Στα Βίλια φαίνεται πως η νύχτα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Με μήνυμα που εστάλη λίγο πριν τις 20.00 από το 112, και οι κάτοικοι του Βενίζα κλήθηκαν να εκκενώσουν προς τα Μέγαρα.

Ads

Η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι και στα Βίλια Αττικής, σε δασική έκταση, φαίνεται πως έχει λάβει ήδη μεγάλες διαστάσεις, ενώ οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Το πύρινο μέτωπο μαίνεται ανεξέλεγκτο καίγοντας το Όρος Πατέρα σε δύο σημεία. 

Ήδη έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σε 6 οικισμούς και συγκεκριμένα στον Άγιο Γεώργιο και το Παλαιοχώρι, την Αγία Παρασκευή, το Κρύο Πηγάδι, το Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι. Με μήνυμα που εστάλη πριν λίγο από το 112, οι κάτοικοι ενός ακόμη οικισμού, του Βενίζα, καλούνται να εκκενώσουν προς τα Μέγαρα.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες αφού δεν μπορούν να προσεγγίσουν και να επιχειρήσουν οι επίγειες δυνάμεις στις απρόσιτες πλαγιές και χαράδρες στα Βίλια, αφού όπως επισημαίνουν ουδέποτε έγιναν έργα στην περιοχή για την διάνοιξη ζωνών και δασικών δρόμων ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν. Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις και περιουσίες, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ads

Το έργο των πυροσβεστών γίνεται δυσκολότερο, καθώς τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν. Η φωτιά έφτασε στην περιοχή «Κρύο Πηγάδι» και η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να μην περάσουν οι φλόγες το δρόμο και φτάσουν στην απέναντι πλαγιά, καθώς τότε θα έμπαινε σε κίνδυνο το Πόρτο Γερμενό.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης κατά την έκτακτη ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα, ενισχύονται οι προσπάθειες για την διασφάλιση των οικισμών στην περιοχή των Βιλίων και την αποφυγή επέκτασης της πυρκαγιάς προς την πόλη των Βιλίων και τους οικισμούς Αγίου Γεωργίου και Παλαιοχώρι.

Καλύτερη η εικόνα στην Κερατέα

Σοβαρές διαστάσεις είχε λάβει νωρίτερα η πυρκαγιά στον Δήμο Λαυρεωτικής, με τις αρχές να ζητούν αρχικά μέσω SMS από το 112 την εκκένωση του οικισμού Μαρκάτι, ενώ λίγο αργότερα κάτι ανάλογο συνέβη και με τους οικισμούς Συντερίνα Κερατέας, Δημολάκι και Άγιο Κωνσταντίνο.

Η φωτιά εξαπλώθηκε σύντομα και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, προς όλες τις πλευρές ενώ έχει εισχωρήσει και εντός του Εθνικού Δρυμού Σουνίου

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά είχε ξεσπάσει σε δύσβατο σημείο σε χαράδρα κι έλαβε διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα απεγκλωβίστηκε μία ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα, η οποία αγνοείτο για αρκετή ώρα στην περιοχή.

Αυτή την στιγμή πάντως σε γενικές γραμμές το μέτωπο παρουσιάζει ελαφρώς καλύτερη εικόνα.

Αυτό άλλωστε επεσήμανε και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, λέγοντας πως η κατάσταση στην Κερατέα είναι βελτιωμένη, με διάσπαρτες ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς και συνεχίζονται οι προσπάθειες για την οριοθέτησή της. Αξίζει να σημειώσουμε βέβαια πως ο δήμαρχος Λαυρεωτικής δήλωσε νωρίτερα ότι έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές τουλάχιστον 10 σπίτια.

Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετώπισαν το τελευταίο 24ωρο 45 νέες δασικές πυρκαγιές, ενώ συνολικά, μαζί με τις προηγούμενες αντιμετωπίζουν συνολικά 96 πυρκαγιές.