Σε αυστηρότερο πλαίσιο για την οικονομική διακυβέρνηση συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στο Ecofin της Τρίτης. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ υποστήριξε ότι το πλαίσιο δεν είναι αρκετά αυστηρό, ώστε να περιορίσει τις ανησυχίες για το μέλλον του ευρώ. Σαφώς βελτιωμένα «βλέπει» τα περιθώρια κινήσεων για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης. Παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορεί η Ελλάδα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) το 2012 εάν το κόστος δανεισμού στις αγορές ομολόγων είναι απαγορευτικό.
Ads
To πακέτο της οικονομικής διακυβέρνησης προβλέπει «ημι-αυτόματες» κυρώσεις για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη και περιλαμβάνει κανόνες για τα ελλείμματα και τα κρατικά χρέη, καθώς και για τις επικίνδυνες μακροοικονομικές ανισορροπίες όπως τα υψηλά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και τα υπερβολικά επίπεδα ιδιωτικού δανεισμού. Από την πλευρά του ο κ. Τρισέ τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δείχνουν να μην έχουν διδαχθεί τα μαθήματα από την κρίση χρέους και κάλεσε το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο έχει τον τελικό λόγο, να εγκρίνει ακόμα αυστηρότερες ρυθμίσεις. Πάντως η τελική μορφή των κανόνων είναι πιθανόν να αλλάξει καθώς το Ευρωκοινοβούλιο μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχε ήδη κάνει πάνω από 2.000 τροποποιήσεις στο αρχικό κείμενο των προτάσεων που είχε παρουσιάσει η Κομισιόν.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κρ. Λαγκάρντ είπε ότι αυτοί οι κανόνες πηγαίνουν πιο μακριά απ’ αυτά που ήθελε η γαλλική κυβέρνηση, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την οικονομική διακυβέρνηση πριν από οκτώ μήνες. Επιπλέον πρότεινε την χαλάρωση των όρων του δανείου που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα το ΔΝΤ. Την ικανοποίησή τους για το πλαίσιο των κανόνων εξέφρασαν αντίθετα οι υπουργοί Οικονομικών της Ολλανδίας και της Σουηδίας.
«Ανεύθυνη η συμφωνία» υποστηρίζουν οι ευρωσοσιαλιστές
Αρνητική ήταν η αντίδραση των ευρωσοσιαλιστών στη δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης που υιοθέτησε το Ecofin. Η σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη χαρακτήρισε ανεύθυνη συμφωνία.
Ο εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ούντο Μπούλμαν δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία οδηγείται σε λάθος δρόμο, λόγω της “εμμονής” των υπουργών οικονομικών για τον περιορισμό των δημοσίων ελλειμμάτων και του χρέους. Συμφώνησε ότι απαιτείται αυξημένη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να πνίγει την ανάπτυξη.
Η αρμόδια της σοσιαλιστικής ομάδας για την οικονομική διακυβέρνηση, Ελίζα Φερέιρα, εκτίμησε ότι το συμβούλιο απέτυχε να απαντήσει στις ανάγκες για ισχυρές και στρατηγικές δημόσιες επενδύσεις, ώστε να υποστηριχθεί η ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και η σύγκλιση των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Παπακωνσταντίνου: «Σαφώς βελτιωμένα τα περιθώρια κινήσεων της Ελλάδας»
Μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης τα περιθώρια κινήσεων για την Ελλάδα είναι σαφώς βελτιωμένα, τόνισε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη συνάντηση του Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Υποστήριξε ότι με την επιμήκυνση των χρονικών ορίων απόσβεσης των δανείων μειώνεται το υπέρογκο άχθος που είχε συσσωρευτεί για την ερχόμενη τετραετία και ότι με τη μείωση των επιτοκίων δίνεται στις αγορές «σήμα βιωσιμότητας» ως προς το ελληνικό χρέος. Επίσης διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που το 2012, οπότε ως γνωστόν λήγει η κάλυψη της Ελλάδας από τα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επιστροφή της χώρας στο δανεισμό από τις αγορές, υπάρχει η δυνατότητα πώλησης κρατικών ομολόγων στον ευρωμηχανισμό, χωρίς αυτό να συνεπάγεται τη σύνταξη νέου Μνημονίου.
Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Dow Jones Newswires, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) το 2012 εάν το κόστος δανεισμού στις αγορές ομολόγων είναι απαγορευτικό.
«Οι δανειακές μας ανάγκες ανέρχονται σε 66 δισ. ευρώ το 2012. Καλυπτόμαστε με 24 δισ. ευρώ από τα υφιστάμενα δάνεια. Το υπόλοιπο πρέπει να προέλθει από την αγορά, συμπεριλαμβανομένων 27 δισ. ευρώ μέσω μακροπρόθεσμων δανείων» δήλωσε. «Ελπίζουμε η αγορά να ανοίξει (για την Ελλάδα) πριν το 2012. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε θα προσφύγουμε στο ΕΤΧΣ» πρόσθεσε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως οι αποφάσεις της τελευταίας Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής αποτελούν ένα μεγάλο βήμα από την Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση των αναταράξεων της αγοράς, καθώς επιτρέπουν σε χώρες όπως η Ελλάδα να αντλήσουν κεφάλαια από το ενισχυμένο με 440 δισ. ευρώ ΕΤΧΣ. «Η Ευρωζώνη θα γυρίσει σελίδα μετά την Σύνοδο του Μαρτίου. Θα έχει τους αναγκαίους μηχανισμούς για να επιλύσει τα μελλοντικά προβλήματα» επισήμανε. Υποστήριξε δε, ότι στόχος της Ελλάδας είναι να βγει στις αγορές και να δανείζεται υπό κανονικούς όρους το 2012, αν όχι ως το τέλος του 2011.
