Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κάλεσε όλους μας «να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα», στέλνοντας και το πρώτο μήνυμα για το βάθος της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία.

Ads

Ο ίδιος πρώτος, κι αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών στον δημόσιο τομέα εάν η κρίση παραταθεί πέραν των προβλεπόμενων – ποια είναι άραγε αυτά; – ορίων. Κι ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός ανέλαβε σήμερα να κάνει το μήνυμα ακόμη πιο καθαρό λέγοντας: «Η μείωση μισθών στο δημόσιο δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση με τα δεδομένα αυτής της στιγμής, αν αλλάξουν όμως, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 250.000 επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη θέσει τους εργαζομένους τους σε αναστολή σύμβασης. Από την 1η κι έως τις 18 Μαρτίου επίσης, ημέρα έναρξης των έκτακτων μέτρων για την αγορά εργασίας, είχαν ήδη γίνει 41.000 απολύσεις. Και τον Φεβρουάριο, πριν καν ακόμη δείξει τα δόντια της η πανδημία του κορονοϊού, ο αριθμός των ανέργων στην χώρα είχε εκτοξευτεί κατά 120.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη». Δεν χρειάζονται, προφανώς, σύνθετοι υπολογισμοί για το ποια θα είναι η εξέλιξη, και τα ανάλογα στοιχεία από το μέτωπο της ανεργίας, τους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs προβλέπει ύφεση 9% εφέτος για την ελληνική οικονομία, άλλοι διεθνείς οίκοι ανεβάζουν το ποσοστό της συρρίκνωσης του ΑΕΠ στο 10%, και ο τουρισμός ο οποίος δίνει περίπου το 20% της ανάπτυξης της χώρας είναι απίθανο να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα ακόμη κι εάν η πανδημία ελεγχθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Ads

Ως απότοκο όλων αυτών, οι πρώτες εκτιμήσεις και αναλύσεις για την «μετά κορονοϊού» εποχή δείχνουν μια οικονομική και κοινωνική κρίση άνευ ιστορικού προηγούμενου, τόσο για την ευρωζώνη όσο και για την Ελλάδα. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Νταρβάς  ότι με το ήπιο σενάριο (δηλαδή με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5%), το ελληνικό χρέος στο τέλος της χρονιάς θα φτάσει το 189% του ΑΕΠ, το χρέος της Ιταλίας θα αναρριχηθεί στο 152%, της Ισπανίας στο 111% και της Γαλλίας στο 116% του ΑΕΠ. Στην εκδοχή του χειρότερου και ακραίου σεναρίου (δηλαδή με ύφεση 20%), το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 233% του ΑΕΠ, το ιταλικό στο 189%, το ισπανικό στο 139% και το γαλλικό στο 147% του ΑΕΠ.

Μπροστά σ’ αυτή την εικόνα η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει ως «γενναίο» και «ριζικό» ένα πακέτο μέτρων που υποστηρίζει ότι κινείται πάνω από τον μέσο όρο των αντίστοιχων που εφαρμόζουν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη – η πραγματικότητα όμως μάλλον την διαψεύδει και παραπέμπει σε δημιουργική λογιστική.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου φθάνουν στα 6,8 δισ. ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ και εάν σε αυτά προστεθεί και η ενίσχυση του παραγωγικού ιστού μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων τότε το πακέτο θα αγγίξει τα 10 δις.

Όμως η σύγκριση με τις άλλες χώρες που επλήγησαν επίσης από τον κορονοϊό, είναι μάλλον συντριπτική:

  • Η Ισπανία έχει ήδη ανακοινώσει ένα συνολικό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων και ρευστότητας 200 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 16% του ΑΕΠ της, και δη με άμεση δημοσιονομική δαπάνη 32 δις ευρώ.
  • Η Βρετανία ανακοίνωσε σε πρώτο χρόνο μέτρα 72 δισ, τα οποία αντιστοιχούν στο 3,3% του ΑΕΠ της, αλλά αυτά αφορούν μόνον το άμεσο πρόγραμμα ανακούφισης όσο διαρκεί ο κορονοϊός – δηλαδή από μείωση φόρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παροχή αμοιβής ασθενείας σε άτομα που θα χρειαστούν αυτοαπομόνωση. Το πακέτο ρευστότητας και συνολικής τόνωσης της οικονομίας έπεται.
  • Η Γαλλία ανακοίνωσε πακέτο άμεσης βοήθειας 45 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ, αλλά και ένα παράλληλο πρόγραμμα εγγυήσεων τραπεζικών δανείων και ύψους μέχρι 300 δισ. ευρώ – δηλαδή της τάξης του 12% του ΑΕΠ – για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις.
  • Η Ιταλία έχει δώσει μια πρώτη απάντηση με ένα πακέτο 40 δις ευρώ – κοντά στο 2,5% του ΑΕΠ –, αλλά και εκεί εκκρεμεί το πρόγραμμα «μπαζούκα» για την στήριξη της βιομηχανίας, των επιχειρήσεων και της επανεκκίνησης της οικονομίας που εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 20% του ΑΕΠ της χώρας.
  • Τέλος, η Πορτογαλία ανακοινώνοντας ένα γενναίο πακέτο στήριξης ύψους άνω των 25 δισ προωθεί μέτρα που αντιστοιχούν στο 15% του ΑΕΠ της χώρας