Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο σχετικά με το αίτημα του Ομίλου «Μαρινόπουλος» για την έκδοση προσωρινής διαταγής προστασίας έως την εκδίκαση των προσφυγών του Ομίλου για την υπαγωγή του στο άρθρο 99. Έκπληξη αποτέλεσε η στάση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που τάχθηκε κατά των αιτήσεων της εταιρείας, γεγονός που προκάλεσε και την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης, που παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία και έχει πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες συσκέψεις για να αποτρέψει ένα ναυάγιο. Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του για τη Μαρινόπουλος ΑΕ μετά τις 17:30.

Ads

Αντίθετα στο δικαστήριο ασκήθηκε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων της «Μαρινόπουλος» για προσωρινή προστασία, από τράπεζες όπως η Παγκρήτια, η Επενδυτική Ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας Πανγαία, το σωματείο εργαζομένων, το ΙΚΑ, αλλά και μεμονωμένες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της Μαρινόπουλος, υπέρ του αιτήματος να τεθεί η εταιρεία σε προστασία έχει ταχθεί το 42,16% των πιστωτών, ποσοστό που ανεβαίνει στο 45%, αν συνυπολογιστεί η Πανγαία (σ.σ. υπάρχει διχογνωμία για το πραγματικό ύψος των οφειλών της τελευταίας). Ελάχιστη προϋπόθεση είναι να συμφωνήσει το 40% των πιστωτών.

Με την έναρξη της συζήτησης, οι δικηγόροι επεσήμαναν πως υπήρξε συμφωνία της επιχείρησης με τους εργαζόμενους να εξαιρεθούν από την προσωρινή διαταγή, ώστε να έχουν δυνατότητα εάν δεν πληρώνονται να προχωρούν σε ενέργειες κατάσχεσης. Σημειώνεται, ότι οι τέσσερις αιτήσεις υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99 αναμένεται να συνεκδικαστούν τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά με τη στάση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην αρνητική εισήγηση του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου. Πηγές που επικαλείται το Euro2Day, αναφέρουν πως το ποσό της οφειλής της Μαρινόπουλος στο κράτος ανέρχεται στα 500 εκ. ευρώ και το Νομικό Συμβούλιο κινήθηκε κατά πάγια πρακτική που προκύπτει μάλιστα από εγκύκλιο του τέως Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (και νυν βουλευτή) Χάρη Θεοχάρη, (ΠΟΛ.1068/3.4.2013) η οποία προδιαγράφει τον τρόπο κίνησης του Δημοσίου σε περιπτώσεις υπαγωγής επιχειρήσεων που του οφείλουν σημαντικά ποσά, σε άρθρα προστασίας.

Ads

Ακούγοντας τη αρνητική θέση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο δικηγόρος των εργαζομένων τόνισε πως αυτή η στάση δεν εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του Δημοσίου και γι’ αυτό ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας γραπτώς να αποσαφηνίσει τη θέση του.

Όπως σημειώνει το Euro2Day, είναι γνωστό ότι για το θέμα της Μαρινόπουλος έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις και επαφές εκ μέρους της κυβέρνησης, που παρακολουθεί το θέμα από πολύ κοντά. Μάλιστα, τον συντονισμό από κυβερνητικής πλευράς φέρονται να έχουν αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, με στόχο να αποτραπεί ένα ναυάγιο που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά.