Σήμερα είναι η εαρινή ισημερία, δηλαδή Αστρονομικό φαινόμενο, κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια.

Ads

Το φαινόμενο αυτό συμπίπτει πάντα με την 20η ή 21η Μαρτίου για το βόρειο ημισφαίριο και ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Μετά την εαρινή ισημερία ουσιαστικά η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει μέχρι και το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου.

Όσον αφορά το νότιο ημισφαίριο η ισημερία του Μαρτίου σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου, γι’ αυτό καλείται φθινοπωρινή. Στη συνέχεια, η νύχτα μεγαλώνει και η ημέρα μικραίνει, μέχρι το χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου.

Γενικά, η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν η Γη διέρχεται από τα σημεία τομής της εκλειπτικής (ελλειπτική τροχιά της γης) και του ουράνιου ισημερινού. Στη συγκεκριμένη στιγμή η γραμμή ηλίου – γης είναι κάθετη στον άξονα περιστροφής της γης, με αποτέλεσμα η ημέρα και η νύχτα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα).

Ads

Σημειώνεται ότι η άλλη ισημερία είναι η φθινοπωρινή και γίνεται περίπου στις 23 Σεπτεμβρίου.