Υποστήριξε επιπλέον ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σύνταξης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015, καθώς και οι διαδικασίες σχετικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, συνολικού ύψους 50 δις ευρώ και ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα.
Και στο Ecofin το θέμα εποπτείας των οίκων αξιολόγησης
Μετά την αφορμή την πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας και της Ισπανίας από την Moody’s, έθεσε στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin το θέμα της καλύτερης εποπτείας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι όταν μια χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και αξιολογείται κάθε τρεις μήνες από εμπειρογνώμονες τριών διεθνών οργανισμών, δεν είναι δυνατόν η αξιολόγηση αυτή να αναιρείται από τους οίκους αξιολόγησης.
Οι ελληνικές θέσεις είχαν την υποστήριξη αρκετών χωρών, κυρίως της Γαλλίας και της Ισπανίας, ενώ θετικά τοποθετήθηκαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επιπλέον το συμβούλιο Eurogroup ανέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει πειστικές απαντήσεις για τη ρύθμιση των οίκων αξιολόγησης.
Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη πορεία προς τη σύνοδο κορυφής των «27» στις 24-25 Μαρτίου, όπου αναμένεται να επικυρωθούν συνολικώς οι αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση και τον ευρωμηχανισμό, ο υπουργός σημείωσε ότι απομένουν κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις και ότι για να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας θα συνέλθουν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών της Ευρωζώνης (Eurogroup).
«Η ΕΕ πέρασε την πρώτη φάση πυρόσβεσης» στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την Ελλάδα και στη συνέχεια με την Ιρλανδία και κινδύνευαν να επεκταθούν και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ανέφερε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τονίζοντας ότι «η ΕΕ συμπληρώνει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, της ανταγωνιστικότητας και της διαχείρισης του χρέους στην Ευρωζώνη».
Επιμένει στα περί «κρυφής ατζέντας» η ΝΔ
Τα περί κρυφής ατζέντας επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Μιχελάκης, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη σύνοδο κορυφής της προηγούμενης Παρασκευής.
«Ζητάμε να μάθουμε αν θα υπάρχουν νέοι όροι και τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει η κυβέρνηση για νέα μέτρα», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης, επικαλούμενος δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπαρτ, ο οποίος έκανε λόγο για σειρά δεσμεύσεων «για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και μέτρα περικοπών για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και εν μέρει για την Ιρλανδία».
Ερωτηθείς εν τω μεταξύ σχετικά με το αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις πρόσφατες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μιχελάκης απέρριψε αυτές τις εκτιμήσεις, τονίζοντας πως δεν δέχεται αφηρημένες έννοιες οι οποίες δεν προσδιορίζουν συγκεκριμένα πράγματα, και οι οποίες όπως είπε, προέρχονται από την κυβέρνηση με στόχο τον αποπροσανατολισμό.
«Στις ανακοινώσεις του Αντώνη Σαμαρά υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα, σε όλες βγαίνει ότι υπάρχει προσωρινή ανακούφιση που εμφανίζεται, όμως, ως σωτηρία κάτι που όμως δεν συμβαίνει», τόνισε, επισημαίνοντας πως όλες οι ανακοινώσεις διαπνέονται από την ανάγκη της δραστικής αλλαγής των όρων του μνημονίου. Σημείωσε τέλος ότι οι αποφάσεις για την επιμήκυνση και τη μείωση του επιτοκίου ήταν πράγματα που τα φώναζε ο πρόεδρος της ΝΔ εδώ και μήνες.
Τα περί κρυφής ατζέντας απέρριψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. «Σαφώς και δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα» υποστήριξε, επιτιθέμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημειώνοντας ότι τα περί «κρυφής ατζέντας» είναι η νέα τακτική αποδόμησης εκ μέρους της ΝΔ για οποιαδήποτε επιτυχία της χώρας μας. «Εμείς προχωράμε για τα συμφέροντα της χώρας και η ΝΔ ας μείνει να επικαλείται κρυφή ατζέντα» ανέφερε.
Κατηγόρησε ακόμη τη ΝΔ ότι δεν μπορεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο. Παραπέμποντας σε δηλώσεις στελεχών της ΝΔ, αλλά και του προέδρου της, είπε ότι «μέσα από τρεις διαδοχικές και διαφορετικές θέσεις προσπαθούν να βρουν τι ακριβώς έχουν να πουν, αλλά επειδή δεν έχουν τι να πουν, προσπαθούν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα συνωμοσιολογίας, λέγοντας για κρυφή ατζέντα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >