Επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας παρατηρεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο «κόκκινο» στον χάρτη – σύνθετο δείκτη, που περιλαμβάνει στοιχεία για τεστ, θετικότητα και κρούσματα κορονοϊού. Επίσης το ECDC έβαλε στο «βαθύ κόκκινο» πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, που αποτελούν τις «ναυαρχίδες» του ελληνικού τουρισμού. 

Ads

Αναλυτικότερα:

  • Στο βαθύ κόκκινο βρίσκονται η Κρήτη και αρκετά νησιά του Αιγαίου
  • Στο κόκκινο βρίσκονται κάποια νησιά του νοτίου Αιγαίου, τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Αττική, η δυτική Ελλάδα, το σύνολο της Πελοποννήσου και η κεντρική Μακεδονία.
  • Στο κίτρινο είναι η στερεά Ελλάδα, μέρος της Μακεδονίας και νησιά του βορείου Αιγαίου.
  • Καμία περιοχή δεν είναι πράσινη

Οι χάρτες του ECDC δημοσιεύονται κάθε Πέμπτη σε μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας. Βασίζονται στα δεδομένα που δίνουν στο ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης τα ίδια τα κράτη μέλη.

Σημειώνεται πως στην σημερινή (Πέμπτη 29/7) ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, χτύπησε «καμπανάκι» για αρκετά από τα τουριστικά νησιά, προειδοποιώντας με πιθανό lockdown. «Βρίσκομαστε ένα βήμα πριν από τη λήψη νέων μέτρων στη Μύκονο και την Ίο», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και σε νησιά, όπως η Ζάκυνθος, η Τήνος, η Λευκάδα, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ρόδος.

Ads

Στο ίδιο μήκος και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία επισήμανε τον δείκτη θετικότητας κυρίως σε νησιά. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην Πάρο που έχει δείκτη θετικότητας 5,51%, στη Μύκονο με 4,27%, στην Τήνο με 4,20%, στο Ρέθυμνο με 3,76%, και στη Θήρα με 3,40%.