Στη Τουρκία κατέληξαν δυο πρόσφυγες, ένας από την Αιθιοπία και ένας από την Ερυθραία, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, μέσω του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), το οποίο είχε ενημερώσει την Υπατη Αρμοστεία.

Ads

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», οι δυο πρόσφυγες συνελήφθησαν κοντά στο Φυλάκιο του Έβρου και απευθύνθηκαν στο ΕΠΣΕ για να δηλώσουν την πρόθεσή τους για άσυλο. Ωστόσο έπειτα από λίγες ώρες βρέθηκαν πάλι στην Τουρκία, έχοντας υποστεί και ξυλοδαρμό, όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο.

«Σήμερα είχαμε άλλο ένα συμβάν της “νέας κανονικότητας”: δύο αιτούντες άσυλο από χώρες με μεγάλα ποσοστά χορήγησης ασύλου που είχαν καταγραφεί επίσημα μέσω του ΕΠΣΕ με ενημέρωση Συνηγόρου του Πολίτη και Υπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους πρόσφυγες “τιμωρήθηκαν” με ξυλοδαρμό και μετά απελάθηκαν παράνομα στην Τουρκία, βάζοντάς τους σε βάρκες μαζί με άλλα 60 άτομα για να διασχίσουν τον Εβρο, τις οποίες οδηγούσαν αραβόφωνοι μάλλον Σύροι συνεργάτες της αστυνομίας» δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Παναγιώτης Δημητράς εκ μέρους της οργάνωσης.