Εκεί που τελειώνει η λογιστική και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου αρχίζει (ξανά) η πολιτική. Και με τις αντοχές – ταμείων και πραγματικής οικονομίας – να γίνονται πλέον οριακές, Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης αναλαμβάνουν να φέρουν στο πολιτικό, εγχώριο και ευρωπαϊκό, γήπεδο την τελική μάχη για τον έντιμο, όσο κι επώδυνο, συμβιβασμό.

Ads

Το πρώτο μήνυμα, με αποδέκτες εκτός και εντός συνόρων, το έστειλε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, με την ομιλία του στο 20ο Banking Forum καλώντας ουσιαστικά άπαντες να είναι έτοιμοι «για μια συμφωνία που θα μας αφήνει όλους λίγο απογοητευμένους». Έσπευσε, δε, να δώσει και το στίγμα των υποχωρήσεων που πιθανώς θα απαιτηθούν διαμηνύοντας, σε.. συντρόφους και μη, πως «θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα ιδεολογήματα που μας καθηλώνουν».

Λίγη ώρα αργότερα έστειλε το άλλο… μισό σκέλος του μηνύματος, δείχνοντας και τα όρια των πιθανών και δυνατών υποχωρήσεων, προς εταίρους και πιστωτές αυτή τη φορά: «Δεν εκλεχθήκαμε για να πούμε ψέματα», τόνισε σε συνέντευξή του στο Democracy Now προσθέτοντας: «Εκλεχθήκαμε για να πούμε στο λαό μας και στους λαούς όλου του κόσμου ότι η συνταγή δεν δούλεψε, ότι χρειάζεται μια νέα θεραπεία».

Κάπου κοντά σ’ αυτό το πλαίσιο θα δώσει τη νέα μάχη της πολιτικής προσέγγισης και παρέμβασης και ο Αλέξης Τσίπρας στο ραντεβού του με την Ανγκελα Μέρκελ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. «Τη γραμμή της Γερμανίας δεν την εκφράζει ο Σόιμπλε όσα τελεσίγραφα κι εάν στέλνει – τη γραμμή της Γερμανίας την εκφράζει και την χαράσσει η Μέρκελ», έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, επισημαίνοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει συνταχθεί μέχρι στιγμής στον άξονα των «ψύχραιμων» της Ευρώπης.

Ads

Καθ’ ότι όμως ψυχραιμία δεν σημαίνει ούτε εγκατάλειψη του γερμανικού δόγματος, ούτε… αιφνίδια στροφή της Μέρκελ προς τα αριστερά, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την τελική δοσολογία λιτότητας και πολιτικής ανοχής που θα επιλέξουν Βερολίνο και Βρυξέλλες. Ασφαλιστικό και εργασιακά παραμένουν – και θα παραμείνουν μέχρις εσχάτων κατά το Μαξίμου – απαράβατες «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής πλευράς και επ΄αυτών δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος ούτε στο Paris Group που ολοκλήρωσε το νέο γύρο διαβουλεύσεων χθες το βράδυ.

Όπερ, η αποστολή του Αλέξη Τσίπρα δεν θα είναι, για μια ακόμη φορά, εύκολη. Στο ευρωπαϊκό μέτωπο την κάνει ακόμη πιο δύσκολη η νέα, δεδηλωμένη πρόθεση της «σκληρής φράξιας» των πιστωτών να παρατείνει, άνευ χρηματοδότησης, τις διαπραγματεύσεις έως το τέλος Ιουνίου. Στον δε εγχώριο στίβο, την κάνει έως και θυελλώδη η γενικευμένη… επανάσταση της αντιπολίτευσης με αιχμή την δέσμευση των διαθεσίμων των Δήμων και των Περιφερειών.

Το «προσκλητήριο ανυπακοής» των δημάρχων – «γαλάζιων» και «πράσινων» στην πλειοψηφία τους, όπως σημείωσε και ο Γιάνης Μπουτάρης – μπορεί να φέρει επιπλοκές παρά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Το θέμα συζητήθηκε στο Μαξίμου και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας διαβεβαίωσε πως η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα και τις πληρωμές παραμένει ελεγχόμενη.

Από κυβερνητικά στελέχη, δε, εξακολουθεί να εκπέμπεται κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για συμφωνία ίσως και εντός του μήνα, παρά τους αντίθετους οιωνούς από τους πιστωτές. «Δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία αυτή. Η μη συμφωνία θα ήταν καταστροφική για όλους μας», δήλωσε και ο Γιάνης Βαρουφάκης χθες το βράδυ. Το εάν η θέση του αυτή έχει τους κατάλληλους υποστηρικτές και στην Ευρώπη, θα φανεί πιο καθαρά μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ και το Eurogroup της Παρασκευής. Όπως θα φανεί εάν τελικά έχει βάση και η εκτίμηση του Πολ Κρούγκμαν. Ο οποίος υποστήριξε πως «το τελευταίο που θέλει η Ευρώπη είναι να χαθεί η ψυχραιμία και να επέλθει ακόμη μία καταστροφή – μια καταστροφή που θα είναι εντελώς αδικαιολόγητη».