Στο ρεπορτάζ του tvxs.gr για τις ευθύνες των αστυνομικών που καταγγέλλονται ότι είχαν δείρει και κακοποιήσει την οικογένεια Ινδαρέ μέσα στο ίδιο της το σπίτι τον Δεκέμβριο του 2019, η εκπρόσωπος της Αστυνομίας είχε πει πως η Ένορκη Διοικητική Εξέταση είχε ξεκινήσει αμέσως μετά το συμβάν, όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα επειδή εκκρεμεί μια βεβαίωση από τον Συνήγορο του Πολίτη. 

Ads

Από τη συνέχεια του ρεπορτάζ ωστόσο προκύπτει ότι η Αστυνομία έκανε δύο χρόνια να στείλει υλικό που είχε εν τω μεταξύ ζητήσει ο «Συνήγορος», με αποτέλεσμα οι εν λόγω αστυνομικοί να παραμένουν στο απυρόβλητο.

Γρήγορο το αθωωτικό πόρισμα, πήρε δύο χρόνια το επιπλέον υλικό

Πιο συγκεκριμένα, από την ΕΛ.ΑΣ είχαμε πληροφορηθεί ότι προκειμένου να κλείσει η ΕΔΕ για τους τέσσερις αστυνομικούς, πρέπει ο Συνήγορος του Πολίτη να ενημερώσει πως έχει ολοκληρώσει τη δική του έρευνα και πως δεν χρειάζεται κάποιο επιπλέον στοιχείο. Μάλιστα η εκπρόσωπος της Αστυνομίας είχε αποδώσει την σχεδόν τριετή διάρκεια της ΕΔΕ στην ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ της ΕΛ.ΑΣ και του «Συνηγόρου» σχετικά με συμπληρωματικό υλικό. 

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, το καλοκαίρι του 2020, σε εύλογο χρονικό διάστημα δηλαδή, η Αστυνομία έστειλε στον Συνήγορο του Πολίτη πόρισμα της ΕΔΕ σύμφωνα με το οποίο δεν προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες των «4». Ο «Συνήγορος» όμως ανέπεμψε το πόρισμα ζητώντας οπτικοακουστικό υλικό. Σε αυτό το αίτημα η απάντηση φαίνεται πως άργησε δύο ολόκληρα χρόνια, με αποτέλεσμα ο «Συνήγορος» τώρα να εξετάζει το υλικό και η έρευνα ακόμα να μένει ανοιχτή. 

Και κάπως έτσι, σχεδόν τρία χρόνια από το συμβάν στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι, μπορεί η οικογένεια Ινδαρέ να έχει πλέον αθωωθεί από τις κατηγορίες περί απείθειας και βίας κατά υπαλλήλων αλλά οι αστυνομικοί στις αναφορές των οποίων στηρίχθηκαν οι κατηγορίες, δεν έχουν – ακόμα τουλάχιστον – λογοδοτήσει.   

Με καθυστέρηση και χωρίς ουσία η πειθαρχική διαδικασία

Την καθυστέρηση της αποστολής του υλικού είχε θέσει επίσημα ο «Συνήγορος» πριν τελικά λάβει το υλικό, στην ετήσια έκθεση του εθνικού μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (ΕΜΗΔΙΠΑ) για το 2021, όπου και έχει κάνει ειδική μνεία στην υπόθεση Ινδαρέ.

Διαβάζουμε στην σελίδα 54 της εν λόγω έκθεσης:

«Από την κοινοποίηση της σχετικής διαταγής προκαταρκτικής διερεύνησης προς την Αρχή (σ.σ τον Συνήγορο του Πολίτη), ζητήθηκε να της αποσταλούν αντίγραφα σχετικών αρχείων οπτικοακουστικού και ηχητικού υλικού, των οποίων γινόταν επίκληση στη σχετική αλληλογραφία, εντούτοις, και παρά την ολοκλήρωση του πειθαρχικού ελέγχου, εξακολουθεί να εκκρεμεί η διαβίβασή τους προς τον Συνήγορο. Το ίδιο αίτημα υποβλήθηκε και προς την Εισαγγελία Αθηνών, καθώς το σχετικό υλικό αποτέλεσε τμήμα των προαναφερόμενων ποινικών δικογραφιών, το οποίο παραμένει, ομοίως, αναπάντητο».

Μάλιστα ο «Συνήγορος», εκτός από την έλλειψη απάντησης κατά το χρονικό σημείο που γράφτηκε η έκθεση, είχε βρει προβληματική και τη μέθοδο που ακολούθησε η Αστυνομία για τον πειθαρχικό έλεγχο των τεσσάρων αστυνομικών της υπόθεσης Ινδαρέ. «Αναφορικά με την αρτιότητα και αποτελεσματικότητα του διενεργηθέντος πειθαρχικού ελέγχου, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτει καμία πειθαρχική ευθύνη, ο Συνήγορος παρατήρησε ότι, ως προς τα καταγγελλόμενα περιστατικά επί της οδού Ματρόζου, η σχετική τεκμηρίωση οικειοποιήθηκε αποκλειστικά το περιεχόμενο σχετικής εισαγγελικής διάταξης, που εκδόθηκε δυνάμει υποβληθείσας έγκλησης, υποδεικνύοντας, επιπλέον, ως αρμόδια να αποφανθεί, την ποινική δικαιοσύνη», αναφέρεται παρακάτω.

Με απλά λόγια, ο Συνήγορος του Πολίτη καταλόγισε στην Αστυνομία ότι «βγάζει λάδι» τους τέσσερις αστυνομικούς με το σκεπτικό, ότι εν τω μεταξύ η Δικαιοσύνη είχε υιοθετήσει τις δικιές τους αναφορές για το συμβάν, στηρίζοντας σε αυτές τις κατηγορίες που επέρριψε στον Δημήτρη Ινδαρέ και τους γιους του. Η ΕΛ.ΑΣ φέρεται να μην εξέτασε καν εάν οι αστυνομικοί είχαν χτυπήσει και βρίσει την οικογένεια, εφόσον το δικαστήριο είχε δεχθεί ότι μάλλον έφταιγαν οι Ινδαρέδες. Μετά την αθώωση των τελευταίων βεβαίως την περασμένη Πέμπτη, τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.

Η «ντρίμπλα» του δικαστηρίου

Εάν είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωση της έρευνας από τον Συνήγορο του Πολίτη και άρα το κλείσιμο της ΕΔΕ, σύντομα θα μάθουμε εάν η Αστυνομία θα επιμείνει στο αρχικό της απαλλακτικό πόρισμα ή αν οι τέσσερις αστυνομικοί που φαίνονται στο βίντεο να δένουν την οικογένεια μέσα στο ίδιο της το σπίτι, θα αντιμετωπίσουν κάποια πειθαρχική ποινή. 

Κι αυτό διότι προς το παρόν τυχόν ποινικές τους ευθύνες δεν έχουν εξεταστεί. Η μήνυση που είχε καταθέσει η οικογένεια Ινδαρέ κατά των «4» είχε μπει στο αρχείο, μαζί με χιλιάδες άλλες υποθέσεις πλημμελημάτων που φέρονταν να διαπράχθηκαν μέχρι και τον Απρίλιο του 2020, στο πλαίσιο του νόμου για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Η δικαστική έρευνα για τις ευθύνες των αστυνομικών θα είχε ανοίξει εκ νέου αυτόματα εάν το δικαστήριο που αθώωσε τον Δημήτρη Ινδαρέ και τους γιους του είχε υιοθετήσει την πρόταση της εισαγγελέα που είχε δηλώσει σίγουρη για τη μη τέλεση παράνομων πράξεων και άρα θεωρούσε ψευδείς τις αναφορές των αστυνομικών. Όμως το δικαστήριο αθώωσε τους… δαρμένους κατηγορούμενους «λόγω αμφιβολιών» κι έτσι αποφεύχθηκε η συνέχεια της έρευνας.