Έντονη δυσφορία επικρατεί στις Βρυξέλλες για την δεύτερη αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος για τον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ.
Σε σίριαλ τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρεμβαίνει εκ νέου στο θέμα μετά τη δεύτερη άσκηση αναίρεσης της απαλλαγής του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου έκανε δεκτή αίτηση για αναίρεση του βουλεύματος με το οποίο απηλλάγη ο κ. Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος το οποίο αφορούσε τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί, κατά τους καταγγέλλοντες, η υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς μνημονίου.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δεν θέλησε να πάρει θέση για το δικαστικό μέρος – «είναι θέμα αρχής», απάντησε χαρακτηριστικά, «η Επιτροπή δεν σχολιάζει νομικές διαδικασίες χωρών – μελών». Ωστόσο, ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι η Κομισιόν θεωρεί ότι με τις αλλαγές στη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ που ξεκίνησαν από το 2010, όταν ανέλαβε ο Α. Γεωργίου, υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Υπηρεσία λειτουργεί αποτελεσματικά και αξιόπιστα και ότι τα στοιχεία της περιόδου 2010-2014 είναι αξιόπιστα, καταρρίπτοντας ξεκάθαρα τους ισχυρισμούς περί παραποίησης των στοιχείων για το έλλειμμα.
Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι είχε λάβει θέση επί του θέματος με επιστολή πέρυσι τον Αύγουστο, λίγο πριν αρχίσουν οι συνομιλίες για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος – όπου η απαλλαγή Γεωργίου είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο. Η επιστολή – με παραλήπτη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο – είχε ως εξής:
«Τα σωστά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για την ορθή λήψη αποφάσεων οικονομικού χαρακτήρα. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα. Παρόλο που η Επιτροπή έχει ως αρχή να μην σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες, εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις αυτές επειδή, μεταξύ άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα.
Η κα Μαριάν Τίσεν, Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, καθώς και για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, δήλωσε τα εξής: «Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών είναι ουσιώδους σημασίας. Για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat».
Η Επιτροπή καλεί σήμερα τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς. Προτρέπει επίσης τις ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών».
«Θεωρητικά δεν υπάρχει τέλος στην υπόθεση Γεωργίου…», σχολίασε από την πλευρά του ο συνήγορος του Γεωργίου, Γιώργος Στεφανάκης, για την απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και αφήνοντας σαφή αιχμή σε βάρος της, σημείωσε πως «η δικαστηριακή αλήθεια δεν μπορεί να συγκρούεται προς το αυτονόητο, γιατί τότε δικάζεται το κυρός της δικαιοσύνης».
«Αν ο Ανδρέας Γεωργίου είναι ένοχος, αν πράγματι είπε ψέματα, αν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (για το έλλειμμα) ήταν ανακριβή, δεν θα είχαμε πάρει τα δάνεια… Αν πράγματι είπε ψέμματα τότε ας επιστρέψουμε τα 320 δισ ευρώ» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Γ. Στεφανάκη.
Κληθείς να τοποθετηθεί επί του θέματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι στην αναίρεση του Αρείου Πάγου δεν κρίνονται πραγματικά ζητήματα, αλλά κατά πόσον έχει ερμηνευτεί σωστά ο νόμος. Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να συζητάμε για το έλλειμμα του 2009, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καθώς τα προγράμματα που ακολούθησαν βασίστηκαν στις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Επομένως η απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου άφορα αποκλειστικά και μονό νομικά ζητήματα και όχι πραγματικά. «Από εκεί και πέρα», αρκέστηκε να πει, «η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που κρίνει ορθό και θα πάρει τις αποφάσεις της, θα κάνει ό,τι θεωρεί ορθό στην περίπτωση Γεωργίου».
Στην απόφασή της για την άσκηση αναίρεσης η εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου επικαλέστηκε νομικούς λόγους που εντόπισε στο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών,για τους οποίους και εισηγείται την επανεξέταση της υπόθεσης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >