Ιδιαίτερα ανήσυχη δείχνει η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας λόγω της κλιμάκωσης της επιδημιολογικής κατάστασης, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα λόγο για πάνω από 20.000 νεκρούς -συνολικά από την αρχή της πανδημίας- μέχρι το τέλος του χρόνου. Την ίδια στιγμή παροτρύνουν ακόμα και τους πολίτες που εμβολιάζονται να μην επαναπαύονται αλλά να τηρούν μέτρα ασφαλείας, όπως η μάσκα.

Ads

Η κορύφωση των θανάτων θα γίνει στις 17 Δεκέμβρη, εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι μπορεί να δούμε και 120 νεκρούς την ημέρα. «Θα είναι ένα κλίμα δύσκολο τα Χριστούγεννα», σημείωσε με νόημα ο καθηγητής.

Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχουμε 4.000 νεκρούς έως το τέλος του χρόνου φτάνοντας συνολικά τους 20.700. Μάλιστα τόνισε ότι η φράση «έαν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις» έχει να κάνει με το πόσο καλά θα εφαρμόσουμε τα μέτρα, εξηγώντας ότι πρόκειται για μαθηματικό υπολογισμό.

Σε ερώτηση εάν θα έπρεπε να παρθούν οριζόντια μέτρα και έαν αυτό θα βοηθούσε, απάντησε ότι μειώνεις τον αριθμό των νεκρών καθώς όπως είπε «θα κοπούν μαχαίρι οι επαφές, χωρίς όμως να γλιτώσεις πολλά κρούσματα άμεσα». Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, λέγοντας ότι περιμένουμε σημαντική επιδείνωση.

Ν.Τζανάκης: «Η πανδημία έχει μεγαλύτερη ένταση απ ό,τι νομίζαμε»

Ads

Την εκτίμηση πως ένα καθολικό lockdown δεν λύσει το πρόβλημα των κρουσμάτων επισήμανε ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

«Θα δούμε και μεγαλύτερα νούμερα, ειδικά από τις ΜΕΘ τις επόμενες εβδομάδες» εκτίμησε στον ΣΚΑΪ ο πνευμονολόγος. Ακόμη είπε πως «Περιμέναμε τα (χθεσινά) νούμερα προς το τέλος του μήνα, ήρθαν λίγο νωρίτερα, αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι εν εξελίξει και με μεγαλύτερη ένταση απ ό,τι νομίζαμε» τόνισε.

«Θα δούμε προς τις 10 Δεκεμβρίου νούμερο μεταξύ 670 και 730 διασωληνωμένων και οι θάνατοι θα συνεχίζουν να δίνουν υψηλό νούμερα, παίζουν τα νούμερα αυτά των 100 θανάτων μέχρι τις 20 με 25 Δεκεμβρίου. Ελπίζω να είναι λίγες φόρες που θα πάμε σε τριψήφιο».

Σημείωσε πως «πέρυσι αυτή την εβδομάδα από 21 έως 28 Νοεμβρίου 2020 είδαμε πέντε φόρες πάνω από 100 θανάτους με το παλιό στέλεχος με την κοινωνία σε lockdown… Αυτό ήδη από 10 Νοεμβρίου, σήμερα βλέπουμε παρόμοια ή αρκετά μικρότερα νούμερα, με την κοινωνία ανοιχτή με το στέλεχος Delta και με τα εμβόλια».

Δήλωσε πως «υπάρχει καλό σενάριο να επιπεδώνεται η καμπύλη των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, άντε έως τις 5 Δεκεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου, και μετά να αρχίσουν να φθίνουν, αλλά η καμπύλη των ΜΕΘ και των θανάτων θα κάνει 2 με 3 εβδομάδες να επιπεδωθεί». «Στα Χριστούγεννα θα είμαστε σταθεροί ως προς τα κρούσματα, με λίγο λιγότερα κρούσματα 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα. Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουμε το εκπληκτικό περίπου 40% περίπου άνω των 60 να είναι ανεμβολίαστοι… Τι μπορεί να πει κανείς όταν η μισή Ελλάδα στη Βόρεια Ελλάδα είναι ανεμβολίαστη στις ηλικίες που διασωληνώνονται;» διερωτήθηκε ο κ. Τζανάκης.

