Οι φορολογούμενοι θα έχουν πλέον την δυνατότητα να «καρφώνουν» φοροδιαφεύγοντες ώστε να εισπράξουν χρηματικό μπόνους.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διαρροές το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα περιλαμβάνει άρθρο που θα προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να γίνονται οι καταγγελίες. Οι καταγγελίες θα μπορούν να γίνονται είτε επώνυμα είτε και ανώνυμα. 

Η χρηματική αμοιβή μπορεί να είναι από 100 έως 3000 € σε όσους καρφώνουν μαϊμού αποδείξεις χωρίς QR κωδικό που καθίσταται υποχρεωτικός στις αποδείξεις και όσα αλλά ορίζει ο νόμος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι το ελάχιστο ποσό της ανταμοιβής θα υπολογίζεται πιθανότατα με βάση το ποσό της «παράνομης» απόδειξης-συναλλαγής.

Ads

Η ψηφιακή πλατφόρμα appodixi, που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2022, έχει δεχτεί πάνω από 135.000 καταγγελίες, η πλειοψηφία εκ των οποίων όμως, σε ποσοστό 55%, είναι ανώνυμες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος της ΑΑΔΕ είναι να περιοριστεί η φοροδιαφυγή αφού θα έρχονται στο φως όσοι αποκρύπτουν τζίρους και εκδίδουν «μαϊμού» αποδείξεις, στους οποίους και θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα και λουκέτα.

Το μπόνους προανήγγειλε την Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών της ΑΑΔΕ. Είπε ακόμα ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, με τις σχετικές ρυθμίσεις να περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι καταγγελίες και πληροφορίες που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας διοχετεύονται αυτόματα, ανάλογα με το αντικείμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όταν οι υποθέσεις αφορούν θέματα αρμοδιότητάς της.