To συνέδριο του Economist έδωσε το χώρο στον Στέφανο Κασσελάκη, προκειμένου να στρίψει το τιμόνι, προς τις προγραμματικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. επιθυμούσε, αφενός να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η ατζέντα του στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ και αφετέρου να σβήσει τον απόηχο των αποκαλύψεων για τα – νεοφιλελεύθερης κοπής – άρθρα του στον Εθνικό Κήρυκα, προ ετών.  Ο όρος «κεφάλαιο» – που στον ΣΕΒ  αποδαιμονοποίηθηκε από τα χείλη του –  δεν ακούστηκε καθόλου. Αντιθέτως, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει, πλέον, ότι «τα οικονομικά πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικά για να έχουν ουσία».

Κοινωνική ατζέντα

Ο Στέφανος Κασσελάκης απέφυγε κι άλλες κακοτοπιές. Άφησε στην άκρη την αναγκαιότητα θεσμικής παρότρυνσης της συμμετοχής των εργαζόμενων στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης, όπως είχε πει προς τους Βιομήχανους. Τουναντίον, θύμισε την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τον κατώτατο μισθό που αναφέρει ότι η αύξηση των μισθών ενισχύει τη ζήτηση και αποτελεί βασικό παράγοντα ανάκαμψης της οικονομίας, και θέτει τον στόχο της κάλυψης των εργαζομένων κατά 80% από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα κράτη μέλη.

Επιπλέον, έψεξε την τεράστια υποστελέχωση που υπάρχει στο ΕΣΥ αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει μικρότερο ποσοστό δαπανών για την παιδεία, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 27. Εστίασε, μάλιστα, και στο κεφάλαιο της ακρίβειας, όπως και στην στρεβλή αναλογία έμμεσων με άμεσων φόρων, που πλήττει τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας.

Ads

Οι απώλειες προς τα αριστερά θορύβησαν την Κουμουνδούρου

Η προσγείωση του «αλεξιπτωτιστή Κασσελάκη»- σύμφωνα με τους επικριτές του – από τη Σχολή του Σικάγου στην Κουμουνδούρου, αποτέλεσε την πρώτη προτεραιότητα των συνεργατών του, μετά τον αντίκτυπο της ομιλίας στον ΣΕΒ. Στον στενό πυρήνα των συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε το καμπανάκι της απίσχνασης του κόμματος, από την εκφορά φιλελεύθερων θέσεων που βρίσκονται πιο κοντά στη Ν.Δ. (λ.χ. stock options).

Αξιολογήθηκε, μάλιστα, και το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζει απώλειες – εντοπίστηκαν στις αυτοδιοικητικές κάλπες και στις σφυγμομετρήσεις –  προς τα αριστερά της, και δη το ΚΚΕ. Συν τοις άλλοις, δεν καλάρεσε στο επιτελείο το κ. Κασσελάκη το εύρημα της δημοσκόπησης της GPO που καταδεικνύει ότι το 17% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι κεντροδεξιός, το 17,4% κεντροαριστερός, το 15,6% κεντρώος και το 14,3% δεξιός.

Άδειασμα σε Πολάκη – Παππά για το μαξιλάρι των 37 δις

Με την χθεσινή του τοποθέτηση ο κ. Κασσελάκης, ευελπιστεί να καταλαγιάσει η εσωτερική κριτική περί εγκατάλειψης των προγραμματικών δεσμεύσεων του κόμματος. Έκανε, μάλιστα, ένα βήμα παραπάνω, προς τη μεριά ειδικά του άτυπου επικεφαλής της Ομπρέλας, Ευκλείδη Τσακαλώτου. Απέδωσε βαρύτητα sτο μαξιλάρι των 37 δις που συγκρότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιώντας ονομαστική αναφορά, στον τότε υπουργό Οικονομικών.

Στην ουσία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «άδειασε» τους δύο βασικούς υποστηρικτές του – Νίκο Παππά και Παύλο Πολάκη, που έχουν εκφράσει τις ευθείες διαφωνίες τους για το εύρος του μαξιλαριού. «Αν εμείς δεν αναγνωρίσουμε ότι πληγώσαμε τη μεσαία τάξη και την πληγώσαμε σημαντικά και ότι τα 37 δισ. που μαζέψαμε ήταν η άλλη όψη μιας υπερφορολόγησης, νομίζω ότι θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο σφάλμα» είχε επισημάνει (12 Ιουλίου) ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Παλαιότερα δε, ο κρητικός βουλευτής είχε αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειαζόταν να αφήσει « 37 – 38 δις, έφταναν και τα 30».