Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο iatronet.gr ανέφερε ότι στα τέλη του Ιανουαρίου και στις αρχές Φλεβάρη το ΕΣΥ θα πιεστεί ακόμη περισσότερο και έκανε εκτίμηση ότι θα υπάρχουν περίπου 770 διασωληνωμένοι και 75 θάνατοι ανά ημέρα. Ωστόσο, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι η έξαρση αυτή του κύματος θα αποκλιμακωθεί πολύ γρήγορα.

Ads

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι αν οι βασικές παράμετροι παραμείνουν ως έχουν (υψηλός αριθμός εμβολιασμού, εμβολιασμός παιδιών, τήρηση μέτρων, αυξημένο testing), η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού θα συνεχιστεί για τις επόμενες μόνο δύο εβδομάδες, με μειωμένο ρυθμό σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Θα ακολουθήσει ταχεία αποκλιμάκωση, η οποία θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα – όσο κράτησε και η εκτόξευση – μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Όμως, προειδοποίησε ότι στο διάστημα που θα διαρκεί η αποκλιμάκωση, θα αυξηθεί σημαντικά η πίεση στο σύστημα υγείας, το οποίο θα χρειαστεί επιπλέον ενίσχυση. Επιπλέον, επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τον αστάθμητο παράγοντα της πιθανής ανεπάρκειας του υγειονομικού προσωπικού λόγω νόσησης και καραντίνας.

Αναλυτικά η εκτίμηση που έκανε ο κ. Σαρηγιάννης μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου:

Ads
  • Κορύφωση του εν εξελίξει κύματος στις 20 – 22 Ιανουαρίου, με 53.000 κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο (από περίπου 34.500 σήμερα).
  • Συνέχιση της αύξησης των νοσηλειών σε απλές κλίνες COVID-19, με κορύφωση τα 4.300 κρεβάτια στις 23-24 Ιανουαρίου, από περίπου 3.200 σήμερα.
  • Σταδιακή αύξηση των αναγκών σε ΜΕΘ (παρατηρείται ήδη τις τελευταίες μέρες) με κορύφωση στις 770 κλίνες στα τέλη Ιανουαρίου, σε εβδομαδιαίο μέσο όρο, έναντι 625 σήμερα.
  • Αύξηση και των θανάτων (επίσης άρχισε να φαίνεται), οι οποίοι μπορεί να φτάσουν στους 75 στις 7 με 8 Φεβρουαρίου, έναντι 67 σήμερα, σε εβδομαδιαίο μέσο όρο.

Στην συνέχεια, αναλύοντας τα αποτελέσματα της εκτίμησης και επισημαίνοντας τον αστάθμητο παράγοντα την πιθανής έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία λόγω νόσησης είπε ότι «Το μοντέλο δείχνει μια αύξηση που δεν μπορείς να πεις ότι θα φέρει μια κατάσταση εκτός ελέγχου, αλλά είναι σημαντική. Ναι μεν θα υπάρξει αποκλιμάκωση, αλλά στο πρώτο διάστημα αυτής της αποκλιμάκωσης θα υπάρξει μια αξιοσημείωτη πίεση στο σύστημα υγείας, τόσο από την ίδια την Όμικρον, όσο και από την “ουρά” της Δέλτα».

Τέλος, εκτίμησε όσον αφορά τις μεταλλάξεις «Όμικρον» και Δέλτα ότι «Η ανοσία από την Όμικρον καλύπτει σε μεγάλο βαθμό και τη Δέλτα και θα εμποδίσει την πιθανή ανάδυση της. Επιπλέον, η τρίτη δόση καλύπτει κυρίως τη Δέλτα και με κυτταρική ανοσία φυσικά καλύπτει και την “Όμικρον”».