Διαγράμματα με την πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη καταγράφει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσών (ECDC). Σε αυτά μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την πορεία των εμβολιασμών ανά χώρα αλλά και σε σύγκριση μεταξύ τους.

Ads

Όπως φαίνεται στον χάρτη, οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι βαμμένες με σκούρο πράσινο.

Στη χώρα μας το χρώμα είναι ανοιχτό πράσινο, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπου το πράσινο αρχίζει και γίνεται πιο έντονο.

image

Ads

Όπως αναφέρει το ECDC το ποσοστό στη χώρα μας με τους πολίτες που έχουν κάνει έστω τη μία δόση φτάνει το 27.6%, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν το 14% (συγκεκριμένα το 13.7%).

Στο διάγραμμα φαίνεται πόσο επί τοις % των ευρωπαίων ενηλίκων έχει κάνει τουλάχιστον τη μία δόση, ανά χώρα.

Παράλληλα, σχετικά με το ποσοστό των εμβολιασμένων ανά ηλικία στα ευρωπαϊκά κράτη φαίνεται πως η Ελλάδα είναι οριακά ή κάτω από το μέσο όσο.

image

Έμβολιασμοί ανά ηλικιακό γκρουπ και ανά χώρα

Ηλικία 80 ετών και άνω: Στο 63.8% στην Ελλάδα – Σε άλλα κράτη ακόμη και το 100%

Ειδικότερα, στο ποσοστό επί % με τους πολίτες που έχουν κάνει έστω τη μία δόση, η χώρα μας είναι όγδοη από το τέλος.

Αναλυτικά στην Ελλάδα το 63.8% των πολιτών 80 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί τη στιγμή όμως που στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Δανία, την Ισλανδία, την Μάλτα, την Πορτογαλία, την Σουηδία και την Φιλανδία το ποσοστό είναι από 90% και πάνω. 

image

Ηλικία 70-79: Παραμένει μικρό το ποσοστό

Όσον αφορά το ηλικιακό γκρουπ 70-79, εδώ έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι πολίτες και συγκεκριμένα το 65,5%.

Ακριβώς από πάνω μας βρίσκεται η Ουγγαρία, η Γαλλία, η Τσεχία και το Λουξεμβούργο όπου εκεί οι εμβολίασμοί έχουν φτάσει ακόμη και το 79%.

image

60-69 ετών: Πολύ μικρό το ποσοστό για τη χώρα μας

Ο δείκτης στους 60-69 ετών κατεβαίνει δραματικά, με την χώρα μας έχει από τα πιο μικρά ποσοστά στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα το ποσοστό των εμβολιασμένων 60αρηδων αγγίζει μόλις το 49.2% και είναι το πέμπτο χειρότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Σε χειρότερη θέση βρίσκεται μόνο η Σλοβενία, η Κροατία, η Λετονία και η Βουλγαρία.

image

50-59 ετών: Κάτω από τον μέσο όρο

Μικρό παραμένει το ποσοστό και στην ηλικιακή ομάδα 50-59 ετών όπου εκεί η χώρα μας αγγίζει μόλις το 25.1%.

Προς έκπληξη βέβαια στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα η Ισπανία έχει πολύ μικρότερο ποσοστό, μόλις 15,8%, την ώρα που οι υπόλοιποι δείκτες της είναι σημαντικά ανεβασμένοι.

image

Έκπληξη για τους 25-49 ετών – Πάνω και από Γαλλία, Δανία, Νορβηγία

Τέλος όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα 25-49, η οποία βέβαια είναι και η πιο πρόσφατη, το ποσοστό στη χώρα μας αγγίζει το 12.2% και είναι καλύτερο σε σχέση με αρκετά άλλα κράτη.

Παραδείγματος χάριν στο συγκεκριμένο γκρουπ η Γαλλία είναι πίσω μας με 11.7%, η Δανία με 10.1%, η Πορτογαλία με 11.2%, αλλά και η Νορβηγία με 11.6%.

image