Μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στη ζώνη πολύ υψηλού κινδύνου για το ξέσπασμα κοινωνικών αναταραχών το 2014 συγκαταλέγει την Ελλάδα ο Economist.

Ads

 
Σύμφωνα με το χάρτη των προβλέψεων για διαδηλώσεις διαμαρτυρίας την επόμενη χρονιά στην κατηγορία του «πολύ υψηλού κινδύνου» συγκαταλέγονται εκτός από την Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Αργεντινή, Μπαγκλαντές, Βολιβία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Λίβανο Λιβύη, Συρία, Ιράκ, Γουινέα, Σουαζιλάνδη, Ουζμπεκιστάν, Βενεζουέλα, Σουδάν, Νιγηρία, Υεμένη, Μπαχρέιν και Ζιμπάμπουε.
 
Στην ανάλυση του περιοδικού σημειώνεται ότι η οικονομική δυσπραγία αποτελεί μία προϋπόθεση για διαδηλώσεις, αλλά δεν εξηγεί εντελώς τις αναταραχές.
 
«Μειώσεις στα εισοδήματα και υψηλή ανεργία δεν ακολουθούνται πάντα από αναταραχές. Μόνο όταν η οικονομική δυσπραγία συνοδεύεται από άλλα στοιχεία ευπάθειας υπάρχει υψηλός κίνδυνος αστάθειας. Τέτοιοι παράγοντες είναι η ανισότητα στους μισθούς, οι αδύναμες κυβερνήσεις, τα χαμηλά επίπεδα κοινωνικής πρόνοιας, οι εθνικές εντάσεις και η ιστορία σε αναταραχές. Ιδιαίτερη σημασία στην έκρηξη των αναταραχών πρόσφατα φαίνεται ότι έχει η μειωμένη εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και τους θεσμούς: μία κρίση δημοκρατίας».
 
Η μετρήσεις του Economist Intelligence Unit δείχνουν τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής σε 150 χώρες του κόσμου. Δίνεται έμφαση στις θεσμικές και πολιτικές αδυναμίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 65 χώρες, δηλαδή το 43%, βρίσκονται σε υψηλό και πολύ υψηλό κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής το 2014.
 
Σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν, 19 επιπλέον χώρες βρίσκονται τώρα στις κατηγορίες υψηλής επικινδυνότητας. Η Μέση Ανατολή, η βόρεια Αφρική, η νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια θα είναι εξαιρετικά ευάλωτες περιοχές.
 
Στον αντίποδα, οι χώρες με πολύ χαμηλό κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων είναι η Δανία, η Αυστρία, η Ιαπωνία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία και η Ελβετία.