Οι Έλληνες ψηφοφόροι φαίνεται ότι δεν έκαναν το χατίρι στους δανειστές, καθώς σύμφωνα με τον Economist στις τάξεις τους επικρατεί απογοήτευση για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να ανανεώσει το συμβόλαιο συνεργασίας τους με τους ΑΝΕΛ, παραμερίζοντας ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ευάλωτη χαρακτηρίζει την κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ το έντυπο.

Ads

«Εν τέλει, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε πιο ανθεκτικός απ’ όσο πολλοί Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων των δημοσκόπων, περίμεναν», σχολιάζει ο Economist υπογραμμίζοντας πως παρά την «αναστροφή στην αποδοχή της λιτότητας», ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει στην εξουσία. «Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε αμέσως τη συνέχιση της κυβερνητικής του συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αυτή η απίθανη συνεργασία λειτούργησε ομαλά κατά τους προηγούμενους επτά μήνες, παρότι της είχε ασκηθεί κριτική ως καιροσκοπικής», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Και το έντυπο συνεχίζει σχολιάζοντας: «Ωστόσο ο συνασπισμός μοιάζει πιο ευάλωτος από την πρώτη φορά, με μόλις 155 θέσεις στα έδρανα της Βουλής, σε σύγκριση με τις 162, τότε. Πολλοί ανέμεναν ότι ο κ. Τσίπρας θα δημιουργούσε ένας ευρύτερο κυβερνητικό σχηματισμό με τα δύο μικρότερα κεντροαριστερά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τα οποία κέρδισαν 17 και 10 έδρες αντίστοιχα». Όπως εκτιμά ο Economist «μία τέτοια κυβέρνηση θα εξασφάλιζε τη σταθερότητα που χρειάζεται προκειμένου να επιβληθούν οι σκληρές μεταρρυθμίσεις τις οποίες συμφώνησε διστακτικά ο κ. Τσίπρας τον περασμένο Ιούλιο. Προς απογοήτευση των πιστωτών της Ελλάδας, η ευρεία συμμαχία δεν είναι πλέον πιθανή: κανένα κόμμα δεν φαίνεται πρόθυμο να συμμετάσχει πλάι στους ΑΝΕΛ».   

Το δημοσίευμα όμως αναφέρεται και στην εσωκομματική απογοήτευση στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Και μπορεί η Λαϊκή Ενότητα να μην κατάφερε να πάρει θέση στο νέο Κοινοβούλιο, ωστόσο υπάρχουν νέοι κλυδωνισμοί μεταξύ ανώτερων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία αντιπαθούν τους όλο και περισσότερους αυταρχικούς τρόπους του ηγέτη τους», γράφει ο Economist χωρίς πάντως να δίνει περισσότερες εξηγήσεις επ’ αυτού.

Ads

«Πολλοί παρατηρητές δεν έχουν πειστεί ότι η νέα κυβέρνηση θα διαρκέσει περισσότερο από την προηγούμενη», καταλήγει το δημοσίευμα.