Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τον εκτελεστικό διευθυντή της EASO

Ads

Βήματα προόδου αλλά και ελλείψεις σε προσωπικό διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), η οποία λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του εκτελεστικού διευθυντή της στην Ελλάδα, Robert Visser, ενημερώνει από το βήμα του tvxs.gr για τις επιδόσεις των ελληνικών αρχών.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να δημιουργηθεί μία δομή αρχικής υποδοχής μεταναστών οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα και μία νέα ουσιαστική Υπηρεσία Ασύλου που θα περιορίσει το υπάρχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου, η EASO παρατηρεί ότι «το έργο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο».
 
Όπως αναφέρει, «σε σύγκριση με το 2010, το 2011 σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των υποθέσεων ασύλου οι οποίες εξετάστηκαν». Το ίδιο έτος, «η Ελλάδα αύξησε σημαντικά τον αριθμό των εξετασμένων εφέσεων σε υποθέσεις ασύλου». Συνεπώς, «το 2011 μειώθηκε κατά 30% ο αριθμός του ανεκτέλεστου υπόλοιπου των υποθέσεων».
 
Ωστόσο, η EASO τονίζει ότι «χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά προκειμένου η Ελλάδα να εγκαθιδρύσει πλήρως λειτουργικά και εκσυγχρονισμένα συστήματα υποδοχής και ασύλου». «Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασα ρητά το ενδιαφέρον μου, στις ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού τόσο στις υπηρεσίες ασύλου, όσο και στις υπηρεσίες υποδοχής», δηλώνει χαρακτηριστικά στο tvxs.gr ο κ. Visser.
 
Ερωτηθείς ποια εικόνα αντίκρισε ο ίδιος, επισκεπτόμενος κέντρα μεταναστών στην Ελλάδα, δηλώνει πως «δεν είναι δυνατό να προβαίνει κανείς σε γενικεύσεις για ένα τέτοιο θέμα» και ότι «η αντιπροσωπεία της EASO επισκέφτηκε 2 κέντρα υποδοχής μεταναστών της χώρας, τα οποία ήταν υψηλού επιπέδου». Προσθέτει δε πως «ειδικοί στηρίζουν τις ελληνικές αρχές ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω την ικανότητα στον τομέα της υποδοχής».
 
Όσον αφορά στις ευθύνες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αρχών στη συνολικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, η EASO δηλώνει αναρμόδια να σχολιάσει, υπογραμμίζοντας πάντως ότι υπάρχει «μία εξαιρετική συνεργασία με τις χώρες – μέλη, τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, που εμπλέκονται στην Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα δεν «αγγίζει» κονδύλια για το Μεταναστευτικό

Ads