Στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του με όρους ανταγωνιστικούς και με στόχο μέρος από τα έσοδα να διατεθούν για την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ads

Αυτό δήλωσε στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, διαβεβαιώνοντας ότι η ακίνητη περιουσία του υπουργείου και όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, έχει εξαιρεθεί και δεν έχει ενταχθεί στο Υπερταμείο, ενώ μίλησε για χαώδη κατάσταση που παρέλαβε και προσπαθεί να μαζέψει η κυβέρνηση, βάζοντας φρένο στο πάρτι εργολάβων και ιδιωτών που γινόταν.

Όπως ανέφερε, στην Αττική είναι εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα 650 κτίρια, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη σχετικά με την ακίνητη περιουσία του ΠΙΚΠΑ και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιοποίηση της.

«Από τα 1100 ακίνητα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το 50% είναι κενά ή αναξιοποίητα, μόλις το 14% από αυτά είναι μισθωμένα και το 6% με ιδιόχρηση.
Από τα οικόπεδα που είναι περίπου 640.000 τ.μ. το 21% είναι καταπατημένα ενώ άνω του 60% είναι αναξιοποίητα και μόλις 1% έχει αξιοποιηθεί», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:

Ads

«Αυτό που παραλάβαμε ήταν ένα πάρτι εργολάβων ιδιωτών που εκμεταλλεύονταν την δημόσια ακίνητη περιουσία. Ακόμα και μια επισκευή ήταν αυστηρά συνδεδεμένη με 8-10 ιδιωτικές εταιρίες. Οι ασφαλιστικοί κοινωνικοί φορείς έπρεπε στις συγκεκριμένες εταιρίες να αποταθούν. Οι διαγωνισμοί κηρύσσονταν άγονοι και το κόστος στο σύστημα λειτουργίας αυξανόταν προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Υπήρχε απαγόρευση μίσθωσης από φορέα σε φορέα στο δημόσιο ενώ το κόστος επισκευής επιβάρυνε τον ίδιο τον φορέα».