Σε εφαρμογή μπαίνουν από τα μέσα Σεπτέμβρη τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις να αναμένονται αύριο Τρίτη.

Ads

Σημειώνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είχε δηλώσει από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας πως τα μέτρα θα αφορούν τα υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού, τους εμβολιασμούς και τους περιορισμούς που θα ισχύσουν σε συγκεκριμένους χώρους που επισκέπτονται οι πολίτες.

«Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι άδικο. Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές» σημείωσε .

«Οι χώροι θα είναι συγκεκριμένοι και θα υπάρχουν κριτήρια που έχουν να κάνουν τη φύση της δραστηριότητας», δήλωσε ο κ. Οικονόμου, διαχωρίζοντας τους χώρους ψυχαγωγίας από αυτούς που είναι για ψώνια (όπως τα σούπερ μάρκετ), ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως δεν πρόκειται να υπάρξει.

Ads

Ποια τα νέα μέτρα

Σύμφωνα με τις τις πρώτες πληροφορίες, θα επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων εστίασης σε κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους και ακόμη και να μπαίνουν οι πολίτες σε εμπορικά καταστήματα μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Παράλληλα, εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός έλεγχος με δύο PCR ή rapid test την εβδομάδα, που έχει ήδη ανακοινωθεί για τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, και σε άλλους κλάδους εργαζόμενων.

Υπενθυμίζεται πως δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης υποχρεούνται να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με δική τους ευθύνη.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

Τι γίνεται με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Την ίδια στιγμή, ξεκίνησαν οι πρώτες αναστολές εργασίας άνευ αποδοχών για εργαζόμενους σε γηροκομεία που δεν είχαν εμβολιαστεί μέχρι τις 16 Αυγούστου και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη λήξη της προθεσμίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων φαίνεται πως είχαν αποτέλεσμα, αφού, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε ανάρτησή του στο Facebook: «Μια εβδομάδα μετά την ενεργοποίηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, το ποσοστό των εμβολιασμένων παρουσιάζει ανοδική πορεία. Την περίοδο του Ιουλίου στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας, το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων ήταν στο 62%, ενώ σήμερα είναι παραπάνω από 85%. Στις δημόσιες δομές, παρατηρήθηκε ακόμη πιο αξιοσημείωτη αύξηση, αφού τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων και σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90% του συνόλου».

Την ίδια στιγμή, εξετάζεται και η επαναφορά της καθολικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους πέραν των εσωτερικών, τόσο για ανεμβολίαστους όσο και για εμβολιασμένους.

Μπορεί να φτάσουμε του 800 διασωληνωμένος τον Σεπτέμβρη

Όλα τα παραπάνω έρχονται με φόντο τη δραματική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ μετά την ραγδαία αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνώσεων αλλά και την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, με την ανησυχία να εντείνεται για την κατάσταση που θα επικρατήσει μετά την επιστροφή από τις διακοπές.

Ενδεικτικά είναι όσα ανέφερε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

«Χθες περάσαμε μια τραγική μέρα καθώς τα κρεβάτια ΜΕΘ πλέον είναι γεμάτα. Είχα ένα δίλημμα, έναν εφιάλτη. Ένα 22χρονο παιδί με λευχαιμία που ήθελε εντατική και δεν είχαμε κρεβάτι,  και έναν 62 χρονών COVID ανεμβολίαστο ο οποίος ήθελε κρεβάτι ΜΕΘ. Υπήρξε αναστάτωση σε όλο το νοσοκομείο. Όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι γεμάτη, χρειάζεται να δώσουμε άλλες κλίνες ΜΕΘ» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πήραμε κρεβάτια από άλλες ειδικότητες, κρίσιμες, για να εξυπηρετήσουμε τις αυξημένες ανάγκες COVID. Βλέπω ξανά τον εφιάλτη να έρχεται μπροστά μου, όταν από 20 Σεπτεμβρίου μέχρι και τέλος Νοεμβρίου όλη η Ευρώπη θα έχει πολύ χειρότερους επιδημιολογικούς δείκτες».

Όπως δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος, «χρειάζονται δραματικά περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους το χειμώνα. Δεν πρέπει να συνυπάρχουν ανεμβολίαστοι με εμβολιασμένους, και μάλιστα χωρίς τεστ, στους κλειστούς χώρους, θα είναι μια καινούργια ωρολογιακή βόμβα αν δεν αυστηροποιήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα ζήσουμε μια υγειονομική τραγωδία μετά τις 20 Σεπτεμβρίου –  τέλος Νοεμβρίου» προειδοποίησε.

«Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, οι εμβολιασμοί άνω των 12 δε γίνονται για τους μεγαλύτερους, αλλά κυρίως για τα παιδιά. Σε αυτή τη φάση είχαμε την πολυτέλεια να μετατρέψουμε μια άλλη ειδική μονάδα απολύτως πολύτιμη για να τους εξυπηρετήσουμε και τους δύο, σε λίγο φοβάμαι δε θα έχουμε, αυτός ο ρυθμός των διασωληνωμένων συνεχίζει να αυξάνεται».

«Μην απορήσετε εάν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου πιάσουμε και τους 500 και τους 700 και τους 800 διασωληνωμένους, δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε…  Εγκαινίασε 18 κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου ο πρωθυπουργός, και δεν έχει προκηρυχθεί θέση ακόμα γιατρού ή νοσηλευτού στις ΜΕΘ που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός».