Ως «προεξοφλημένο» χαρακτήρισε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης το να υπάρχουν 400-500 νεκροί από κορονοϊό μετά το Πάσχα. «Είναι προεξοφλημένο από αυτά που έγιναν σε σχέση με τους πανδημικούς δέκτες τις προηγούμενες εβδομάδες» εξήγησε στο ΟΡΕΝ ο κ. Τζανάκης. Υπενθύμισε, ότι «ο δείκτης ΜΕΘ και των θανάτων καθυστερεί 2 εβδομάδες σε σχέση με την ύφεση των κρουσμάτων». «Εάν ξεκινήσουμε 25 Απριλίου μια σταθεροποίηση, μετά τις 20 – 25 Μαϊού θα έχουμε καθαρή και σταθερή ύφεση στις ΜΕΘ και τους θανάτους» πρόσθεσε. Όπως, όμως, παρατήρησε «το ποσοστό της θνητότητας σε αυτό το κύμα είναι 20-25% λιγότερο σε σχέση με το προηγούμενο κύμα».

Ads

«Αυτό οφείλεται στην επίδραση του εμβολιασμού και στο ότι νοσούν νεαρότερα άτομα που κατά κανόνα είναι ανθεκτικότερα και η νόσηση εξελίσσεται ομαλά, βαριά αλλά ομαλά» εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «βεβαίως είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι κάτω από τη μονάδα ακόμα και σε δύσκολες περιοχές όπως η Κοζάνη όσον αφορά τα κρούσματα».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «έχει σταθεροποιηθεί με αρνητικό ισοζύγιο ο δείκτης νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία που σημαίνει ότι οι κλινικές στα νοσοκομεία αδειάζουν αργά αλλά σταθερά».

Ο κ. Τζανάκης ρωτήθηκε και για τη μετάλλαξη της Ινδίας σημειώνοντας ότι «για να μας επηρεάσει θα πρέπει να επικρατήσει. Έχω την εντύπωση ότι το βρετανικό στέλεχος δεν θα αφήσει άλλο να πάρει τη θέση του και αυτό είναι καλό. Μην ξεχάσουμε ότι η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη του κορονοϊού έχει κατασταλεί».

Ads