Μπορεί οι πιθανότητες της Ελλάδας για ανάκαμψη να αυξάνονται, ωστόσο αυτή η αισιοδοξία δεν βρίσκει αντίκρισμα στους ψηφοφόρους σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist για την ελληνική πολιτική σκηνή.
Το περιοδικό επισημαίνει ότι η ανεργία υποχώρησε ελαφρά τον Ιανουάριο, αλλά παραμένει στο 26,7%, ενώ το δίχτυ κοινωνικής προστασίας έχει αποδυναμωθεί σημαντικά και ότι το 35% των Ελλήνων εκτιμάται ότι ζει σε συνθήκες φτώχειας.
«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το πελατειακό πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται υπό κατάρρευση» αναφέρεται στο άρθρο, όπου προστίθεται ότι κάποτε αποτελούσε ευθύνη των πολιτικών να βρουν δουλειές στο δημόσιο για τους ψηφοφόρους τους, και ότι βουλευτές επιχείρησαν να επεκτείνουν την επιρροή τους και στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως σχολιάζει ο Economist, η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ κατηγορούνται τώρα για την κατάρρευση του συστήματος που έχτισαν, εναλλασσόμενοι στην εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια.
Στο άρθρο σημειώνεται επίσης ότι κάποιοι ψηφοφόροι έχουν στραφεί προς «αντι-συστημικά» κόμματα, ενώ παράλληλα ενώ δύο μετριοπαθή κόμματα, η Ελιά και το Ποτάμι επιχειρούν να γεμίσουν το κενό που άφησε η πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ.
Από τον χώρο της Αριστεράς πολλοί πλέον στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται, που χαρακτηρίζεται στο δημοσίευμα ως «ένα ακροαριστερό κόμμα υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, ενός φλογερού 39χρονου που τρομάζει τους Έλληνες επιχειρηματίες μιλώντας για φορολόγηση πλούτου και αναστολή πληρωμών του χρέους».
Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο αρθρογράφος του Economist σχολιάζει ότι δίνει μάχη απέναντι στις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου να ανακτήσει εξουσία στο ΠΑΣΟΚ, ενώ για τον δεύτερο σημειώνει πως υπάρχουν εικασίες για πολιτική του επιστροφή.
Σε ό, τι αφορά τη ΝΔ, σύμφωνα με το άρθρο «έχει αποδειχθεί το πιο ανθεκτικό κόμμα, επιβιώνοντας από αρκετές αλλαγές ηγεσίας. Ωστόσο, από τους ψηφοφόρους της προέρχεται μεγάλο μέρος της στήριξης προς την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, ένα ομοφοβικό, αντι-μεταναστευτικό κόμμα του οποίου οι 18 βουλευτές κατηγορούνται για τη δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης». Επιπλέον, αναφέρεται στη συνομιλία του Π. Μπαλτάκου με τον Η. Κασιδιάρη, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «ντροπιαστικό».
Γίνεται μάλιστα αναφορά στην συνομιλία μεταξύ του Π. Μπαλτάκου και του Η. Κασιδιάρη, το οποίο χαρακτηρίζει «ντροπιαστικό» για τον Αντώνη Σαμαρά.
Για το Ποτάμι, ο Economist αναφέρει ότι «κερδίζει ψηφοφόρους με ιλιγγιώδη ταχύτητα», ενώ προστίθεται ότι «ο 50χρονος κ. Θεοδωράκης, φορώντας t-shirt και αθλητικά παπούτσια και κουβαλώντας το σακίδιό του (που είναι σήμα κατατεθέν του), περιοδεύει στην χώρα κάνοντας χαμηλών τόνων ομιλίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την προώθηση της αξιοκρατίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους Έλληνες. Αυτές είναι καθησυχαστικές φωνές για τους ψηφοφόρους που έχουν απηυδήσει με τους παραδοσιακούς πολιτικούς». Τέλος, σημειώνεται ότι ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται «ότι Το Ποτάμι στηρίζεται από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που είναι αποφασισμένα να σταματήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ» και, ίσως, να αναγκάσουν τον Α. Σαμαρά να κηρύξει πρόωρες εκλογές αργότερα φέτος, αλλά ο «ο κ. Θεοδωράκης επιμένει πως το κόμμα του χρηματοδοτείται από μικρές συνεισφορές».
Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη φιλοξενεί η εφημερίδα Financial Times, η οποία σημειώνει: «Για να καταλάβεις το μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη, του νεώτερου πολιτικού σταρ της Ελλάδας, αρκεί να του ρίξεις μια ματιά: φοράει T-shirt, σακάκι στρατιωτικού τύπου και αθλητικά. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κοντράστ με την πλειοψηφία των κοστουμαρισμένων Ελλήνων πολιτικών, από τους οποίους θέλει να διαφοροποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο».
«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το παλιό σύστημα έχει αποτύχει… Στο σημείο αυτό της κρίσης η Ελλάδα δεν χρειάζεται αριστερές ή δεξιές κυβερνήσεις, χρειάζεται λογικές λύσεις… να γίνει προτεραιότητα η προστασία όσων βρίσκονται σε δύσκολη θέση», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Στ. Θεοδωράκης στη συνέντευξη.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >