιδικής, Χρήστος Καρανικόλας.

Οι περισσότεροι πλαστοί τίτλοι προέρχονται από χώρες όπως οι Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Κύπρο αλλά και Αγγλία, ενώ σχεδόν όλοι όσοι εμφανίζουν τέτοιους τίτλους, δεν γνωρίζουν καθόλου τη γλώσσα της χώρας από όπου προέρχονται ούτε και την αγγλική γλώσσα. Επίσης κανείς δεν έχει λάβει εκπαιδευτική άδεια, προκειμένου να κάνει τις σχετικές σπουδές και όλοι ισχυρίζονται ότι έχουν πάρει τα πτυχία τους με την μέθοδο των σπουδών εξ αποστάσεως.

Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι το θέμα αυτό έγινε γνωστό έπειτα από καταγγελίες συναδέλφων τους. «Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες από συναδέλφους μας ως προς τη γνησιότητα μεταπτυχιακών τίτλων που αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε βαλκανικές χώρες. Παρατηρείται μάλιστα το φαινόμενο να έχουν πάρει κάποιοι μέσα σε 5 χρόνια δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σε διαφορετικές χώρες του εξωτερικού, ενώ υπηρετούσαν στην Ελλάδα και δεν είχαν λάβει εκπαιδευτική άδεια» υποστηρίζει ο Δημήτρης Μπράτης, αιρετός ΚΥΣΠΕ.

Τώρα δάσκαλοι και καθηγητές ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να πάρει μέτρα ώστε να μην αδικούνται οι συνάδελφοί τους, οι οποίοι κοπιάζουν χρόνια προκειμένου να κατακτήσουν έναν παραπάνω τίτλο μετά το πτυχίο τους και να ενισχύσουν με αυτόν τον τρόπο τις γνώσεις και την επαγγελματική σταδιοδρομία τους. Προτείνουν δε, στο υπουργείο Παιδείας να εξετάζονται οι κάτοχοι των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων στη γλώσσα της χώρας από όπου προέρχονται, ώστε να πιστοποιείται τουλάχιστον η γνώση της ξένης γλώσσας.