Την ώρα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνεντεύξεις του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης επαναλαμβάνει πως «ο λαός στηρίζει τις κυβερνητικές αποφάσεις», δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» και στην «Καθημερινή της Κυριακής» δείχνουν για μία ακόμη φορά την δυσαρέσκεια των πολιτών για τα νέα μέτρα.

Ads

Σύμφώνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», οι πολίτες σε ποσοστό 88% δηλώνουν ότι οι επιπτώσεις της κρίσης και οι περικοπές δεν μοιράζονται δίκαια σε όλους, ενώ το 79% υποστηρίζει ότι επιβαρύνονται κυρίως αυτοί που δεν φταίνε και το 72% δηλώνει ότι υπάρχουν συνδυασμοί μέτρων περισσότερο δίκαιων και αποδοτικών.

Επιπλέον το 57% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι διασώζονται κυρίως οι τράπεζες και οι πιστωτές της χώρας μας. Μάλιστα μόνο το 30% ζητάει από την αντιπολίτευση να στηρίξει τα νέα μέτρα και την κυβερνητική πολιτική.

Τέλος το 85% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι χρειάζεται και μάλλον χρειάζεται να υπάρξουν άμεσα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας. Η δημοσκόπηση διεξήχθη στις 8 και 9 Ιουλίου, πανελλαδικά, σε δείγμα 1.052 ατόμων.

Ads

Την ίδια στιγμή το βαρόμετρο Ιουλίου της Public Issue που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» αποτυπώνει την δυσαρέσκεια των πολιτών από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την 1η έως την 5η Ιουλίου σε δείγμα 1.006 ατόμων, η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ (43% , -2%) έπεσε για πρώτη φορά στη μετεκλογική περίοδο, κάτω από το εκλογικό ποσοστό του, ενώ αρκετά συρρικνωμένη παρουσιάζεται και η εκλογική και κοινωνική του βάση. Ειδικότερα σύμφωνα με την Public Issue περισσότεροι από 700.00 εκλογείς του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε διαδικασία απομάκρυνσης.

Αντίστοιχες απώλειες καταγράφει και η ΝΔ, με την εκλογική της επιρροή να συρρικνώνεται συνέχεια από τον Ιανουάριο (25%, -2%). Μάλιστα το άθροισμα της εκλογικής απώλειας των δύο κομμάτων εξουσίας, εννέα μήνες μετά τις εκλογές, υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. ψηφοφόρους.

Κατά τέσσερις ομάδες υποχωρεί και η επιρροή του δικομματισμού μέσα σε ένα μήνα (68% έναντι 72% τον Ιούνιο), ενώ οι απώλειες σε σχέση με τον Ιανουάριο αγγίζουν πλέον το 12%.

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, όπως δημοσιεύεται στην Καθημερινή, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 10%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6%, ο ΛΑΟΣ 5%, οι Οικολόγοι 4% και το νέο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, η Δημοκρατική Αριστερά 3.5%.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο το 34% ζητά πολυκομματικές κυβερνήσεις, το 20% αυτοδύναμες, το 17% ζητά οικουμενική κυβέρνηση, το 7% αναζητά νέα πρόσωπα και κόμματα και το 15% δεν έχει γνώμη.

Η δυσαρέσκεια του κόσμου για το πολιτικό σύστημα εμφανίζεται και στην ερώτηση για τη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων καθώς κανένα κόμμα δεν έχει θετικό ισοζύγιο. Το ΠΑΣΟΚ έχει 38% θετικές γνώμες έναντι 59% αρνητικές, ο ΛΑΟΣ 31% θετικές και 65% αρνητικές, η ΝΔ 26% θετικές και 68% αρνητικές, ο ΣΥΡΙΖΑ 22% θετικές και 71% αρνητικές και τέλος το ΚΚΕ με 20% θετικές γνώμες και 75% αρνητικές.

Οι δυσαρεστημένοι πολίτες φαίνεται να οδηγούνται κυρίως στην αποχή. Σύμφωνα με το βαρόμετρο της Public Issue για τον Ιούλιο το ποσοστό της αποχής βρίσκεται στο 35.5%, περίπου 3.000.000 ψηφοφόροι, σημειώνοντας μία σταθεροποίηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Ικανοποιημένο από την λειτουργία της κυβέρνησης δηλώνει μόλις το 19%, ενώ αντίστοιχα από την αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει το 9%. Στην ερώτηση ποιό από τα δύο κόμματα είναι καταλληλότερο για την κυβέρνηση της χώρας το 65% απαντά κανένα από τα δύο, το 25% απαντάει το ΠΑΣΟΚ, το 4% απαντάει ΝΔ ενώ το 2% απαντάει και τα δύο.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου, η δημοτικότητα του οποίου υποχωρεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς, η δημοτικότητα του οποίου υποχωρεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Τρίτος σε δημοτικότητα ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ακολουθούν κατά σειρά ο Αλέξης Τσίπρας και μετά η Αλέκα Παπαρήγα.