Η απόρριψη του ευρωομόλογου κατά τη χθεσινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής αλλά και της γερμανικής αντιπολίτευσης.

Ads

«Η Νέα Δημοκρατία έχει υποστηρίξει εξ αρχής, ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης απαιτεί άμεση έκδοση ευρωομολόγου. Έχει ακόμα υποστηρίξει ότι όσο δεν αποφασίζεται το ευρωομόλογο, πρέπει να ενισχυθεί το Ταμείο Στήριξης (το EFSF) με επαρκή κεφάλαια, ώστε να παρεμβαίνει και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και να αποθαρρύνει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής συνόδου των Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, τις απόψεις που εκφράζει το κόμμα έχουν υποστηρίξει οι περισσότεροι αναλυτές εντός κι εκτός Ευρώπης, «προειδοποιώντας πως, αν δεν ληφθούν άμεσα τέτοιες αποφάσεις, η κρίση στην ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί…».

«Η χθεσινή ανακοίνωση Μέρκελ-Σαρκοζί δεν κατάληξε σε τέτοιες αποφάσεις! Το ευρωομόλογο μετατέθηκε για το απώτερο μέλλον και τα διαθέσιμα του Ταμείου Στήριξης κρίθηκαν “επαρκή”. Το αποτέλεσμα αυτό αποδοκιμάστηκε από τις διεθνείς αγορές, όπως ήταν αναμενόμενο. Για μια ακόμα φορά, δεν υπήρξε η απαραίτητη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει πλέον ευρωπαϊκές διαστάσεις. Τελικώς, αποδεικνύεται ότι η απόφαση της 21ης Ιουλίου οδηγεί σε όλο και πιο ασφυκτικές δεσμεύσεις για την Ελλάδα, ενώ απομακρύνεται η πραγματική διέξοδος από την κρίση της Ευρώπης».

Ads

«Και η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει το θλιβερό θέαμα να… πανηγυρίζει (!) που απορρίφθηκαν όσα και εκείνη επιδίωκε (όπως το ευρωομόλογο), ενώ προχώρησαν όσα και εκείνη ήθελε να αποφύγει (όπως οι “εγγυήσεις” του νέου δανεισμού)», συνεχίζει ο κ. Μιχελάκης.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σχολιάζει πως «η καταρχήν συμφωνία Μέρκελ – Σαρκοζί επαναβεβαιώνει την πρόθεσή τους να περάσουν από φωτιά και σίδερο τους λαούς της Ευρώπης, προκειμένου να προστατεύσουν την ισχύ των μονοπωλίων τους από την κρίση που βαθαίνει. Η προώθηση της οικονομικής διακυβέρνησης σημαίνει σιδερένια επιβολή των στρατηγικών στόχων της ΕΕ, όπως διαμορφώθηκαν από το Μάαστριχ και τις άλλες συνθήκες που ακολούθησαν. Επιδιώκουν να πληρώσουν οι λαοί την κρίση και τα χρέη τους, να εξασφαλίσουν τη ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, να προστατεύσουν την ευρωζώνη που σπαράσσεται από αντιθέσεις».

«Και η νέα συμφωνία του γερμανογαλλικού άξονα θα αποδειχτεί προσωρινή. Η κλιμάκωση του πολέμου στα δικαιώματα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες της κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, ούτε την ανισομετρία που συνεχώς διευρύνεται στο εσωτερικό της ευρωζώνης, αποτέλεσμα των ανταγωνισμών τους, και συνολικά του ξεπερασμένου καπιταλισμού. Ο λαός δεν πρέπει να ελπίζει σε λύσεις, όπως το ευρωμόλογο, που του παρουσιάζουν τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Γι’ αυτόν θα είναι ακόμα ένα δηλητήριο, για τα καπιταλιστικά αδιέξοδα ασπιρίνη. Ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, αν επιβληθεί, θα είναι συμβολικός και το όποιο όφελος θα μοιράζεται στα άλλα τμήματα του κεφαλαίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε «Όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε εκλογές. Η τρόικα θα βρει ανεπαρκή ευρήματα κατά την προσεχή επίσκεψή της στην Ελλάδα, πράγμα που μπορεί να δώσει άλλοθι στην Ευρώπη για να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων του περασμένου Ιουλίου, κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στις εκλογές».

«Τα όσα ανακοίνωσαν οι Μέρκελ Σαρκοζί, πέρα από την δογματική εμμονή στην νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία, επιβεβαιώνουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας των αγορών. Η διαρκής ευρωπαϊκή λιτότητα, που ζητούν να συνταγματοποιηθεί, συνιστά τη σίγουρη συνταγή για την κοινωνική χρεοκοπία και την πλήρη ύφεση», σχολίασε ο Συνασπισμός.

Δειλό βήμα προς την κατεύθυνση της οικονομικής ενοποίησης, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, τη συνάντηση, επισημαίνοντας ακόμη πως «όσοι στην Ελλάδα αναζητούν άλλοθι στην επέκταση της κρίσης στον πυρήνα της Ευρώπης, για να καθυστερήσουν περαιτέρω τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες για την ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα και τον περιορισμό του κράτους, βλάπτουν τον τόπο».

«Δύο βήματα πίσω, ένα βήμα μπρος και ένα σημειωτόν, ήταν το αποτέλεσμα της πολυαναμενόμενης συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη. Η έκδοση ευρωομολόγου, ανέφερε ο κ. Κουβέλης, με την υποστήριξη νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η συντονισμένη ευρωπαϊκή φορολογική πολιτική αποτελούν την αναγκαία πολιτική για ένα αποφασιστικό βήμα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και η αχαλίνωτη επίθεση των αγορών.

Επικρίσεις και από τη γερμανική αντιπολίτευση

Η γερμανική σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση (SPD) επέκρινε σήμερα τη γαλλογερμανική σύσκεψη κορυφής, λόγω της απόρριψης των ευρωομολόγων και επειδή απέτυχαν να προσφέρουν μία επαρκή λύση στην κρίση του χρέους.

Ο σοσιαλδημοκράτης κοινοβουλευτικός ηγέτης Φρανκ Γουόλτερ Σταϊνμάγιερ δήλωσε πως οι χθεσινές προτάσεις των Μέρκελ-Σαρκοζί ήταν στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν πρόσφεραν λύση. Σύμφωνα με τον Σταϊνμάγιερ, η Μέρκελ ενέδωσε στους νέους της εταίρους του κεντοδεξιού συνασπισμού (Ελεύθεροι Δημοκράτες του FDP) ενώ ο Σαρκοζί ήταν πιο φιλικός στην ιδέα.

Ο υπεύθυνος οικονομικών του FDP, Ντάνιελ Βολκ προειδοποίησε τη Δευτέρα πως ο συνασπισμός μπορεί να διαλυθεί εάν οι συντηρητικοί της Μέρκελ επιμείνουν στα ευρωομόλογα.