Όχι στο καθολικό lockdown

Ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι το καθολικό lockdown δεν έχει αποτελεσματικότητα, αλλά αυτή τη στιγμή ενδεχομένως μάλιστα να επισύρει και βλαβερή συνέπεια, «γιατί θα κλειστούμε μέσα στα σπίτια μας και στην ουσία θα διαρρεύσουμε τον ιό ενδοοικογενειακά».«Να πάρουμε στοχευμένα μέτρα όπως πήραμε κυκλικό ωράριο υποχρεωτική 3η δόση για θωράκιση στον οργανισμό στους άνω των 60» σημείωσε.

Υπάρχει όμως, επισήμανε ο καθηγητής, έλλειψη στόχευσης στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. «Κάναμε προτάσεις όπως να πάμε πόρτα – πόρτα στους ανεμβολίαστους μέσω οικογενειακών γιατρών, και να δώσουμε οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα μήπως και κινητοποιήσουμε τους ανεμβολίαστους».

Ι. Κιουμής: «800 σε ΜΕΘ μέχρι τα Χριστούγεννα»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας, Ιωάννης Κιουμής έκανε την εκτίμηση ότι δεν θα αυξηθούν τα κρούσματα αλλά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνώσεις στις ΜΕΘ κάνοντας λόγο ακόμα και για 800 διασωληνωμένους μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

«Εκτιμώ ότι δεν θα αυξηθούν τόσο τα κρούσματα, αλλά οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι. Από αρχές Δεκεμβρίου θα υπάρχει συρρίκνωση των κρουσμάτων. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με τους εμβολιασμούς και την τήρηση μέτρων προστασίας. Είναι πολύ πιθανό ότι θα φτάσουμε τους 800 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου και όταν υπάρχουν τόσα άτομα στις ΜΕΘ είναι φανερό ότι θα υπάρξουν και οι αντίστοιχοι θάνατοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κιούμης στο MEGA.

O ίδιος χαρακτήρισε επαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί εκτιμώντας ότι η πιστή εφαρμογή τους θα φρενάρει τη διασπορά. «Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι τα μέτρα αυτά, εάν εφαρμοστούν με συνέπεια, είναι επαρκή για να ελεγχθεί η κατάσταση. Δεν θα χρειαστεί ένα lockdown, το οποίο θα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Αν τα μέτρα ακολουθηθούν με πιστότητα, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις των στοιχείων της πανδημίας για τη Δευτέρα ο καθηγήτης Κιουμής σχολίασε ότι «η χθεσινή εικόνα, όπως αποτυπώθηκε, θυμίζει τις περσινές ημέρες. Πιστεύω ότι έχουμε μπει σε μία περίοδο επιπέδωσης των κρουσμάτων, όμως η πίεση στις ΜΕΘ και οι θάνατοι θα εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν τις επόμενες ημέρες και αυτό είναι μία τραγωδία». Ο καθηγητής πρόσθεσε πως «δυστυχώς πέρυσι ναι μεν δεν είχαμε τα εμβόλια, αλλά δεν είχαμε και τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία μολύνει περισσότερο εύκολα τους ανθρώπους».

Ν.Καπραβέλος: «Οδηγούμαστε σε τραγωδία – ο εμβολιασμός έφερε χαλάρωση»

Ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, με φόντο τα 7.287 κρούσματα και τους 105 νέους θανάτους της Δευτέρας 22.11, ανέφερε πως «πάμε σε μία πανδημία ανεμβολιάστων και σε αυτήν συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι».

«Είδαμε το κακό να έρχεται από το καλοκαίρι. Έγιναν πολλά λάθη. Δεν λέμε να βάλουμε μυαλό. Στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε χαμηλό τείχος ανοσίας. Στις 50 εισαγωγές, οι 10-11 είναι πλήρως εμβολιασμένοι και οι εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν. Η εικόνα ότι είναι άτρωτοι, είναι λάθος. Πρέπει να επανέλθουν οι μάσκες παντού» είπε ο κ. Καπραβέλος.

«Ο εμβολιασμός έφερε χαλάρωση κι αυτό φέρνει νέα κρούσματα», παρατήρησε και προέβλεψε ότι «φλερτάρουμε με πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων και τριψήφιο θανάτων. Δεν προλαβαίνουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας, ποτέ μη λες ποτέ, μπροστά μας είναι πιο περιοριστικά μέτρα».

Τέλος, είπε πως «στο Παπανικοάλου από τους 64 νεκρούς που είχαν τον τελευταίο μήνα, το 85% ήταν ανεμβολίαστοι, οι υπόλοιποι όμως ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενα που δεν είχαν προλάβει να κάνουν την 3η δόση»

Α.Σπαντιδέας: «Πάμε σε μέτρα όπως της Αυστρίας»

Ο καθηγητής παθολογίας Αναστάσιος Σπαντιδέας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι «θα συνεχιστεί το κύμα θανάτων και κρουσμάτων μέσα στον Δεκέμβριο» είπε ο καθηγητής παθολογίας Αναστάσιος Σπαντιδέας. «Η πανδημία από τον κορονοϊό είναι από τις πιο βάναυσες πανδημίες που έχουν πλήξει την ανθρωπότητα» είπε, κάνοντας ειδική αναφορά στις ΗΠΑ, που μετρούν 770.000 θανάτους.

«Ο εμβολιασμένος φιλοξενούν μικρό ιικό φορτίο και η μετάδοσή τους είναι πιο δύσκολη από έναν ανεμβολίαστο, χρειάζεται δηλαδή πολύ μεγάλο διάστημα να μεταδώσει, σε αντίθεση με τον ανεμβολίαστο που τον μεταδίδει σε ελάχιστο χρόνο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» είπε, τονίζοντας ότι έχει υπάρξει χαλάρωση στα μέτρα προστασίας. Για τα μέτρα ο κ. Σπαντιδέας έκρινε πως πρέπει να επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα και προέβλεψε ότι θα πάμε σε μέτρα όπως της Αυστρίας.

Στ.Λουκίδης: «Κανείς εμβολιασμένος με τρίτη δόση δε νοσηλεύεται»

Ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «σε μέρη με ιδιαίτερο συγχρωτισμό, όπως στα σουπερμάρκετ, πρέπει να υπάρξει υψηλότερη προστασία και καλή εφαρμογή της μάσκας» ενώ υπογράμμισε πάντως ότι είναι πολύ σημαντικό πως «45 με 50.000 κάθε μέρα κάνουν 3η δόση και το επόμενο δίμηνο θα έχουμε σημαντικό αριθμό ανθρώπων που θα μπουν στην τρίτη δόση».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «από τους νοσηλευόμενους που έχουμε που είναι εμβολιασμένοι δεν υπάρχει κανένας νοσηλευόμενος με 3η δόση, η δεύτερη μέση δόση όσων έχουν εμβολιαστεί και νοσηλεύονται είναι κοντά στο Μάρτιο, δηλαδή υπάρχει χρονικό διάστημα 7 με 8 μήνες».

«Δεν είναι ακάλυπτος εντελώς ο εμβολιασμένος με δεύτερη δόση, διαδράμουν δύσκολη πορεία οι περισσότεροι αλλά βγαίνουν από το νοσοκομείο». Τέλος είπε ότι οι υγειονομικοί πρέπει να κάνουν self test γιατί «ερχόμαστε σε επαφή με ασθενείς».